Anmäla sig som lämnare av uppgifter i det positiva kreditupplysningsregistret från och med den 1 augusti 2025
- Har getts
- 9.5.2025
- Diarienummer
- VH/3082/06.00.00/2025
- Giltighet
- 9.5.2025 - Tills vidare
I denna anvisning ges information om kreditgivarnas skyldighet att anmäla sig som lämnare av uppgifter till Inkomstregisterenheten från och med den 1 augusti 2025. I anvisningen beskrivs det vilka som enligt lagen om ett positivt kreditupplysningsregister är skyldiga att anmäla sig till registret och hurdana krediter anmälningsskyldigheten gäller.
Kreditgivaren kan ha en lagenlig rätt att få upplysningar ur det positiva kreditupplysningsregistret. I samband med att kreditgivaren anmäler sig kan denne då också separat ansöka om det dataanvändningstillstånd som behövs för detta ändamål. Ett certifikat behövs för anmälan och förfrågan av uppgifter. Det finns separata anvisningar om hur man ansöker om dataanvändningstillstånd och hämtar certifikat:
- Anvisning för kreditgivare för ansökan av dataanvändningstillstånd från och med den 1 augusti 2025
- Certifikatanvisning
Bekanta dig också med de övriga anvisningarna för det positiva kreditupplysningsregistret:
- Anmälan av uppgifter till det positiva kreditupplysningsregistret från och med den 1 december 2025
- Utlämnande av uppgifter ur det positiva kreditupplysningsregistret från och med den 1 april 2026
Kontaktuppgifterna för kundtjänsten för det positiva kreditupplysningsregistret finns på registrets webbplats på adressen www.positivakreditupplysningsregistret.fi.
1 Termer som används i anvisningen
Med en konsumentkredit avses en konsumentkredit eller därmed jämförbar kredit på vilken bestämmelserna i kap. 7 eller kap. 7 a i konsumentskyddslagen (38/1978) tillämpas.
Med en kredit som beviljas till en annan fysisk person än en konsument avses en kredit, ett betalningsanstånd eller ett annat ekonomiskt arrangemang som beviljas en fysisk person och på vilken eller vilket det tas ut ränta eller andra kostnader enligt avtal och som inte är en konsumentkredit enligt vad som beskrivits ovan.
En kreditgivare är en aktör som beviljar krediter. Med kreditgivare avses i denna anvisning alla anmälningsskyldiga. Bland de anmälningsskyldiga finns också vissa aktörer som inte är kreditgivare. Sådana är till exempel förmedlare av person-till-person-lån, FPA samt indrivningsbyråer som köper fordringar och övriga näringsidkare, till vilka kreditgivarens rätter som baserar sig på ett kreditavtal har överförts (förvärvare). För att texten ska vara mer läsbar kallas även dessa aktörer kreditgivare i denna anvisning.
2 Skyldighet att anmäla sig till det positiva kreditupplysningsregistret
I 18 § i lagen om ett positivt kreditupplysningsregister (Finlex) föreskrivs det om skyldigheten att anmäla sig som anmälningsskyldig. En anmälningsskyldig enligt 16 § i lagen ska innan uppgifter kan anmälas till registret anmäla sig som anmälningsskyldig till Inkomstregisterenheten.
Inkomstregisterenheten fattar beslut om att öppna de förbindelser som behövs för anmälan av uppgifter till registret när enheten har fått tillräckliga uppgifter för att konstatera anmälningsskyldigheten och öppna ett tekniskt gränssnitt.
En kreditgivare som redan har anmält krediter i första fasen av registret ska göra en ändringsanmälan om anmälning till registret om det finns eller i fortsättningen kommer att finnas krediter som beviljas till andra fysiska personer än konsumenter i kreditgivarens kreditstock den 1 december 2025 eller därefter.
I detta kapitel beskrivs de anmälningsskyldiga kreditgivarna och de krediter som anmäls. Ytterligare information om anmälningsförfarandet och tidsfristerna finns i kapitel 3.
2.1 Anmälningsskyldiga kreditgivare
I 16 § i lagen om ett positivt kreditupplysningsregister föreskrivs det om anmälningsskyldigheten till registret. Nedanstående kreditgivare är skyldiga att anmäla uppgifter om konsumentkrediter, därmed jämförbara krediter och krediter som beviljas till andra fysiska personer än konsumenter till det positiva kreditupplysningsregistret.
1. Följande näringsidkare enligt 4 och 5 § i lagen om Finansinspektionen (878/2008):
- auktoriserade tillsynsobjekt (4 § 2 mom.), med undantag för de kreditförvaltare som avses i 4 § 2 mom. 7 punkten
- kreditförvaltare (4 § 2 mom. 7 punkten i lagen)
- tillsynsobjekt som jämställs med auktoriserade tillsynsobjekt (4 § 3 mom. i lagen)
- övriga tillsynsobjekt (4 § 4 mom. i lagen)
- i Finland etablerade filialer till utländska EES-tillsynsobjekt (4 § 5 mom. i lagen)
- utländska tillsynsobjekt som tillhandahåller tjänster i Finland utan att etablera filial (4 § 5 mom. i lagen)
- kreditgivare eller kreditförmedlare, som antecknats i det register som avses i lagen om registrering av vissa kreditgivare och kreditförmedlare (5 § 40 punkten i lagen)
En filial till ett utländskt EES-tillsynsobjekt kan vara antingen en filial till ett kreditinstitut som etablerats i en EES-stat eller en filial till ett tredjelands kreditinstitut som etablerats i en EES-stat. Tillhandahållandet av tjänster utan att etablera en filial är möjligt endast för sådana EES-tillsynsobjekt som har koncession i en annan EES-stat.
