Falska meddelanden cirkulerar igen om det positiva kreditupplysningsregistret

16.4.2024

Det cirkulerar igen falska textmeddelanden i det positiva kreditupplysningsregistrets namn.

Det positiva kreditupplysningsregistret öppnades i början av april. De första falska meddelandena skickades i registrets namn redan i februari och nu när registret har öppnats är de aktörer som skickar meddelandena igen aktiva. I de falska meddelanden som skickas i det positiva kreditupplysningsregistrets namn berättas det för mottagaren att denne har lagts till i det positiva kreditupplysningsregistret och hen ombeds att bekräfta sina uppgifter och klicka på en länk, som leder till en falsk webbplats. Meddelanden som skickas i registrets namn är alltid falska.

– Vi får uppgifterna till registret direkt från kreditgivarna och begär dem inte av privatpersoner. Man ska alltså inte klicka på en länk som eventuellt har kommit i ett textmeddelande. Vi skickar inte textmeddelanden från registret till privatpersoner, påminner projektdirektör Aino Sarakorpi.

Privatpersoner kan endast kontrollera uppgifterna i registret i registrets egen e-tjänst. Det lönar sig att logga in till e-tjänsten direkt från registrets webbplats: www.positivakreditupplysningsregistret.fi. Det lönar sig att skriva webbadressen i webbläsaren och undvika att använda sökmotorer för att inte stöta på falska webbplatser. För närvarande skickas de flesta falska meddelandena som textmeddelanden.

falska meddelandet

Läs även

Tidigare nyhet: Falska meddelanden cirkulerar om det positiva kreditupplysningsregistret

Sidan har senast uppdaterats 16.4.2024