Kreditgivare: ansök om dataanvändningstillstånd så snabbt som möjligt – behandlingstiderna för ansökningarna om dataanvändningstillstånd har blivit längre

23.1.2024

Användningen av det positiva kreditupplysningsregistrets uppgifter inleds den 1 april 2024. För att kunna använda uppgifterna i registret behöver varje kreditgivare ett godkänt dataanvändningstillstånd som beviljats av den personuppgiftsansvarige, det vill säga Inkomstregisterenheten. Endast ett fåtal kreditgivare har hittills ansökt om dataanvändningstillstånd.

Ansök om dataanvändningstillstånd så snabbt som möjligt så att beslutet om tillståndet ska kunna fattas i tid före ingången av april. Behandlingstiderna för ansökningarna om dataanvändningstillstånd har blivit längre och för tillfället kan behandlingen av tillståndet räcka upp till sex veckor. Den genomsnittliga behandlingstiden på 30 dygn som tidigare har meddelats förverkligas alltså inte. Detta beror på att Inkomstregisterenheten har varit tvungen att begära fler tilläggsutredningar än väntat av dem som ansökt om dataanvändningstillstånd.

För att handläggningen av ansökningar om dataanvändningstillstånd ska gå smidigt ska du fylla i ansökan om dataanvändningstillstånd ytterst omsorgsfullt och svara på alla frågor som finns på blanketten. När du till exempel fyller i utredningen om organisationens näringsverksamhet och de användningsändamål för vilka organisationen använder uppgifterna från det positiva kreditupplysningsregistret är det skäl att vara synnerligen noggrann och i detalj berätta om alla lagstadgade användningsändamål för vilka uppgifterna kommer att användas.

Observera att innan man kan inleda förfrågningarna om utdrag ur kreditupplysningsregistret behövs det förutom ett godkänt dataanvändningstillstånd också ett certifikat för att använda uppgifterna. Det lönar sig att också reservera tid för hämtningen av certifikatet.

Gör så här för att ansöka om dataanvändningstillstånd: Anvisning för ansökan om dataanvändningstillstånd för kreditgivare.

Kontakta det positiva kreditupplysningsregistrets telefonkundtjänst om du behöver hjälp med att ansöka om dataanvändningstillstånd. Kontaktuppgifterna för kundtjänsten finns på sidan Kontaktinformation.

Sidan har senast uppdaterats 23.1.2024