Anmälningsskyldiga kreditgivare och förmedlare av person-till-person-lån som antecknats i ett register enligt lagen om registrering av vissa kreditgivare och kreditförmedlare kan också vara kreditgivare som är etablerade i en annan EES-stat, vilka erbjuder tjänster i Finland.
2. Sådana näringsidkare som uppfyller alla nedan uppräknade förutsättningar:
- Näringsidkaren är etablerad i Finland eller en annan EES-stat och är inte en näringsidkare som Finansinspektionen utövar tillsyn över.
- Näringsidkaren beviljar yrkesmässigt krediter för att få inkomst eller annan ekonomisk nytta.
- Näringsidkaren beviljar krediter till andra fysiska personer än konsumenter.
- Näringsidkaren beviljar krediter i Finland på annat sätt än sporadiskt.
- Näringsidkaren beviljar inte krediter enbart för att finansiera anskaffningen av varor eller tjänster som näringsidkaren erbjuder.
3. Sådana övriga näringsidkare till vilka kreditgivarens rättigheter har överförts för det kreditavtal som anmäls till registret (förvärvare).
Sådana förvärvare är bland annat indrivningsbyråer och kreditförvaltare, till vilka krediten överförts från en annan anmälningsskyldig näringsidkare. Om indrivningsbyrån sköter indrivningsuppdraget för kreditgivarens räkning eller kreditförvaltaren agerar för kreditgivarens räkning är det fortfarande kreditgivaren som är anmälningsskyldig.
4. Statens specialfinansieringsbolag Finnvera.
De kreditgivare som avses i underpunkterna 1, 2 och 4 ska alltid lämna en anmälan om en kredit som överförts till dem. De kreditgivare som nämns i punkt 3 ska anmäla endast sådana överförda krediter som har överförts till dem från en anmälningsskyldig kreditgivare.
2.2 Krediter som anmäls till registret
Till det positiva kreditupplysningsregistret anmäls uppgifter om konsumentkrediter och därmed likställda krediter vilka beviljats enligt ett kreditavtal. Till registret anmäls också uppgifter om krediter som beviljats till andra fysiska personer än konsumenter. Folkpensionsanstalten anmäler dessutom uppgifter om borgensfordringarna för studielån. I detta kapitel beskrivs hurdana krediter som anmäls till registret.
Till det positiva kreditupplysningsregistret anmäls sådana konsumentkrediter som hör till tillämpningsområdet för 7 kap. eller 7 a kap. i konsumentskyddslagen. Krediter som en fysisk person har lyft huvudsakligen för sin näringsverksamhet är inte konsumentkrediter.
Enligt konsumentskyddslagen avses med konsumentkredit en sådan kredit som en näringsidkare enligt avtal lämnar eller utfäster sig att lämna en konsument som lån, betalningsanstånd eller som något annat motsvarande ekonomiskt arrangemang. Dessutom förutsätts det att det tas ut ränta eller andra avgifter för arrangemanget.
Ansvaret för att utreda om det handlar om en konsumentkredit vilar på kreditgivaren, när denna beviljar eller förmedlar en kredit till en fysisk person.
Till registret anmäls inte uppgifter om sådana krediter på vilka bestämmelserna i 7 eller 7 a kap. i konsumentskyddslagen inte tillämpas. Sådana krediter är
- konsumentkrediter på vilka ingen ränta eller andra avgifter tas ut
- krediter som baserar sig på ett avtal enligt vilket konsumenten har rätt att betala priset på en nyttighet som levereras fortlöpande i betalningsposter under avtalsperioden (till exempel el- eller vattenräkningar)
- krediter som beviljats av en pantlåneinrättning
- krediter som beviljats utifrån lagen om social kreditgivning (1133/2002)
- krediter som en fysisk person har lyft huvudsakligen för sin näringsverksamhet.
Beviljandet av en sedvanlig betalningstid för en konsument vid köp av en nyttighet anses inte heller vara en sådan konsumentkredit som avses i 7 kap. i konsumentskyddslagen.
Till det positiva kreditupplysningsregistret anmäls uppgifter om med konsumentkrediter likställda krediter. En sådan kredit kan vara ett lån, ett betalningsanstånd eller ett annat ekonomiskt arrangemang för vilket ränta eller kostnader tas ut.
Med konsumentkrediter likställs enligt 7 kap. 1 § 2 mom. i konsumentskyddslagen hyresavtal och andra avtal som ger konsumenten besittningen till en vara, om varans kontantpris och kreditkostnaderna enligt avtalsvillkoren ska betalas under hyresperioden eller om det framgår av villkoren att konsumenten kan bli ägare till varan på annat sätt när avtalet går ut. I det positiva kreditupplysningsregistret används termen ”leasingavtal” för dessa avtal.
