Insamlingen av uppgifter till det positiva kreditupplysningsregistret pågår – följ med situationen på vår webbplats

19.3.2024

Det positiva kreditupplysningsregistret öppnas den 1 april 2024 och kreditgivarna har kunnat anmäla sina befintliga krediter till vårt register från och med den 1 februari 2024. På vår webbplats finns en uppdaterad uppgift om hur många procent av det uppskattade totala eurobeloppet av krediterna för finländska hushåll har anmälts till det positiva kreditupplysningsregistret. Vi uppdaterar uppgiften varje måndag och torsdag.

Användningen av registrets uppgifter inleds den 1 april 2024. Före det bör kreditgivarna anmäla alla krediter som omfattas av anmälningsskyldigheten till registret och därefter inleda den kontinuerliga uppdateringen av uppgifterna. Målet är att alla befintliga krediter ska finnas i registret när det öppnas den 1 april 2024. För närvarande finns det i registret uppskattningsvis 31.2 procent av det uppskattade totala eurobeloppet för kreditstocken på cirka 143 miljarder euro. Siffran på 143 miljarder euro baserar sig på statistik från Finlands Bank över den totala kreditstocken för finländska hushåll.

– Under de kommande två veckorna måste kreditgivarna ta en slutspurt för att få sina befintliga krediter till registret före början av april. Under de närmaste dagarna förväntar vi oss att stora mängder krediter anmäls till registret och sålunda stiger kreditstockens omfattning betydligt före den utsatta tiden, konstaterar projektdirektör Aino Sarakorpi.

På vår sida Anmälare av uppgifter finns det information om hur anmälningen av kreditstocken framskrider. På sidan berättar vi hur stor andel av den ovan nämnda kreditstocken på 143 miljarder euro har sparats i registret. Vi uppdaterar uppgiften varje måndag och torsdag.

– Vi arbetar hårt för att alla kreditgivare ska kunna spara sina uppgifter i registret inom tidsplanen så att den information som finns i registret är tillförlitlig när registret tas i bruk i april. Om det finns kreditgivare som inte får sina krediter eller en del av dem till registret i tid informerar vi separat om detta under veckan före ibruktagandet av registret, berättar Sarakorpi.

Sidan har senast uppdaterats 19.3.2024