Uppgifter om internationellt arbete (TULOR 6105r) lämnas när inkomsttagaren arbetar en längre tid utomlands. Enskilda korta arbetsresor behöver inte anmälas.
Anmäl på blanketten följande uppgifter som hänför sig till arbete utomlands:
- NT1 – Anmälan om verkställande av förskottsinnehållning i Finland, arbete i ett annat nordiskt land
- Lämna in anmälan inom 8 dagar från den betalningsdag då lön betalas för första gången för arbete i ett annat nordiskt land.
- NT2 – Anmälan om att förskottsinnehållning inte verkställs i Finland, arbete utomlands
- Lämna in anmälan inom 8 dagar från den betalningsdag då förskottsinnehållning för första gången inte verkställs i Finland.
- Arbetsgivarens anmälan om vistelseperioder i Finland – Anmälan om vistelseperioder i Finland relaterade till arbete utomlands om sexmånadersregeln har tillämpats på förskottsinnehållningen
- Lämna in anmälan senast vid utgången av januari året efter utbetalningsåret.
Hushåll och dödsbon som inte är införda i Skatteförvaltningens arbetsgivarregister kan lämna in NT1- och NT2-anmälningarna på pappersblankett senast den 8:e dagen i den kalendermånad som följer efter löneutbetalningsdagen.
Kontrollera i denna anvisning under Typ av blankett vilken anmälan som ska användas i vilka situationer.
Anmäl vid behov även löner och andra utbetalda prestationer med en anmälan om löneuppgifter:
Se vilka skillnaderna är mellan de olika blanketterna
Kontrollera tidsfristerna för andra pappersblanketter
Ladda ner en blankett
Uppgifter om internationellt arbete (pdf)
Genom att byta språk på sidan får du blanketten och blankettanvisningen på finska, svenska eller engelska. Blankettanvisningen finns även på samiska:
Deavdinráva – Dieđut riikkaidgaskasaš bargamis
Ifyllningsanvisning – uppgifter om internationellt arbete
Fyll i blanketten noggrant. Om anmälan fyllts i felaktigt eller om uppgifter saknas, förkastas anmälan. En förkastad anmälan sparas inte i inkomstregistret.
Fyll i blanketten noggrant och se även tips på korrigering av anmälan
Om du behöver detaljerade anvisningar för olika anmälningssituationer, ta del av våra anvisningar:
Internationella situationer i inkomstregistret
Inkomstregistrets samtliga detaljerade anvisningar
Även vår kundservice hjälper med frågor som gäller anmälningar:
Kontakta oss
Fyll i följande uppgifter i blanketten
Identifieringsuppgifter för anmälan
Fyll i identifieringsuppgifterna för anmälan i övre delen av blanketten på varje sida. Identifieringsuppgifterna ska vara desamma på blankettens alla sidor. Identifieringsuppgifterna är:
- åtgärdstyp
- löneutbetalningsperiod
- anmälningsdag
- betalarens anmälningsreferens.
Åtgärdstyp
Markera med ett kryss om det är fråga om en ny anmälan, en ersättande anmälan eller makulering av anmälan. Du kan välja endast en typ av åtgärd.
Det är fråga om en ny anmälan då du för första gången lämnar in uppgifter om internationellt arbete. Om anmälan förkastas och du blir tvungen att ange uppgifterna på nytt är det också fråga om en ny anmälan.
En ersättande anmälan lämnas in då man behöver korrigera en tidigare anmälan. Alla uppgifter i den ersättande anmälan ska anges på nytt, alltså förutom de nya och ändrade uppgifterna ska man även ange de uppgifter som var korrekta i den ursprungliga anmälan. Anmälningsreferensen för den tidigare anmälan ska anges i den ersättande anmälan.
Välj makulering av anmälan om du makulerar hela den tidigare inlämnade anmälan. I samband med makulering räcker det att man utöver typ av åtgärd anmäler prestationsbetalarens identifierare och anmälningsreferensen för den tidigare anmälan så att makuleringen hänför sig till rätt anmälan. Anmälan bör makuleras först efter det att man har lämnat in en ny anmälan.
Även om korrigering av uppgifter i inkomstregistret görs i huvudsak med ersättande anmälan, finns det vissa situationer då detta förfarande inte kan användas, utan en tidigare anmälan ska makuleras och därefter ska en ny anmälan med korrekta uppgifter lämnas in. Sådana situationer är till exempel:
- korrigering av anmälningsdag
- korrigering av löneutbetalningsperiod
- korrigering av kundnummer för betalaren och inkomsttagaren
- korrigering av inkomsttagarens födelsedatum.