Enligt 7 kap. 1 § 3 mom. i konsumentskyddslagen likställs med konsumentkrediter också sådana krediter som någon annan än kreditgivaren lämnar eller utfäster sig att lämna en konsument som lån, betalningsanstånd eller som något annat motsvarande ekonomiskt arrangemang, om krediten förmedlas till konsumenten av en näringsidkare. I dessa fall verkar näringsidkaren som en förmedlare av person-till-person-lån.
Till det positiva kreditupplysningsregistret anmäls från och med den 1 december 2025 även uppgifter om krediter, betalningsanstånd eller andra motsvarande ekonomiska arrangemang som beviljats andra fysiska personer än konsumenter utifrån ett avtal, om ränta eller andra kostnader tas ut på krediten, anståndet eller arrangemanget med stöd av avtalet.
Med en annan fysisk person avses till exempel en jord- eller skogsbruksidkare, en lättföretagare, en firmaföretagare eller en annan sådan person som inte är en konsument på det sätt som avses i konsumentskyddslagen. Juridiska personer, såsom till exempel aktiebolag eller öppna bolag, är inte fysiska personer och deras krediter anmäls inte till registret. Personborgensförbindelser som anknyter till krediter för juridiska personer anmäls inte heller till registret, eftersom de inte är krediter som beviljas till en fysisk person.
Med betalningsanstånd avses en rätt som enligt avtal getts till kredittagaren att betala en summa som förfallit till betalning delvis eller helt efter att varan har överlåtits eller tjänsten utförts. Betalningsanståndet måste endast anmälas till registret om ränta eller andra kostnader tas ut på anståndet. Dröjsmålsräntor eller kostnader för avtalsbrott är inte sådana kostnader utifrån vilka krediten, betalningsanståndet eller ett annat ekonomiskt arrangemang ska anmälas till registret. Produkter eller tjänster som anskaffats med en faktura är inte sådana betalningsanstånd som ska anmälas om fakturan har en för branschen vedertagen betalningstid och fakturan inte innehåller räntor eller kostnader.
Till registret anmäls inte uppgifter om sådana kreditavtal enligt vilka fysiska personer har rätt att betala priset på en nyttighet som levereras fortlöpande i betalningsposter under avtalsperioden. Sådana är till exempel el- och vattenräkningar.
Det kan också ingås ett finansieringsavtal för en nyttighet som köps, varvid köparen kan betala nyttighetens pris antingen som en engångsbetalning utan ränta och kostnader eller alternativt i betalningsposter, varvid ränta och kostnader tas ut. Uppgifter om sådana finansieringsavtal anmäls till registret endast i det skedet när köparen beslutar att använda kreditmöjligheten som överenskommits i finansieringsavtalet och betalar nyttighetens pris på ett sådant sätt att det tas ut ränta eller kostnader.
Till registret anmäls inte hyresavtal eller andra avtal som beviljats till andra fysiska personer än konsumenter och som ger fysiska personer besittningen till en vara, om varans kontantpris och kreditkostnaderna enligt avtalsvillkoren ska betalas under hyresperioden eller om det framgår av villkoren att fysiska personer kan bli ägare till varan på annat sätt när avtalet löper ut (företagsleasing).
Fakturafinansiering (factoring) utgör en kredit som anmäls till registret om det är fråga om ett ekonomiskt arrangemang utifrån vilket ränta eller kostnader tas ut.
Remburser anmäls inte till registret. Om däremot en kredit bildas i samband med en remburs och det tas ut ränta eller kostnader för denna kredit ska krediten anmälas till registret.
En växel ska anmälas till registret om ränta eller kostnader tas ut för den.
Bankgarantier är inte krediter. Om bankens borgensansvar realiseras och det bildas en kredit för betalningen av borgen ska krediten anmälas till registret.
3 Processen för att anmäla sig
I detta kapitel anges tidsfristerna för anmälan som lämnare av uppgifter till det positiva kreditupplysningsregistret samt beskrivs hur man kan anmäla sig. Dessutom beskrivs behandlingen av anmälningen och delgivningen av beslutet.
3.1 Tidsfrister för att anmäla sig
Kreditgivare som för första gången anmäler sig som lämnare av uppgifter måste självmant anmäla sig till Inkomstregisterenheten minst en månad innan de börjar anmäla uppgifter till det positiva kreditupplysningsregistret.
Tidsfristen för anmälningen avviker från det ovannämnda när krediter som beviljats till andra fysiska personer än konsumenter för första gången börjar anmälas till registret mellan den 1 december 2025 och den 31 mars 2026. Om det finns eller kommer att finnas sådana krediter i kreditgivarens kreditstock den 1 december 2025 ska kreditgivaren anmäla sig eller göra en ändringsanmälan om anmälningen till registret till Inkomstregisterenheten mellan den 1 augusti och den 31 oktober 2025.
3.2 Kanaler för att anmäla sig
Man anmäler sig som lämnare av uppgifter i e-tjänsten för det positiva kreditupplysningsregistret. Det går att använda e-tjänsten om båda följande villkor uppfylls:
- kreditgivaren har ett finskt FO-nummer
- personen som sköter ärenden för kreditgivarens räkning kan autentisera sig starkt i tjänsten Suomi.fi. Autentiseringen i tjänsten Suomi.fi görs med finländska bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.
