Kirjautuminen

Miten kirjaudun?

Mitä tehdä, jos en pääse kirjautumaan?

Toisen henkilön puolesta siointi


Miten kirjaudun?

Voit kirjautua positiivisen luottotietorekisterin sähköiseen asiointipalveluun suoraan alla olevasta linkistä.

Kirjaudu asiointipalveluun

Voit kirjautua palveluun aina myös Jos käytät verkkosivua pöytäkoneella tai kannettavalla tietokoneella, löydät Kirjaudu-painikkeen verkkosivun oikeasta yläkulmasta. Jos käytät verkkosivua mobiililaitteella, löydät Kirjaudu-painikkeen painamalla mobiilinäkymän Valikko-kuvaketta.

Aloita kirjautuminen valitsemalla Yksityishenkilöt.

Kirjautuminen_fi.png

Kuva 1: Kirjautumissivu

Kirjautuminen tapahtuu Suomi.fi-tunnistuspalvelun avulla. Tarvitset tunnistautumiseen vahvan sähköisen tunnistusvälineen, kuten pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.

Tunnistautuminen_fi.png

Kuva 2: Suomi.fi-tunnistuspalvelun tunnistustavat

Suomi.fi-tunnistautumisen jälkeen voit valita, haluatko katsella omia tietojasi (Oma asiointi) vai asioida toisen henkilön puolesta (Asioi toisen puolesta). Voit asioida toisen henkilön puolesta, jos olet saanut Suomi.fi-valtuuden tai olet alaikäisen lapsen huoltaja.

Huomioithan, että palvelu kirjaa käyttäjän automaattisesti ulos 60 minuutin kuluttua, jos et käytä palvelua.

Mitä tehdä, jos en pääse kirjautumaan?

Tarkista laitteet ja selain

Jos et pääse kirjautumaan sähköiseen asiointipalveluun, tarkista käyttämäsi laitteet ja selain.

Voit käyttää positiivisen luottotietorekisterin sähköistä asiointipalvelua pöytäkoneella, kannettavalla tietokoneella tai mobiililaitteella. Tarvitset internetyhteyden ja verkkoselaimen, ja selaimessa pitää sallia evästeiden (cookies) ja JavaScriptin käyttö. Selaimen välimuisti on hyvä tyhjentää, jos asiointipalvelu ei toimi odotetulla tavalla. Tarkista myös, että käytössäsi on selaimen uusin versio.

Asioi paperilomakkeilla

Jos sinulla ei ole vahvaa sähköistä tunnistusvälinettä etkä pääse kirjautumaan palveluun Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta, voit asioida paperilomakkeilla.

Katso ohjeet paperilomakkeilla asiointiin 

Toisen henkilön puolesta asiointi

Valtuuta toinen henkilö asioimaan puolestasi

Jos haluat, että joku asioi positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa sinun puolestasi, voit antaa siihen valtuuden Suomi.fi-palvelussa.

Katso ohjeet valtuuden antamiseen

Asioi toisen henkilön puolesta

Voit asioida positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa toisen henkilön puolesta, kun toimit valtuutettuna tai olet alaikäisen lapsen huoltaja.

Kirjaudu ensin positiivisen luottotietorekisterin sähköiseen asiointipalveluun ja valitse sen jälkeen "Asioi toisen puolesta". Tämän jälkeen sinut ohjataan automaattisesti Suomi.fi-palveluun ja näet listan henkilöistä, joiden puolesta sinulla on oikeus asioida. Valitse listalta henkilö, jonka puolesta haluat asioida, ja sinut ohjataan sen jälkeen henkilön luottojen yhteenvetosivulle.

Puolesta asiointi_fi.png

Kuva 3: Toisen puolesta asiointi asiointipalvelussa

Asioi valtuutettuna

Jos asioit sähköisessä asiointipalvelussa toisen henkilön puolesta, voit tehdä palvelussa samat asiat kuin henkilö itsekin voisi palvelussa tehdä. Siten sinulla on oikeus katsella luottojen, annettujen takausten sekä luotonantajien tilaamien luottotietorekisteriotteiden tietoja. Lisäksi voit tehdä vapaaehtoisen luottokiellon, muokata sitä tai poistaa sen sekä antaa tai poistaa suostumuksen siihen, välitetäänkö tieto luottokiellosta myös luottotietoyrityksille.

Jos teet luottokieltoa toisen ihmisen puolesta häneltä saamasi valtuuden perusteella, sinun tulee varmistua, haluaako valtuuttaja antaa suostumuksen siihen, että tieto vapaaehtoisesta luottokiellosta välitetään myös luottotietoyrityksille. Lisäksi sinun tulee varmistua siitä, että valtuuttaja on tietoinen niistä käyttötarkoituksista, joihin luottotietoyritykset voivat luovuttaa tiedon edelleen.

Asioi lapsen puolesta

Alaikäisen lapsen huoltajilla on oikeus kirjautua palveluun ja katsella lapsen tietoja. Jos lapsella on käytössään vahva sähköinen tunnistusväline, voi hän kirjautua palveluun myös itse katselemaan omia tietojaan.

Sähköisessä asiointipalvelussa ei voi tehdä vapaaehtoista luottokieltoa alaikäiselle lapselle. Katso lisää kohdasta Alaikäisen luottokielto.

Asioi edunvalvojana

Jos olet edunvalvoja tai edunvalvontavaltuutettu, et voi asioida positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Edunvalvojana ja edunvalvontavaltuutettuna voit asioida asiakkaasi puolesta paperilomakkeilla.

Katso ohjeet paperilomakkeilla asiointiin 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 16.4.2024