Tietoa luottotietorekisteristä yksityishenkilöille

Luottosi yhdessä rekisterissä

Positiivinen luottotietorekisteri on otettu käyttöön 1.4.2024 ja samalla avautui yksityishenkilöiden sähköinen asiointipalvelu. Yksityishenkilönä voit tarkastella rekisteristä omien luottojesi tietoja sekä tehdä itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon.

Rekisterin päätavoite on torjua kotitalouksien ylivelkaantumista. Lisäksi se auttaa yksityishenkilöitä oman taloutensa hallinnassa.

Luotonantajat ilmoittavat rekisteriin kaikki kuluttajaluotot. Kuluttajaluottoja ovat esimerkiksi asuntolainat, autolainat ja kulutusluotot.

Jo olemassa olevat kuluttajaluotot luotonantajat ilmoittavat rekisteriin 31.3.2024 mennessä. Kun rekisteri on otettu käyttöön 1.4.2024, ilmoittavat luotonantajat siitä lähtien rekisteriin myös kaikki uudet kuluttajaluotot.

Voit tarkistaa verkkosivuiltamme, mitkä kaikki organisaatiot ilmoittavat tietoja positiiviseen luottotietorekisteriin:

Tietojen ilmoittajat

Mitä tietojani rekisterissä on?

Luotonantajat ilmoittavat rekisteriin esimerkiksi sinulle myönnetyt

 • asuntolainat
 • autolainat
 • kulutusluotot
 • luottokortit
 • opintolainat
 • osamaksurahoitukset

Kun sinulle myönnetään uusi luotto, sen tiedot näkyvät luottotietorekisterissä yleensä kahden kalenteripäivän kuluessa siitä, kun sopimus uudesta luotosta on tehty.

Luotonantajat ilmoittavat rekisteriin myös

 • maksamasi lyhennykset
 • tiedon luottosi päättymisestä.

Rekisteriin ei tallenneta tietoa mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistäsi. Luotonantaja ilmoittaa rekisteriin kuitenkin tiedon, jos luottosi maksuerän maksu on viivästynyt yli 60 päivää. Luotonantaja poistaa tiedon maksuviiveestä, kun olet maksanut maksuerän kokonaan pois. Luotonantaja poistaa tiedon maksuviiveestä myös silloin, jos sovitte luotonantajan kanssa maksuviiveen hoitamiseksi uuden maksuohjelman.

Alla olevan linkin kautta voit tutustua tarkemmin siihen, mitä tietoja luotoistasi ilmoitetaan.

Luotoista ilmoitettavat tiedot

Kun haet luottoa

Kun haet luottoa 1.4.2024 lähtien, luotonantajien tulee tarkistaa tietosi positiivisesta luottotietorekisteristä. Luotonantaja tilaa tätä varten luottotietorekisteriotteen. Luotonantaja arvioi luottokelpoisuuttasi rekisteriotteen tietojen perusteella.

Mikä on luottotietorekisteriote?

Luottotietorekisteriotteessa on tiedot

 • luotoistasi
 • tuloistasi viimeisen 12 kuukauden ajalta.

Lisäksi luottotietorekisteriotteessa on tieto vapaaehtoisesta luottokiellosta, jos olet tehnyt sen.

Tiedot tuloistasi eli sinulle maksetuista palkoista, eläkkeistä ja etuuksista ovat peräisin tulorekisteristä. Tulotiedot näytetään luottotietorekisteriotteessa kuukausituloina viimeisen 12 kuukauden ajalta. Jos haluat tarkastella tulotietojasi tarkemmin, kirjaudu tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun.

Tutustu tulorekisteriin

Lue lisää luottotietorekisteriotteen tiedoista

Kuka luottotietoja saa käyttää ja mihin tarkoituksiin?

Luotonantajat saavat käyttää luottotietoja vain tarkasti määriteltyihin käyttötarkoituksiin. Tästä on säädetty yksityiskohtaisesti laissa (laki positiivisesta luottotietorekisteristä).

Luotonantaja saa tilata luottotietorekisteriotteen vain silloin, kun

 • haet uutta luottoa
 • haet olemassa olevaan luottosopimukseen sellaista muutosta, joka vaatii luottokelpoisuuden arviointia
 • aiot taata toisen henkilön lainaa.

Luotonhakijana et voi kieltää tietojesi pyytämistä.

Kuka tahansa ei voi käyttää luottotietoja. Esimerkiksi vuokranantajalla ei ole oikeutta pyytää tietojasi rekisteristämme.

Rekisteri toimii tietojesi välittäjänä

Positiivinen luottotietorekisteri toimii vain tietojesi välittäjänä.

Positiivisessa luottotietorekisterissä ei

 • tehdä luottopäätöksiä
 • arvioida luottokelpoisuutta.