Om kreditgivaren inte kan använda e-tjänsten används pappersblankett för att anmäla sig. Det går att få en pappersblankett genom att begära den med kontaktblanketten på vår webbplats från och med den 1 augusti 2025. Pappersblanketten kan också från och med den 1 augusti 2025 beställas från det positiva kreditupplysningsregistrets kundtjänst. Kontaktuppgifterna för kundtjänsten finns på det positiva kreditupplysningsregistrets webbplats på adressen www.positivakreditupplysningsregistret.fi. Pappersblanketten skickas antingen per post eller e-post till den adress som kreditgivaren har angett.
Den ifyllda blanketten inklusive bilagor kan returneras per post till Inkomstregisterenheten till adressen nedan:
DET POSITIVA KREDITUPPLYSNINGSREGISTRET
PB 2
00055 INKOMSTREGISTRET
Information om de bilagor som krävs för pappersblanketten finns i kapitel 3.4.
3.3 Vem kan anmäla kreditgivaren?
Personer kan sköta ärenden för kreditgivarens räkning i e-tjänsten om de har någon av följande organroller i handelsregistret eller i företags- och organisationsdatasystemet:
- verkställande direktör
- ställföreträdare för verkställande direktör
- styrelseordförande
- ansvarig bolagsman (kommanditbolag)
- bolagsman (öppet bolag)
- näringsidkare
- prokurist med firmateckningsrätt ensam
- en person som ensam har firmateckningsrätt (person med fullmakt).
Förutom med de ovan nämnda organrollerna kan anmälningen i e-tjänsten göras av en person eller ett företag som har getts Suomi.fi-fullmakten ”Registrering som anmälare och användare av kreditupplysningar”. Kreditgivaren kan ge de fullmakter som behövs samt ändra dem i tjänsten Fullmakter på webbplatsen Suomi.fi.
Den elektroniska Suomi.fi-fullmakten ”Registrering som anmälare och användare av kreditupplysningar” gäller alltid både ansökan om dataanvändningstillstånd och anmälan som lämnare av uppgifter. Det är inte möjligt att avgränsa fullmakten att gälla endast att anmäla sig eller att ansöka om dataanvändningstillstånd. Vid behov kan kreditgivaren uträtta ärenden på pappersblankett.
Läs mer om hur man ger fullmakter (Suomi.fi)
En person som agerar för en kreditgivares räkning autentiserar sig i det positiva kreditupplysningsregistrets e-tjänst med personliga nätbankskoder, mobilcertifikat eller certifikatkort. Endast personer med finländsk personbeteckning kan autentisera sig i e-tjänsten.
Anmälningen på pappersblankett kan skötas av en person med namnteckningsrätt för kreditgivaren eller fullmakt för att sköta ärendet, se punkt 3.4.
3.4 Bilagor till pappersblanketten
Om kreditgivaren anmäler sig på pappersblankett ska man som bilagor till den ifyllda blanketten bifoga olika bilagor som verifierar företaget och rätten att företräda företaget. Dokumenten ska vara ursprungliga och bestyrkta i enlighet med lagstiftningen i kreditgivarens hemviststat. Bilagor skickas till Inkomstregisterenheten per post.
Dokument tas emot på finska, svenska och engelska.
Bilagor som behövs om företaget har registrerats i Finland:
Inkomstregisterenheten kontrollerar rätten att företräda för finländska organisationer i myndighetsregister, till exempel i handelsregistret. Om rätten att företräda inte framgår ur finländska myndighetsregister måste man till ansökan bifoga dokument som bestyrker rätten att företräda, till exempel organisationens stadgar.
Om anmälningen görs av en person eller ett företag till vilken kreditgivaren har gett fullmakt måste det bifogas en fullmakt ur vilken det framgår åtminstone fullmaktsgivarens uppgifter (kreditgivarens namn och FO-nummer) och fullmaktshavarens uppgifter (namn och personbeteckning eller en utländsk beteckning) samt information om vilket ärende fullmakten gäller. Fullmakten undertecknas av en person som har namnteckningsrätt för kreditgivaren.
Bilagor som behövs om företaget inte har registrerats i Finland:
Registerhandlingar för organisationer som har registrerats utanför de nordiska länderna måste dessutom legaliseras (till exempel Apostille).
Om organisationens rätter att företräda inte framgår av ett utländskt registerutdrag måste organisationen leverera tillräcklig och bestyrkt dokumentation ur vilken rätterna att företräda framgår.
Också en person eller ett företag som kreditgivaren har gett fullmakt till kan sköta anmälningen på pappersblankett. Till anmälningen måste man i så fall bifoga en fullmakt ur vilken det framgår åtminstone fullmaktsgivarens uppgifter (kreditgivarens namn och utländska organisationsnummer) och fullmaktshavarens uppgifter (namn och personbeteckning eller en utländsk beteckning) samt information om vilket ärende fullmakten gäller. Fullmakten undertecknas av en person som har namnteckningsrätt för kreditgivaren.
3.5 Behandling av anmälningen och delgivning av beslutet
I samband med att kreditgivaren anmäler sig ger denne information till Inkomstregisterenheten om sin egentliga verksamhet och anger de uppgifter som behövs för att ta i bruk gränssnitten.
