Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Näin vastaat selvityspyyntöön OmaVerossa

Selvityspyyntö tarkoittaa sitä, että tarvitsemme sinulta verotukseen liittyviä lisätietoja. Selvityspyyntö voi koskea henkilökohtaisia veroasioitasi tai yrityksen tai yhteisön veroasioita.

Saat selvityspyynnöstä aina kirjeen, jossa on tarkemmat ohjeet tilanteeseesi. OmaVerossa selvityspyyntö näkyy tehtävissäsi. Sitä kautta pääset myös vastaamaan selvityspyyntöön.

Näin löydät selvityspyynnöt OmaVerosta

 1. Valitse välilehti Yhteydenpito.
 2. Valitse kohdasta Selvityspyynnöt linkki Katso selvityspyyntöjä.
 3. Vastaustasi odottavien selvityspyyntöjen kohdalla lukee Vastaa selvityspyyntöön. Valitse linkki Vastaa selvityspyyntöön.

Jos vastaat selvityspyyntöön toisen puolesta ja sinulla on jokin muu Suomi.fi-valtuus kuin Veroasioiden hoito, löydät selvityspyynnöt näin:

 1. Valitse välilehti Toiminnot.
 2. Valitse kohdasta Kirjeet ja yhteydenpito linkki Selvityspyynnöt.

Sivulla Selvityspyynnöt ovat kaikki selvityspyynnöt – myös ne, joihin olet jo vastannut OmaVerossa, API-rajapinnan kautta tai paperilomakkeella.

Selvityspyyntöön voi vastata OmaVerossa eri tavoin

Selvityspyyntöön voi vastata eri tavoin sen mukaan, millaisesta asiasta on kyse:

 • Voit tehdä veroilmoituksen tai hakemuksen, jossa ilmoitat pyydetyt tiedot. Tämä vaihtoehto on aina suositeltavin. Huomaa kuitenkin, että tämä vaihtoehto on näkyvissä vain tietyissä tilanteissa.
 • Voit antaa vapaamuotoisen vastauksen. Joissakin tilanteissa tämä on ainoa vaihtoehto.

OmaVero antaa sinulle aina vain ne vaihtoehdot, jotka ovat tilanteessasi mahdollisia. Jos sinulle näytetään molemmat vaihtoehdot, valitse painike "Tee veroilmoitus tai hakemus". Lue tarkemmat ohjeet:

 • Kun vastaat selvityspyyntöön valitsemalla painikkeen Tee veroilmoitus tai hakemus, siirryt ilmoitukseen tai hakemukseen, joka sinun täytyy antaa tai johon voit täydentää pyydetyt tiedot.
 • Käy läpi ilmoituksen tai hakemuksen kaikki vaiheet ja ilmoita tiedot, jotka sinua on selvityspyyntökirjeessä pyydetty ilmoittamaan.
 • Älä liitä vastaukseen tositteita tai vapaamuotoisia selvityksiä, jos niitä ei sinulta selvityspyyntökirjeessä erikseen pyydetä. Huomaa myös, että OmaVero antaa vain joissakin tilanteissa mahdollisuuden lisätä liitteitä tai vapaamuotoista tekstiä.
 • Valitse tämä vaihtoehto silloinkin, kun OmaVero tarjoaa mahdollisuuden myös vapaamuotoiseen vastaukseen. Kun olet lähettänyt veroilmoituksen tai hakemuksen, älä kirjoita erikseen vapaamuotoista vastausta. Se hidastaa asiasi käsittelyä.
 • Kun vastaat selvityspyyntöön valitsemalla painikkeen Lisää vapaamuotoinen vastaus, pääset kirjoittamaan vapaamuotoisen vastauksen ja liittämään tarvittavat liitteet.
 • Lue selvityspyyntökirjeestä ohjeet, mitä tietoja sinulta pyydetään. Huomaa, että jos olet jo kirjoittanut tekstiä kenttään, teksti häviää, kun avaat kirjeen.
 • Kirjoita tiedot joko niille varattuun kohtaan tai anna ne erillisinä liitteinä painikkeesta Lisää tiedosto.
 • Liitteitä voi olla enintään 20 kappaletta ja ne voivat olla seuraavissa tiedostomuodoissa: pdf, rtf, doc, jpeg, tiff ja png. Yhden tiedoston koko voi olla enintään 60 megatavua (Mt). Tarvittaessa voit yhdistää useampia tiedostoja samaan liitteeseen, jotta saat kaikki tarpeelliset dokumentit mukaan.
 • Huomaa: Älä lähetä mitään vapaamuotoista vastausta, jos olet jo vastannut selvityspyyntöön tekemällä ilmoituksen tai hakemuksen. Tarpeeton vapaamuotoinen vastaus hidastaa asiasi käsittelyä. Jos sinua on pyydetty esimerkiksi antamaan ilmoitus tulorekisteriin, älä kirjoita tulorekisteri-ilmoituksen lisäksi erikseen vapaamuotoista vastausta OmaVerossa.

Milloin selvityspyyntöön pitää viimeistään vastata?

Selvityspyyntökirjeessä on kerrottu, mihin mennessä vastaus pitää antaa. Voit tarkistaa asian OmaVerosta, kun valitset selvityspyyntöjen sivulta linkin Avaa kirje (pdf).

Voit vastata selvityspyyntöön ja täydentää vastaustasi niin kauan kuin vastauslinkki on näkyvissä OmaVerossa.

Onko vastaus tullut perille?

Voit tarkistaa lähettämäsi vastauksen tilan OmaVerosta: Näin löydät tekemäsi ilmoitukset ja hakemukset OmaVerossa

Huomaa, että OmaVerossa selvityspyyntö voi näkyä tehtävissä, vaikka olisitkin jo lähettänyt vastauksen tai puuttuvan ilmoituksen muuta kautta tai erillistä vastausta ei ole välttämätöntä lähettää.

Jos et voi vastata selvityspyyntöön OmaVerossa

Tarkista selvityspyyntökirjeestä, millä tavalla toimit, jos et voi vastata selvityspyyntöön OmaVerossa.

Sivu on viimeksi päivitetty 16.5.2024