Luottotietorekisteriote välitetään luotonantajalle, joka tekee luottopäätöksen omien kriteereidensä perusteella. Jos lainahakemuksesi hylätään, luottotietorekisteri ei saa tietoa hakemuksestasi eikä siitä, miksi se on hylätty. Luottotietorekisterissä ei myöskään voi perua jo tehtyä luottohakemusta eikä tehdä muutoksia voimassa olevaan luottosopimukseen. Tällaisista asioista voit neuvotella ja sopia luotonantajasi kanssa.

Sähköinen asiointipalvelu

Sähköisessä asiointipalvelussamme voit tarkastella omien luottojesi tietoja sekä halutessasi tehdä itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon. Voit myös tarkistaa, mitkä luotonantajat ovat pyytäneet tietojasi rekisteristä, milloin ja mihin tarkoitukseen. Näet myös, mitä tietoja luotonantajille on toimitettu.

Sähköiseen asiointipalveluun pääset kirjautumaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla Suomi.fi-tunnistuspalvelussa.

Kirjaudu sähköiseen asiointipalveluun 

Jos et voi asioida sähköisessä asiointipalvelussa, voit hoitaa asiasi myös paperilomakkeilla.

Katso ohjeet paperilomakkeilla asiointiin

Puolesta asiointi

Toisen henkilön puolesta asiointia varten tarvitset Suomi.fi-valtuuden. Valtuuden toiselle voit antaa Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa.

Jos asioit positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa toisen henkilön puolesta, voit tehdä palvelussa samat asiat kuin henkilö itsekin voi palvelussa tehdä. Sinulla on valtuudella oikeus katsella luottojen, annettujen takausten sekä luotonantajien tilaamien luottotietorekisteriotteiden tietoja. Lisäksi voit tehdä tai poistaa vapaaehtoisen luottokiellon tai muokata sitä. Voit myös antaa tai poistaa suostumuksen siihen, välitetäänkö tieto luottokiellosta myös luottotietoyrityksille.

Lue lisää valtuuden antamisesta sekä valtuudella asioinnista

Vapaaehtoinen luottokielto

Positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa voit tehdä itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon. Luottokielto on ilmainen. Jos et voi käyttää sähköistä asiointipalvelua, voit tehdä luottokiellon myös paperilomakkeella.

Vapaaehtoisen luottokiellon voi tehdä toistaiseksi voimassa olevaksi tai määräajaksi. Luottokielto suojaa sinua esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilötietosi on varastettu ja joku yrittää hakea luottoa henkilötiedoillasi. Lisäksi luottokielto on työkalu oman taloutesi hallintaan.

Vapaaehtoinen luottokielto ei vaikuta jo myönnetyn luoton käyttämiseen, esimerkiksi jo myönnetyn luottokortin luotto-ominaisuuden käyttämiseen.

Luottokiellon syyksi valitaan sähköisessä asiointipalvelussa yksi seuraavista:

 • Identiteettivarkauden riski
 • Oma taloudenhallinta
 • Muu syy

Tieto luottokiellostasi välitetään luotonantajille, jos he tilaavat tiedoistasi luottotietorekisteriotteen. Jos annat luvan, välitämme tiedon luottokiellostasi myös luottotietoyhtiöille eli yrityksille, jotka tarjoavat luottotietopalveluja. Näin mahdollisimman moni luotonantaja saa tiedon luottokiellostasi. Tällaisia yrityksiä ovat Dun & Bradstreet Finland Oy sekä Suomen Asiakastieto Oy.

Suomen Asiakastieto Oy ei kuitenkaan toistaiseksi ota vastaan tietoa luottokielloista, vaan se aloittaa tietojen vastaanottamisen arviolta kesäkuussa 2024. 

Jos olet tehnyt itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon, tulee luotonantajien harkita luoton myöntämistä tavallista huolellisemmin. Voit poistaa luottokiellon milloin tahansa. Huomioithan, että et saa erikseen tulostettua itsellesi todistusta vapaaehtoisen luottokiellon tekemisestä.

Kysyttävää?

Onko sinulla kysyttävää positiivisesta luottotietorekisteristä, tai tarvitsetko neuvoja positiivisessa luottotietorekisterissä asiointiin? Asiakaspalvelumme auttaa mielellään.

Ota yhteyttä positiivisen luottotietorekisterin asiakaspalveluun

Yhteydenottolomake

Tutustu sanastoon

Linkit ohjautuvat sivustolle sanastot.suomi.fi ja avautuvat uuteen välilehteen.

positiivinen luottotietorekisteri

luottotietorekisteriote

luottokelpoisuuden arviointi

vapaaehtoinen luottokielto

Sivu on viimeksi päivitetty 3.5.2024