Inkomstregisterenheten behandlar anmälningen och begär vid behov en tilläggsutredning av kreditgivaren. Begäran om tilläggsutredning skickas i första hand per e-post till den kontaktperson för anmälningen som kreditgivaren har namngett. Svaret på utredningsbegäran ska lämnas inom den tidsfrist som har getts. Kreditgivaren kan vid behov begära ytterligare tid för att svara på begäran om utredning.
Efter behandlingen och utredningar får kreditgivaren ett beslut om öppnande av förbindelser av Inkomstregisterenheten. Beslutet skickas per post eller e-post till den adress som har getts i punkten Delgivning av beslut i ansökan. Även i e-tjänsten syns det om anmälningen har godkänts eller förkastats.
Om beslutet är positivt beviljas ett certifikat till kreditgivaren. Det används för att identifiera organisationen när den använder gränssnitt som anknyter till anmälan av uppgifter. Anvisningar för hur certifikatet hämtas och används finns i en separat anvisning. En länk till denna finns i början av denna anvisning.
Det går att söka ändring i beslutet. Till beslutet bifogas en besvärsanvisning med noggrannare anvisningar om ändringssökande.
På webbsidan för det positiva kreditupplysningsregistret finns en förteckning över de kreditgivare vars anmälningar har godkänts. På webbsidan visas namn och FO-nummer eller utländskt organisationsnummer för kreditgivarna.
Inkomstregisterenheten behandlar från och med den 1 augusti 2025 anmälningar som lämnare av uppgifter för sådana kreditgivare som börjar anmäla krediter som beviljats till andra fysiska personer än konsumenter från och med den 1 december 2025. För dem som anmält sig senast den 31 oktober 2025 delges beslutet om anmälningen innan anmälan av uppgifter inleds den 1 december 2025.
Om det i kreditstocken för en kreditgivare vars anmälan som lämnare av uppgifter tidigare godkänts finns eller kommer att finnas krediter som beviljas till andra fysiska personer än konsumenter den 1 december 2025 eller senare måste näringsidkaren anmäla sig som lämnare av uppgifter med ändringsblanketten i enlighet med punkt 5 i denna anvisning. När ändringsblanketten har behandlats skickas ett meddelande om att ärendet har registrerats till kreditgivaren. I detta fall fattar Inkomstregisterenheten inget nytt beslut om öppnandet av gränssnitten för anmälan, utan anmälan fortsätter med det certifikat som tidigare har överlåtits till kreditgivaren.
4 Anvisningar för ifyllandet av anmälningsblanketten
I detta kapitel beskrivs det steg för steg hur man fyller i anmälningsblanketten. Det finns frågor om kreditgivaren och dess verksamhet på blanketten. På blanketten hänvisar man till kreditgivaren med ordet organisation och därför används ordet organisation även i detta kapitel.
De obligatoriska fälten i blanketten har markerats med en asterisk (*). Det går att ange tilläggsuppgifter i det öppna textfältet i avsnittet Sammandrag som öppnas i slutet av anmälningen.
Det går inte att spara ett utkast av e-tjänstens blankett och inte heller att fortsätta att fylla i den senare. Den elektroniska blanketten har ett tidsinställt avbrott efter fyra timmar. Om blanketten är öppen i webbläsarfönstret i mer än fyra timmar utan att uppgifterna skickas avslutas nätsessionen och de ifyllda uppgifterna försvinner.
4.1 Beskrivning av verksamheten
Nedan presenteras frågorna i punkten "Beskrivning av verksamheten" på blanketten.
Svarsalternativ:
- Ja
- Nej
Efter svaret "Ja" ska organisationen svara på följande fråga: "Hurdan aktör som avses i lagen om Finansinspektionen är organisationen?
Det finns sju svarsalternativ:
- Auktoriserat tillsynsobjekt (4 § 2 mom.), med undantag för de kreditförvaltare som avses i 4 § 2 mom. 7 punkten
- Kreditförvaltare (4 § 2 mom. 7 punkten i lagen)
- Tillsynsobjekt som jämställs med ett auktoriserat tillsynsobjekt (4 § 3 mom. i lagen)
- Övrigt tillsynsobjekt (4 § 4 mom. i lagen)
- I Finland etablerad filial till utländskt EES-tillsynsobjekt (4 § 5 mom. i lagen)
- Utländskt tillsynsobjekt som tillhandahåller tjänster i Finland utan att etablera filial (4 § 5 mom. i lagen)
- Kreditgivare eller kreditförmedlare, som antecknats i det register som avses i lagen om registrering av vissa kreditgivare och kreditförmedlare (5 § 40 punkten i lagen)
Efter svaret "Nej" ska organisationen svara på följande fråga: "Är organisationen en näringsidkare som etablerat sig i Finland eller en annan EES-stat och beviljar krediter till andra fysiska personer än konsumenter?"
Svarsalternativ:
- Ja
- Nej
Efter svaret "Nej" ska organisationen svara på följande fråga: "Är organisationen en förvärvare till vilken kreditgivarens rättigheter som baserar sig på kreditavtalet för den kredit som anmäls har överförts?"
Svarsalternativ:
- Ja
- Nej
Efter svaret "Nej" ska organisationen i det öppna textfältet ange en ”annan grund enligt vilken organisationen är skyldig att anmäla uppgifter till det positiva kreditupplysningsregistret”.
