Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Verohallinto muistuttaa "sekailmoittajia": kaikki veroilmoitusasiat voi hoitaa OmaVerossa

Verohallinnon tiedote, 28.3.2024

Kaikkien suomalaisten esitäytetyt veroilmoitukset ovat nyt OmaVerossa. Veroilmoitus pitää tarkistaa ja täydentää toukokuussa olevaan määräpäivään mennessä. Vaikka suuri enemmistö veroilmoittajista täydentää veroilmoitustaan OmaVerossa, yli 70 000 asiakasta ilmoitti viime vuonna osan veroilmoitusasioista OmaVerossa, osan yhä paperilomakkeella.

Kaikkien palkan- ja eläkkeensaajien vuoden 2023 esitäytetyt veroilmoitukset ovat nyt OmaVerossa. Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa toukokuussa olevaan määräpäivään mennessä.

Veroilmoituksen määräpäivät ovat 7., 14., ja 21. toukokuuta. Itseä koskeva määräpäivä lukee omassa esitäytetyssä veroilmoituksessa. Kiinteistönomistajien pitää muistaa tarkistaa myös kiinteistöverotuspäätös. Sen määräpäivä on kaikilla 7.5.

Kymmenet tuhannet asiakkaat ilmoittavat sekä OmaVerossa että paperilomakkeella

Verohallinto haluaa muistuttaa erityisesti “sekailmoittajia” hoitamaan kaikki veroilmoitusasiat OmaVerossa.

- Viime vuonna meillä oli yli 70 000 asiakasta, jotka ilmoittivat osan veroilmoituksen tiedoista OmaVerossa, mutta jonkin tietyn asian, kuten kotitalousvähennyksen, paperilomakkeella. Nämä henkilöt ovat selvästi digitaitoisia, joten haluamme muistuttaa, että aivan kaikki esitäytettyyn veroilmoitukseen liittyvät asiat voi hoitaa OmaVerossa, sanoo johtava veroasiantuntija Olavi Tuomi.

Verohallinto lähettää lisäksi tekstiviestin noin 20 000:lle sellaiselle asiakkaalle, jotka viime keväänä täydensivät veroilmoitustaan paperilomakkeella. Huhtikuun alussa lähetettävissä tekstiviesteissä kehotetaan käyttämään OmaVeroa paperilomakkeen sijaan.

Verohallinnon lähettämä tekstiviesti tulee lähettäjältä Vero Skatt eikä siinä ole tietoturvasyistä linkkejä.

Tarkista, että tilinumero on oikein

Verohallinto saa automaattisesti paljon tietoja asiakkaiden tuloista ja joistain vähennyksistä, ja nämä tiedot ovat esitäytetyllä veroilmoituksella jo valmiiksi. Jokaisen pitää kuitenkin tarkistaa esitäytetyn veroilmoituksen tiedot.

Jos tiedot ovat esitäytetyssä veroilmoituksessa oikein, veroilmoitukselle ei tarvitse tehdä mitään. Jos virheitä löytyy tai jos tietoja puuttuu, ne täytyy korjata. Mahdollisen veronpalautuksen varalta kannattaa lisäksi tarkistaa, että tilinumero on oikein.

Suuret sähköenergiakulut alkuvuonna 2023? Hae sähkövähennystä

Tiedot kaikista verovähennyksistä eivät välttämättä ole esitäytetyllä veroilmoituksella valmiina. Jos viime vuonna hankki esimerkiksi kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä eikä kotitalousvähennystietoja ole ilmoittanut verokorttihakemuksen yhteydessä, ne pitää täydentää veroilmoitukseen.

Poikkeuksen tästä tekevät jotkin kotitalousvähennystyötä tarjoavat yritykset, jotka hyödyntävät Verohallinnon ohjelmistorajapintaa. Jos asiakas on tehnyt tällaisen yrityksen kanssa sopimuksen kotitalousvähennystietojen ilmoittamisesta, tiedot tulevat automaattisesti esitäytetylle veroilmoitukselle.

Viime vuoden alulta voi lisäksi saada sähkövähennystä, jos sähköenergian vuoden 2023 tammi–huhtikuun yhteenlasketut kulut ylittivät 2 000 euroa. Sähkövähennystä voi saada vain vakituisen asunnon sähköenergiakuluista.

Vähennys on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävistä kuluista, korkeintaan 2 400 euroa yhtä vakituista asuntoa kohti.

Sähkövähennystä on voinut hakea verokorttihakemuksen yhteydessä jo aikaisemmin arvioimalla tammi–huhtikuun 2023 sähköenergiakulujen suuruuden. Tällaisessa tilanteessa veroilmoitukseen pitää korjata toteutuneet sähköenergian kustannukset.

- Sähkövähennystä on toki mahdollista hakea viime vuodelta, vaikkei olisikaan ilmoittanut korkeita sähköenergiakulujaan aikaisemmin verokortilla, Tuomi sanoo.

Sähkövähennys ilmoitetaan kotitalousvähennyksen yhteydessä.

Ilmoita veroilmoituksella vuokra- ja virtuaalivaluuttatulot

Osa tuloista pitää myös ilmoittaa veroilmoitukselle itse, sillä Verohallinto ei välttämättä saa niistä tietoa muualta.

− Jos on saanut esimerkiksi vuokratuloa asunnon tai veneen vuokraamisesta tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot tuloista pitää lisätä veroilmoitukseen, Tuomi sanoo.

Verohallinto saa kotimaisilta pankeilta tiedot arvopaperikaupoista ja osinkotuloista, ja tiedot tulevat automaattisesti esitäytetylle veroilmoitukselle. Jokaisen vastuulla on kuitenkin tarkistaa, että tulot ovat oikein.

Ulkomaiset arvopaperivälittäjät eivät toimita Verohallintoon tietoja osakkeiden myynneistä tai saaduista osingoista, joten nämä tiedot asiakkaan pitää ilmoittaa itse, Tuomi sanoo.

Veroilmoituksen liitteitä ei pidä lähettää Verohallintoon, vaan säilyttää itsellä. Verohallinto pyytää niitä tarvittaessa.

FAKTA: Suosituimmat vähennykset vuonna 2022

1. Kodin ja työpaikan väliset matkakulut

  • Ilmoittajia 845 000
  • Kustannuksia ilmoitettiin 2,6 mrd. €

2. Kotitalousvähennys

  • Ilmoittajia 530 000
  • Kustannuksia ilmoitettiin 1,5 mrd. €

3. Palkkatulojen tulonhankkimiskulut

  • Ilmoittajia 474 000
  • Kustannuksia ilmoitettiin 712 milj. €

Päivitys 28.3. klo 13.30: Verohallinto lähettää tekstiviestin noin 20 000:lle sellaiselle asiakkaalle, jotka viime keväänä täydensivät veroilmoitustaan paperilomakkeella. Alun perin tekstissä luki, että viestien vastaanottajamäärä olisi noin 40 000. 

Sivu on viimeksi päivitetty 28.3.2024