Verohallinto maksaa vuosittain 4,5 miljoonaa euroa turhasta paperipostista − ota Suomi.fi-viestit käyttöön, niin saat veropostin sähköisenä

Verohallinnon tiedote, 13.3.2023

Jos ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit viimeistään 16.3., esitäytetty veroilmoitus tulee ainoastaan OmaVeroon. Suomalaiset ovat siirtyneet laiskasti sähköiseen viranomaisasiointiin: Pohjoismaista olemme jumbosijalla.

Suomalaiset käyttävät OmaVeroa ahkerasti veroilmoittamisessa: viime vuonna veroilmoitukselleen teki muutoksia reilut 1,5 miljoonaa henkilöä, heistä noin lähes 90 prosenttia teki täydennykset OmaVerossa tai muussa sähköisessä kanavassa. Valtaosa suomalaisista saa silti veropostinsa edelleen paperisena kotiin.

− Suomalaisilla on hyvät digitaidot ja edellytykset toimia sähköisesti. Kuitenkin vain noin miljoona suomalaista on tähän mennessä luopunut paperisesta veropostista. Lähetämme esimerkiksi verokortit ja esitäytetyt veroilmoitukset sellaisille henkilöille, jotka hoitavat veroasiansa OmaVerossa. Tämä maksaa yhteiskunnalle 4,5 miljoonaa euroa vuodessa, sanoo OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.

Verohallinto kehottaakin ottamaan Suomi.fi-viestit käyttöön nyt. Kun viestit ovat käytössä, veroposti tulee ainoastaan OmaVeroon, jossa se myös pysyy tallessa. Samalla myös muiden palvelua käyttävien viranomaisten postit kulkevat vain sähköisesti. Kun viestit ottaa käyttöön viimeistään 16.3., vuoden 2022 esitäytettyä veroilmoitusta ei enää lähetetä paperilla kotiin vaan asiakas saa sähköpostiinsa tiedon OmaVeroon tulleesta veroilmoituksesta.

Viestit voi nyt ottaa käyttöön OmaVerossa

Suomi.fi-viestien käyttöönotto sujuu helposti OmaVerossa, ja ohjeet löytyvät vero.fi:stä. Kun viestit ovat käytössä, asiakas saa sähköpostiinsa ilmoituksen aina, kun hänelle on viranomaisilta uutta asiaa. Verohallinto käyttää Suomi.fi-viestejä esimerkiksi silloin, kun asiakas on saanut uuden verokortin tai hänen esitäytetty veroilmoituksensa on tarkistettavissa.

Suomi on Pohjoismaiden jumbosijalla sähköisessä asioinnissa

Suomalaiset ovat siirtyneet sähköiseen veropostiin huomattavasti pohjoismaisia naapureitaan hitaammin. Tanskassa ja Norjassa sähköinen asiointi on oletus, eli paperipostia lähetetään vain erikoistapauksissa. Tanskassa ja Norjassa noin 90 % asukkaista saa veropostin digitaalisesti. Ruotsissa sähköinen asiointi on Suomen tapaan vapaaehtoista, mutta sielläkin 40 % asukkaista saa veropostin sähköisesti. Suomessa viranomaisten lähettämästä paperipostista on luopunut vasta vajaa 20 prosenttia kansalaisista.

− Verohallinnon tavoitteena on, että Suomessakin sähköinen asiointi olisi oletus niille, jotka siihen kykenevät, Joonas Jarva sanoo.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.3.2023