Svarsalternativ:
- Ja
- Nej
Svarsalternativ:
- Ja
- Nej
Svarsalternativ:
- Ja
- Nej
Svarsalternativ:
- Ja
- Nej
Efter svaret "Ja" ska organisationen svara på följande tre tilläggsfrågor:
- Tas det ut avtalsenlig ränta eller andra kostnader på dessa?
- Svarsalternativen är "Ja" och "Nej".
- Handlar det endast om sådana kreditavtal enligt vilka en fysisk person har rätt att i betalningsposter betala priset på en nyttighet som levereras fortlöpande under avtalsperioden (till exempel el, vatten)?
- Svarsalternativen är "Ja" och "Nej".
- Handlar det endast om sådana hyresavtal eller andra avtal som ger fysiska personer besittningen till en vara på så sätt att varans kontantpris och kreditkostnaderna enligt avtalsvillkoren betalas under hyresperioden eller enligt vilkas avtalsvillkor fysiska personer kan bli ägare till varan på annat sätt när avtalet löper ut?
- Svarsalternativen är "Ja" och "Nej". Svara "Ja" på frågan om organisationen endast beviljar sådana kreditavtal som beskrivs i frågan (till exempel företagsleasing).
Svarsalternativ:
- Ja
- Nej
Efter svaret "Ja" ska organisationen svara på följande tre tilläggsfrågor:
- Tas det ut avtalsenlig ränta eller andra kostnader på dessa?
- Svarsalternativen är "Ja" och "Nej".
Med ränta och kostnader avses i frågan inte dröjsmålsränta eller dröjsmålskostnader som tas ut på grund av en försenad betalning.
- Svarsalternativen är "Ja" och "Nej".
- Handlar det endast om sådana kreditavtal enligt vilka en fysisk person har rätt att i betalningsposter betala priset på en nyttighet som levereras fortlöpande under avtalsperioden (till exempel el, vatten)?
- Svarsalternativen är "Ja" och "Nej".
- Handlar det endast om sådana hyresavtal eller andra avtal som ger fysiska personer besittningen till en vara på så sätt att varans kontantpris och kreditkostnaderna enligt avtalsvillkoren betalas under hyresperioden eller enligt vilkas avtalsvillkor fysiska personer kan bli ägare till varan på annat sätt när avtalet löper ut?
- Svarsalternativen är "Ja" och "Nej". Svara "Ja" på frågan om organisationens kreditstock endast har sådana kreditavtal som beskrivs i frågan (till exempel företagsleasing).
Den som fyller i blanketten anger det exakta datum då organisationen har för avsikt att inleda anmälan av uppgifter till registret. Svaret ska ges i formatet dd.mm.åååå.
4.2 Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter som anges i samband med anmälan är
- information om kontaktpersonen för anmälningen
- information om kontaktpersonen i innehållsmässiga frågor
- information om kontaktpersonen i tekniska frågor
- information om den tekniska kontaktpersonen för certifikatet
- information i anknytning till delgivningen av beslutet.
Minst följande uppgifter ska anmälas för varje kontaktperson:
- namn
- telefonnummer i internationellt format
- e-postadress.
- För alla andra kontaktpersoner förutom den tekniska kontaktpersonen för certifikatet går det att förutom en enskild persons e-postadress också ge en annan e-postadress, såsom adressen för en sändlista eller postlåda. Alla meddelanden som skickas till kontaktpersonen i fråga skickas också till denna adress.
Vid behov går det att fylla i samma persons uppgifter i flera punkter. Uppgifterna för kontaktpersonen i innehållsmässiga frågor och kontaktpersonen i tekniska frågor kan redigeras på e-tjänstens sida Fakturerings- och kontaktuppgifter efter att man anmält sig.
Kontaktperson för anmälningen
Kontaktpersonen för anmälningen lämnar vid behov tilläggsuppgifter om uppgifterna i anmälan. Begärandena om tilläggsutredning som eventuellt behövs vid behandlingen av anmälningen skickas till kontaktpersonen per e-post.
Inkomstregisterenheten kontaktar kontaktpersonen även i frågor som gäller anmälan av den befintliga kreditstocken. Det egentliga beslutet om öppnande av förbindelser skickas till delgivningsadressen som begärs i slutet av blanketten.
Kontaktperson i innehållsmässiga frågor
Kontaktpersonen i innehållsmässiga frågor ger tilläggsuppgifter om innehållet i de anmälningar som organisationen har lämnat. Kontaktpersonen känner till registrets informationsinnehåll och vet hur gränssnitten fungerar. Inkomstregisterenheten skickar begäranden om utredning som gäller anmälningsövervakningen till kontaktpersonen.
Kontaktperson i tekniska frågor
Kontaktpersonen i tekniska frågor svarar på frågor om informationssäkerhet och om hur anmälningen fungerar tekniskt samt ger tilläggsuppgifter vid tekniska problemsituationer.
Teknisk kontaktperson för certifikatet
Inkomstregisterenheten beviljar ett certifikat som används i gränssnitten till varje organisation som anmäler uppgifter. Den tekniska kontaktpersonen för certifikatet får information och anvisningar för att hämta certifikatet. Telefonnumret måste vara ett nummer till vilket det går att skicka sms, eftersom numret används för att ta emot det säkra e-postmeddelandet när certifikatet hämtas. Efter att certifikatet har hämtats kontaktar vi inte längre numret.
