Luotettavaa ja ajantasaista tietoa luottopäätöksen tueksi

Positiiviseen luottotietorekisteriin kootaan tiedot yksityishenkilöille myönnetyistä luotoista. Rekisterin tietojen avulla luotonantaja saa ajantasaisen kokonaiskuvan luotonhakijan luotoista ja tuloista. Tämä auttaa luotonantajaa arvioimaan lainanhakijan luottokelpoisuutta luotettavasti.

Mitä rekisteri tarkoittaa luotonantajalle?

Ilmoitusvelvollisuus koskee luotonantajia, jotka myöntävät luottoja yksityishenkilöille ja yksityisille elinkeinonharjoittajille. Luotonantajien pitää ilmoittaa rekisteriin luotoista mm. seuraavat tiedot:

 • uudet luotot
 • luottojen muutokset
 • lyhennykset.

Lisäksi luotonantajat velvoitetaan tarkistamaan rekisteristä luotonhakijan luottokelpoisuus ennen uuden luottopäätöksen tekemistä. Tätä varten luotonantaja pyytää luottotietorekisteriotteen.

Rekisteri otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa

Rekisterin toteuttaja ja ylläpitäjä on Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö. Rekisterin valmistelutyöt ovat käynnissä.

Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa keväällä 2024 rekisteriin tulevat kuluttajaluottojen ja näihin rinnastuvien luottojen tiedot. Luotonantajat alkavat ilmoittaa tietoja 1.2.2024 alkaen ja voivat hyödyntää rekisterin tietoja 1.4.2024 alkaen.

Ensimmäisessä vaiheessa luotonantajien on ilmoittauduttava rekisterin käyttäjäksi syksyllä 2023.

Toisessa vaiheessa vuoden 2025 lopussa luotonantajat alkavat ilmoittaa muille yksityishenkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja. Toisen vaiheen tietoja voi hakea rekisteristä keväästä 2026 alkaen.

Tiedot luotoista kootusti yhdessä rekisterissä

Positiivinen luottotietorekisteri kokoaa yhteen tiedot yksityishenkilöiden luotoista. Näitä ovat esimerkiksi

 • asuntolainat
 • opintolainat
 • kulutusluotot
 • luottokortit ja luottorajalliset tilit
 • ajoneuvolainat
 • sijoituslainat
 • osamaksut
 • leasingsopimukset

Lisäksi toisessa vaiheessa rekisteriin ilmoitetaan henkilön yritystoimintaan myönnetyt luotot.

Luotonantajien on ilmoitettava rekisteriin tiedot sellaisille yksityishenkilöille myönnetyistä luotoista, joilla on luoton myöntämishetkellä suomalainen henkilötunnus ja lisäksi asuinpaikka Suomessa tai tuloja Suomesta. Myös tiedot alaikäisten luotoista tallennetaan rekisteriin.

Rekisteri yhdistää luotto- ja tulotiedot

Rekisteriin tallennetaan tiedot myönnetyistä luotoista. Lisäksi rekisteri hyödyntää tulorekisteristä saatavia palkka- ja etuustietoja, joiden avulla luotonantaja voi arvioida luotonhakijan luottokelpoisuutta. Positiiviseen luottotietorekisteriin ei tallenneta maksuhäiriömerkintöjä.

Pysy ajan tasalla

Positiivisen luottotietorekisterin perustaminen -hanke lähettää sidosryhmille säännöllisesti ajankohtaista tietoa positiivisen luottotietorekisterin kehittämisestä ja järjestää myös infotilaisuuksia. Saat ajankohtaiset tiedot ja kutsut tilaisuuksiin liittymällä postituslistallemme. Liity postituslistalle lähettämällä pyyntö osoitteeseen luottotietorekisteri (at) vero.fi.

Voit lähettää sähköpostitse myös kysymyksiä positiivisen luottotietorekisterin valmistelusta. Päivitämme UKK-sivua säännöllisesti.

Lue lisää sanastosta

Linkit ohjautuvat sivustolle sanastot.suomi.fi ja avautuvat uuteen ikkunaan.