Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Käyttöönottoilmoitus Suomeen rekisteröitävästä ajoneuvosta, täyttöohje

Anna käyttöönottoilmoitus ennen käytön alkua, jos otat ajoneuvon verolliseen käyttöön Suomessa ennen rekisteröintiä. Huomaa, että käyttöönottoilmoituksen antaminen ei oikeuta ajoneuvon verottomaan käyttöön. Sinun pitää antaa autoveroilmoitus 5 arkipäivän kuluessa käytön alkamisesta.

Tee ilmoitus OmaVerossa. Valitse välilehti Veroasiat ja sen jälkeen kohdasta Autovero linkki Autoveron toiminnot. Valitse seuraavaksi linkki Käyttöönottoilmoitus.

Tarvittaessa voit käyttää myös paperilomaketta Käyttöönottoilmoitus Suomeen rekisteröitävästä ajoneuvosta (lomake 1220).

Kun olet lähettänyt ilmoituksen, saat Verohallinnolta kirjeen, jossa vahvistetaan ilmoituksen vastaanotto. Saat vahvistuskirjeen heti OmaVeroon, josta voit tulostaa sen. Kirje tulee myös postitse kotiin, ellet ole ottanut käyttöön Suomi.fi-viestejä eli luopunut paperipostista. Vahvistettu käyttöönottoilmoitus täytyy pitää mukana ajoneuvon käytön aikana joko paperisena tai mobiililaitteella ja pyydettäessä esittää valvontaviranomaiselle, poliisille tai Tullille.

Lue lisää ajoneuvon verottomasta käytöstä.

1 Ilmoittaja

Nimi

Henkilötunnus tai Y-tunnus

Ilmoittajan henkilötunnus. Jos suomalaista henkilötunnusta ei ole, ilmoita syntymäaika. Jos täytät ilmoituksen toisen puolesta, ilmoita tässä ajoneuvon käyttöönottajan tiedot.  

2 Ajoneuvo

Ilmoita tässä tiedot ajoneuvosta, jonka otat käyttöön. Voit käyttää apuna ajoneuvon virallisia asiakirjoja, esimerkiksi vaatimustenmukaisuustodistusta tai ajoneuvon ulkomaista tai suomalaista rekisteröintitodistusta.

Merkki

Ajoneuvon merkki.

Malli

Ajoneuvon malli.

Valmistenumero

Anna ajoneuvon valmistenumero (englanniksi VIN, vehicle identification number). Ajoneuvon valmistenumero on yksilöllinen numero- ja kirjainsarja, jolla ajoneuvo tunnistetaan.

Merkitse valmistenumero siinä muodossa kuin se on virallisissa asiakirjoissa. Valmistenumero on normaalisti 17 merkkiä pitkä, ja se voi sisältää erikoismerkkejä. EU- ja EY -tyyppihyväksyttyjen ajoneuvojen valmistenumeroissa ei yleensä käytetä o-, i- tai q-kirjainta, jotta ne eivät sekoitu numeroihin. Tätä kirjain- ja pituusrajoitusta ei ole muiden kuin EU- ja EY -tyyppihyväksyttyjen ajoneuvojen valmistenumeroissa. Näitäkin merkkejä voi siis olla esimerkiksi Yhdysvalloista tai Japanista tuotujen ajoneuvojen valmistenumerossa.

Matkamittarin lukema käytön alkaessa Suomessa (km)

Ajoneuvo on

Valitse, onko ajoneuvo uusi vai käytetty. Ajoneuvo on uusi, jos se ei ole ollut rekisteröitynä eikä käytössä. Uutena pidetään myös ajoneuvoa, joka on tuotu maahan uutena ja joka on ollut verottomassa esittelykäytössä.

Ajoneuvo on käytetty silloin, jos se on ollut jo aiemmin rekisteröitynä tai käytössä.

Ensirekisteröintipäivä  (ppkkvvvv)

Ajoneuvon ensirekisteröintipäivä. Ensirekisteröintipäivä on se päivä, jolloin ajoneuvo on ensimmäisen kerran rekisteröity joko ulkomailla tai Suomessa.

Verollisen käytön alkupäivä Suomessa (ppkkvvvv)

Päivämäärä, jolloin ajoneuvon käyttö Suomessa alkaa. Ajoneuvon käyttö alkaa sinä päivänä, jolloin ajoneuvoa käytetään liikenteessä Suomen alueella. Jos esimerkiksi ajoneuvo ajetaan pois satamasta, käyttö alkaa heti.

Ajoneuvoluokka

Valitse ajoneuvoluokka, johon ajoneuvo on rekisteröity tai tullaan rekisteröimään.

Sivu on viimeksi päivitetty 8.4.2024