Delgivning av beslut
Den som fyller i blanketten ska välja det ena av följande alternativ för leverans av beslutet:
- Per säker e-post
- Om leverans per säker e-post väljs ska den e-postadress till vilken beslutet vill tas emot meddelas. Den säkra e-postens länk skickas till denna e-postadress. Via länken kan beslutet laddas ner.
- Per post som ett brev
- Om leverans per post som ett brev väljs ska den postadress till vilken beslutet vill tas emot meddelas.
Det går inte att välja båda leveranssätten. Beslutet skickas inte till e-tjänsten.
Språkval för delgivningen
I den här punkten väljer man språket på vilket beslutet delges. Alternativen är finska eller svenska.
I punkt 3.5 i anvisningen finns mer information om beslutet och om sökande av ändring.
4.3 Skicka anmälningen
Innan anmälningen skickas styrs den som fyller i blanketten till sidan Sammandrag, där uppgifterna som fyllts i på anmälningsblanketten visas. I slutet av sammandraget kan man ge fritt formulerade tilläggsuppgifter till exempel om organisationens anmälning eller kontaktpersonerna. Tilläggsuppgifter behöver inte ges om alla uppgifter som behövs framgår av blanketten.
Före skickandet är det bra att kontrollera uppgifterna på blanketten. Det går att återgå till att komplettera uppgifterna på tidigare sidor genom att klicka på knappen Föregående. Svaren som redan getts försvinner inte om man förflyttar sig till föregående sida.
Blankettens uppgifter sparas i e-tjänsten. Om uppgifterna behövs senare kan den skickade blanketten granskas i e-tjänsten.
När alla uppgifter har fyllts i och kontrollerats skickar den som fyller i blanketten anmälningen till Inkomstregisterenheten för behandling genom att klicka på knappen Skicka.
4.4 Anmälningens status
Om skickandet av anmälningen har lyckats ändras dess status i e-tjänsten till mottagen. Om statusen inte ändras inom några sekunder har anmälningen inte kommit fram. I e-tjänsten visas namnet på den som skickat anmälningen samt datumet för sändningen av anmälningen.
När anmälningen har skickats går det att göra en ändringsanmälan i e-tjänsten. Ytterligare information om ifyllandet av blanketten för ändringsanmälan finns i kapitel 5.
Med ändringsanmälan kan man till exempel
- komplettera en anmälning som skickats
- annullera en anmälning som skickats.
När Inkomstregisterenheten godkänner anmälningen ändras statusen för anmälningen till godkänd i e-tjänsten. Statusen för anmälningen ändras till förkastad om Inkomstregisterenheten förkastar anmälningen. Statusen för anmälningen ändras till annullerad om Inkomstregisterenheten inte undersöker anmälningen eller om du själv annullerar anmälningen.
4.5 Upprätthållande av kontaktuppgifter
Organisationen ska regelbundet kontrollera sina kontaktuppgifter och uppdatera ändringar.
Följande kontaktuppgifter för organisationen kan ändras på fliken Fakturerings- och kontaktuppgifter i det positiva kreditupplysningsregistrets e-tjänst:
- kontaktpersonen i innehållsmässiga frågor
- kontaktpersonen i tekniska frågor.
Kontaktuppgifterna för certifikatets tekniska kontaktperson uppdateras i Skatteförvaltningens certifikattjänst.
5 Anvisning för ifyllande av blanketten för ändringsanmälan
Blanketten för ändringsanmälan kan användas när det sker ändringar i anmälarens verksamhet som påverkar anmälningsskyldigheten eller om man vill ändra eller precisera uppgifter som getts tidigare på anmälningsblanketten. Ändringar som påverkar anmälningsskyldigheten är till exempel en försäljning av kreditstocken, en ändring av företagsformen, en fusion eller en nedläggning av verksamheten.
På den här blanketten anmäler man också om det i kreditstocken för en kreditgivare som tidigare har anmält sig som lämnare av uppgifter finns eller kommer att finnas krediter som beviljas till andra fysiska personer än konsumenter den 1 december 2025 eller senare och som omfattas av anmälningsskyldigheten.
5.1 Ändring i verksamheten
Den första frågan på blanketten för ändringsanmälan är ett öppet textfält där den som svarar ska beskriva ändringen så noggrant som möjligt och berätta när ändringen träder i kraft. Innehållet i svaret beror på den ändring som anmäls.
Nedan beskrivs de vanligaste fallen då en ändringsanmälan ska göras. I varje punkt anges även de väsentligaste uppgifterna som ska anmälas på blanketten.
Anmälningsskyldigheten utvidgas den 1 december 2025
Om en gränssnittsförbindelse redan tidigare har öppnats för organisationen för anmälan av konsumentkrediter till det positiva kreditupplysningsregistret ska en ändringsanmälan göras om organisationen den 1 december 2025 eller senare beviljar krediter, betalningsanstånd eller andra ekonomiska arrangemang som omfattas av anmälningsskyldigheten även till andra fysiska personer än konsumenter.
