Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Eläkkeet nousivat − valtaosalla muutos ei vaikuta veroprosenttiin

Verohallinnon tiedote, 10.1.2023

Vuodelle 2023 työeläkkeisiin tehtiin 6,8 prosentin indeksikorotus. Noussut eläke ei kuitenkaan läheskään kaikilla vaikuta veroprosenttiin.

Ylitarkastaja Heikki Koskela Verohallinnosta kertoo, että indeksikorotus on valmiiksi huomioitu verokortilla. Hänen mukaansa eläkkeiden korotus ei merkittävästi vaikuta läheskään kaikkien eläkeläisten veroprosentteihin.

− Valtaosalla eläkeläisistä indeksikorotuksen vaikutus veroprosenttiin on puolen prosenttiyksikön luokkaa. Vasta noin 4000 euroa kuukaudessa eläkettä saavilla vaikutus veroprosenttiin on niin iso, että se selvästi nostaa heidän veroprosenttiaan, Koskela sanoo.

Pelkkää kansaneläkettä tai takuueläkettä saavien henkilöiden veroprosentti on nolla sekä ennen että jälkeen indeksikorotuksen.

Jäätkö eläkkeelle? Tee uusi verokortti, jotta ensimmäistä eläkettäsi ei veroteta liikaa

Verohallinnon arvion mukaan tänä vuonna vanhuuseläkkeelle siirtyy noin 100 000 suomalaista. Kun eläkkeelle jääminen on ajankohtaista, eläketuloa varten pitää itse tehdä uusi verokortti.

Helpoimmin uuden verokortin tekeminen onnistuu OmaVerossa. Eläketulon verokortti kannattaa tehdä heti, kun on saanut eläkepäätöksen.

− Uuden elämäntilanteen myötä myös verokortti pitää päivittää ajan tasalle. Jos eläkkeen verokorttia ei tee ajoissa, eläkkeestä pidätetään 40 prosenttia veroa, Heikki Koskela sanoo.

Eläkkeen verokorttia ei tarvitse lähettää eläkkeen maksajalle, vaan Verohallinto lähettää tiedot automaattisesti eteenpäin.

Ruotsi lopetti takuueläkkeen maksamisen − voi vaikuttaa veroprosenttiin

Ruotsi lopetti takuueläkkeiden maksamisen Suomeen 1.1.2023 lähtien. Päättyneiden eläkkeiden vuoksi takuueläkettä Ruotsista saaneiden veroprosentti tai ennakkovero vuodelle 2023 voi olla liian korkea. Tämä johtuu siitä, että Verohallinto laski eläkkeiden verokortit vuodelle 2023 jo joulukuussa 2022 aikaisempien tulojen ja vähennysten perusteella.

− Emme ole saaneet Ruotsista tietoa siitä, kuinka paljon kullakin asiakkaalla on takuueläkettä ollut, joten päättyvän eläkkeen määrää ei ole voitu huomioida verokortilla tai ennakkoverossa, Heikki Koskela kertoo.

− Asiakkaan ei välttämättä tarvitse tehdä asialle mitään, jos muut tulot ja vähennykset pysyvät ennallaan. Jos veroprosenttia ei muuta, asiakkaan mahdollisesti saama veronpalautus vuodelta 2023 suurenee tai mahdollinen jäännösvero pienenee, Koskela sanoo.

Asiakas voi halutessaan tehdä missä vaiheessa vuotta tahansa uuden verokortin, jolla huomioidaan pois jäänyt tulo. Verokortin laskemista varten asiakas tarvitsee tiedon saamiensa eläkkeiden ja mahdollisten muiden tulojen määrästä sekä tiedon mahdollisista vähennyksistä.

Invalidivähennys poistuu

Eläkeläisten on hyvä huomioida, että invalidivähennys poistuu manner-Suomessa 1.1.2023 alkaen eikä se siis näy verokortin perusteissa. Vähennyksen poistumisen taustalla on hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvät muutokset. Invalidivähennystä vastaava rahamäärä kohdennetaan vammaispalveluiden kehittämiseen hyvinvointialueilla. Invalidivähennys säilyy Ahvenanmaan kunnallisverotuksessa.

FAKTA: Eläkeläisen verokortti

  • Eläkkeelle siirtyvän pitää tehdä itse uusi verokortti eläkettä varten, sillä eläkettä verotetaan eri tavoin kuin palkkatuloa. Eläkkeen verokortti kannattaa tehdä heti eläkepäätöksen saamisen jälkeen.
  • Eläkkeen verokortti kannattaa tehdä OmaVerossa.
  • Eläkkeen verokorttia ei tarvitse toimittaa eläkkeenmaksajalle, sillä verokortin tiedot siirtyvät eläkkeen maksajalle automaattisesti.
  • Kun eläkkeen verokortin on tehnyt kerran, Verohallinto tekee jatkossa verokortin automaattisesti ja toimittaa sen eläkkeen maksajalle.
  • Vuonna 2022 kaikkiaan noin 35 prosenttia eläketulon verokorteista tehtiin OmaVerossa.

Lue lisää:

Näin haet verokortin eläkettä varten

Verohallinto lähettää korjatut eläkkeen verokortit virheellisten tilalle − asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään

Sivu on viimeksi päivitetty 10.1.2023