Tuloja ohi kassan, pimeitä palkkoja ja työnantajamaksujen laiminlyöntiä − Verohallinto aloittaa ravintoloiden tehovalvonnan

Verohallinnon tiedote, 20.2.2023

Verohallinto aloittaa kevään aikana satojen ruokaravintoloiden verovalvonnan. Verohallinto kohdistaa verotarkastukset ja muut valvontatoimet pääasiassa pieniin ja keskisuuriin pizzerioihin ja kebab-ravintoloihin. Valvonta kestää vuoden 2024 loppuun.

Apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta kertoo, että valvonnan tavoitteena on varmistua siitä, että kaikki hoitavat velvoitteensa asianmukaisesti. Verohallinto uutisoi aiemmin, että viidessä vuodessa ravintola-alalla on jäänyt maksamatta veroja 19,5 miljoonaa euron edestä.

Hän painottaa, että valtaosa ravintolayrittäjistä toimii rehellisesti ja oikein. Nyt alkavalla valvonnalla pyritäänkin saamaan kiinni ne, jotka välttelevät veroja.
− Valvottavat kohteet valitaan oman riskianalyysimme perusteella. Kriteerit ovat samat valtakunnallisesti, Valsi kertoo.
− Vertaamme muun muassa eri maksunvälittäjiltä saamiamme tietoja niihin myyntilukuihin, jotka ravintola on ilmoittanut Verohallinnolle. Verotarkastuksen kohteeksi valikoituu yrityksiä, joissa meille ilmoitetut tiedot poikkeavat maksuvälittäjiltä saamistamme tiedoista. Olemme käyneet läpi myös kuluttajilta meille tulleita ilmiantoja ja huomioimme myös ne kohdevalinnassa.

Pizza- ja kebab-ravintolat erityishuomion kohteena

Edellisen kerran Verohallinto valvoi ravintoloita tehostetusti vuosina 2015−2016. Silloin valvonnan perusteella pantiin veroja maksuun 14,5 miljoonaa euroa.
− Edellinen valvontaprojekti kohdistui lähinnä anniskeluravintoloihin. Nyt keskitymme ruokapaikkoihin, erityisesti pieniin ja keskisuuriin pizzerioihin ja kebab-paikkoihin. Selvityksemme mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti juuri pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Tässä kohdejoukossa merkittävä määrä veroja välttelevien ravintoloiden yrittäjistä on taustaltaan ulkomaalaisia, Valsi sanoo.

Hänen mukaansa ravintola-alalla, kuten muillakin työvoimavaltaisilla aloilla harmaata taloutta on paljon.
− Pimeitä palkkoja, kassaan lyömättä jääneitä tuloja ja työnantajamaksujen laiminlyöntiä, Valsi luettelee.
− Myös työttömyysturvan väärinkäyttöä ja jopa työperäistä hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa esiintyy. Sosiaalitukien väärinkäytöksistä ilmoitamme muille viranomaisille. Vakavat väärinkäytökset vaativat useamman viranomaisen toimia, hän sanoo.

Lue lisää:

Sivu on viimeksi päivitetty 20.2.2023