I anmälan ska organisationen ange följande:
- Är krediterna som ingår i kreditstocken den 1 december eller senare sådana krediter som beviljas till andra fysiska personer än konsumenter enligt punkt 2.2.3 i denna anvisning, som ska anmälas till det positiva kreditupplysningsregistret?
I uppgiftsfältet ska man anmäla uppgifter om krediter som beviljats till andra fysiska personer än konsumenter i enlighet med fråga 1.6 och dess underpunkter i kapitel 4.1. - Dessutom ska man anmäla om det i organisationens verksamhet har skett andra ändringar som hänför sig till anmälningsskyldigheten enligt 16 § i lagen om ett positivt kreditupplysningsregister efter att det tidigare beslutet om öppnandet av gränssnittsförbindelsen har fattats. Sådana ändringar kan vara till exempel förändringar i verksamhetens natur, övervakningen av verksamheten eller registreringsskyldigheten för organisationen. Ändringarna och tidpunkten för ändringarna ska beskrivas så noggrant som möjligt.
Om verksamheten i övrigt fortsätter som tidigare kan man meddela att det i organisationen inte har skett andra ändringar som påverkar anmälningsskyldigheten.
Ändring i organisationens verksamhet
En ändringsanmälan görs också om det sker förändringar i organisationens verksamhet som påverkar anmälningsskyldigheten, såsom en försäljning av den kreditstock som omfattas av anmälningsskyldigheten, en ändring av företagsformen, en fusion, en delning eller en nedläggning av verksamheten. Ändringen i verksamheten och dess inverkan på anmälningsskyldigheten ska beskrivs så noggrant som möjligt i det öppna textfältet på blanketten för ändringsanmälan. Dessutom ska man ange när ändringen träder i kraft.
Närmare anvisningar om hur dessa ändringar anmäls finns i anvisningen Anvisning för ändringssituationer i affärsverksamheten.
Komplettering av en tidigare skickad blankett
Om ändringsanmälan gäller en anmälning eller ändring som har lämnats in tidigare men inget beslut ännu har fattats i ärendet kan man i detta fält komplettera en tidigare gjord anmälning eller ändringsanmälan. Med blanketten kan man också annullera en tidigare anmälning eller ändringsanmälan.
5.2 Kontaktperson för ändringen
Minst följande uppgifter ska anmälas för kontaktpersonen för ändringen:
- namn
- telefonnummer i internationellt format
- e-postadress.
- Utöver en enskild persons e-postadress kan man om man så önskar också ge en annan e-postadress, såsom adressen för en sändlista eller postlåda. Alla meddelanden som skickas till kontaktpersonen i fråga skickas också till denna adress.
Kontaktpersonen för ändringen lämnar vid behov tilläggsuppgifter om ändringsanmälan. Begärandena om tilläggsutredning som eventuellt behövs vid behandlingen av ändringen skickas till kontaktpersonen per e-post.
Inkomstregisterenheten kan också kontakta kontaktpersonen i frågor som gäller anmälan av den befintliga kreditstocken. Den egentliga delgivningen av avgörandet skickas till delgivningsadressen som begärs i slutet av blanketten. Observera att uppgifterna om kontaktpersonen för ändringen inte sparas i organisationens uppgifter, utan de utnyttjas endast under behandlingen av ändringen.
Delgivning av avgörandet
Den som fyller i blanketten ska välja det ena av följande alternativ för leverans av avgörandet:
- Per säker e-post
- Om leverans per säker e-post väljs ska den e-postadress till vilken avgörandet vill tas emot anges. Den säkra e-postens länk skickas till denna e-postadress. Via länken kan uppgifterna om avgörandet laddas ner.
- Per post som ett brev
- Om leverans per post som ett brev väljs ska den postadress till vilken avgörandet vill tas emot anges.
Det går inte att välja båda leveranssätten. Avgörandet levereras inte till e-tjänsten.
Språkval för avgörandet
I den här punkten väljer man språket på vilket avgörandet delges. Alternativen är finska eller svenska.
5.3 Skickande av ändringsanmälan
Innan ändringsanmälan skickas styrs den som fyller i blanketten till sidan Sammandrag, där uppgifterna som fyllts i på blanketten visas. Det går inte att ge tilläggsuppgifter i slutet av sammandraget för ändringsanmälan utan alla nödvändiga uppgifter för att behandla ärendet ska anges i textfältet för ändringsanmälan.
Den som fyller i blanketten ska kontrollera de uppgifter som har getts. Det går att återgå till att komplettera uppgifterna på föregående sida genom att klicka på knappen Föregående. Svaren som redan getts försvinner inte om man förflyttar sig till föregående sida.
När alla uppgifter har fyllts i och kontrollerats ska ändringsanmälan skickas för behandling till Inkomstregisterenheten genom att klicka på knappen Skicka.
Blankettens uppgifter sparas i e-tjänsten. Om uppgifterna behövs senare kan den skickade blanketten granskas i e-tjänsten.
5.4 Ändringsanmälans status
När sparandet av ändringsanmälan har lyckats efter skickandet ändras ändringsanmälans status i e-tjänsten till mottagen. Om statusen inte ändras inom några sekunder har ändringsanmälan inte kommit fram. Namnet på ändringsanmälans avsändare och datumet då ändringsanmälan har skickats visas i e-tjänsten.