Luotettavaa ja ajantasaista tietoa luottopäätöksen tueksi

Lainsäädäntötyö vielä kesken

Rekisteriä koskeva lainsäädäntötyö on valmisteilla. Rekisteriä koskeva hallituksen esitys on ollut lausuntokierroksella keväällä 2021. Rekisteri on tarkoitus ottaa käyttöön keväällä 2024.

Positiiviseen luottotietorekisteriin kootaan tiedot yksityishenkilöille myönnetyistä luotoista. Rekisterin tietojen avulla luotonantaja saa ajantasaisen kokonaiskuvan luotonhakijan luotoista ja tuloista. Tämä auttaa luotonantajaa arvioimaan lainanhakijan luottokelpoisuutta luotettavasti.

Mitä rekisteri tarkoittaa luotonantajalle?

Ilmoitusvelvollisuus koskee luotonantajia, jotka myöntävät luottoja yksityishenkilöille ja yksityisille elinkeinonharjoittajille. Luotonantajien pitää ilmoittaa rekisteriin luotoista mm. seuraavat tiedot:

  • uudet luotot
  • luottojen muutokset
  • lyhennykset.

Lisäksi luotonantajat velvoitetaan tarkistamaan rekisteristä luotonhakijan luottokelpoisuus ennen uuden luottopäätöksen tekemistä. Tätä varten luotonantaja pyytää luottotietorekisteriotteen.

Rekisteri käyttöön vuonna 2024

Rekisterin toteuttaja ja ylläpitäjä on Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö. Rekisterin valmistelutyöt ovat käynnissä, ja rekisteri on tarkoitus ottaa käyttöön keväällä 2024.

Positiivisen luottotietorekisterin perustaminen -hanke lähettää sidosryhmille säännöllisesti ajankohtaista tietoa positiivisen luottotietorekisterin kehittämisestä ja järjestää myös infotilaisuuksia. Saat ajankohtaiset tiedot ja kutsut tilaisuuksiin liittymällä postituslistallemme. Liity postituslistalle lähettämällä pyyntö osoitteeseen luottotietorekisteri (at) vero.fi.

Voit lähettää sähköpostitse myös kysymyksiä positiivisen luottotietorekisterin valmistelusta. Päivitämme UKK-sivua säännöllisesti.

Tiedot luotoista kootusti yhdessä rekisterissä

Positiivinen luottotietorekisteri kokoaa yhteen tiedot yksityishenkilöiden luotoista. Näitä ovat esimerkiksi

  • asuntolainat
  • opintolainat
  • kulutusluotot
  • luottokortit ja luottorajalliset tilit
  • autolainat
  • sijoituslainat
  • henkilön yritystoimintaan myönnetyt luotot.

Luotonantajien on ilmoitettava rekisteriin tiedot sellaisille yksityishenkilöille myönnetyistä luotoista, joilla on luoton myöntämishetkellä suomalainen henkilötunnus ja lisäksi asuinpaikka Suomessa tai tuloja Suomesta. Myös tiedot alaikäisten luotoista tallennetaan rekisteriin.

Rekisteri yhdistää luotto- ja tulotiedot

Rekisteriin tallennetaan tiedot myönnetyistä luotoista. Lisäksi rekisteri hyödyntää tulorekisteristä saatavia palkka- ja etuustietoja, joiden avulla luotonantaja voi arvioida luotonhakijan luottokelpoisuutta. Positiiviseen luottotietorekisteriin ei tallenneta maksuhäiriömerkintöjä.

Lue lisää sanastosta

Linkit ohjautuvat sivustolle sanastot.suomi.fi ja avautuvat uuteen ikkunaan.