Löneutbetalningsperiod
Anmäl löneutbetalningsperioden vid anmälningstidpunkten som löneutbetalningsperiod. Ange start- och slutdatum i formen ddmmåååå, till exempel 01052022–31052022. Löneutbetalningsperioden är den tidsperiod för vilken lönen betalas. Uppgiften är obligatorisk.
Anmälningsdag
Ange anmälningsdag i formen ddmmåååå. Till exempel datum för anmälan som lämnats in 15.5.2022 anges i formen 15052022. Uppgiften är obligatorisk.
Betalarens anmälningsreferens
Betalarens anmälningsreferens specificerar de anmälningar om löneuppgifter som betalaren lämnat in. Om du bildar referensen själv, ska den vara unik i varje ny anmälan. Det är också möjligt att lämna punkten tom, då inkomstregistret bildar betalarens betalningsreferens för din räkning. I så fall sänds anmälningsreferensen som ett brev till den adress som antecknats för betalaren i befolknings- eller i företags- och organisationsdatasystemet.
Anmälningsreferensen är viktig, eftersom samma referens ska användas då det funnits fel i en anmälan och den ska korrigeras. Utan en anmälningsreferens kan en ersättande eller makulerande anmälan i inkomstregistret inte riktas till den anmälan som man vill korrigera. Därför är betalarens anmälningsreferens en obligatorisk uppgift, om du korrigerar eller makulerar en tidigare anmälan.
Anmälningsreferensen kan vara högst 40 tecken. Den kan innehålla såväl bokstäver som siffror, men inte mellanslag. Tillåtna tecken är siffrorna 0–9, bokstäverna a–z och A–Z samt specialtecknen ”_” och ”-”. Observera att bokstäverna å, ä och ö inte är tillåtna tecken.
Exempel på hur betalarens anmälningsreferens skapas:
En arbetsgivare har lämnat in uppgifter om internationellt arbete för tre arbetstagare på samma anmälningsdag 30.4.2022. Arbetsgivaren kan bilda anmälningsreferenserna till exempel genom att lägga till ett löpande nummer efter datumet:
- 300420221
- 300420222
- 300420223
Typ av blankett
Välj vilken typ av blankett anmälan gäller: NT1, NT2 eller arbetsgivarens anmälan om vistelseperioder i Finland. Observera att man på en pappersblankett endast kan lämna in anmälan enligt en viss typ av blankett.
NT1-anmälan lämnas in när en i Finland bosatt inkomsttagare (allmänt skattskyldig) arbetar kortare än sex månader i ett annat nordiskt land (Island, Norge, Sverige, Danmark och Danmarks självstyrda territorium Färöarna – med undantag för Grönland). Genom att lämna in en NT1-anmälan kan man säkerställa att inkomsttagaren inte behöver betala förskottsskatt även till arbetsstaten utöver förskottsinnehållningen i Finland. Med anmälan påvisas skattemyndigheterna i arbetsstaten att förskottsinnehållning verkställs i Finland.
Innan du fyller i NT1-anmälan ska du kontrollera att alla nedan uppräknade villkor uppfylls:
- lönen utbetalas av en finländsk arbetsgivare
- inkomsttagaren vistas högst 183 dagar i arbetsstaten under 12 månader
- det inte är fråga om uthyrning av arbetskraft
- ersättningen för arbetet belastar inte resultatet för ett fast driftställe som arbetsgivaren har i arbetsstaten (Skatteförvaltningen ger ytterligare information om fast driftställe och relaterade villkor).
Företag bör även kontakta skattemyndigheterna i arbetsstaten i synnerhet då det är fråga om byggverksamhet eller långvarigt arbete. I allmänhet har finländska företag inga skatterelaterade arbetsgivarskyldigheter i arbetsstaten. Det är dock bra att alltid kontrollera detta med myndigheterna i arbetsstaten.
NT2-anmälan lämnas in när en arbetstagare arbetar över 183 dagar utomlands och när den finländska arbetsgivaren tillämpar sexmånadersregeln om skattebefrielse på inkomsttagaren. Då verkställs inte förskottsinnehållning på lönen i Finland.
Om arbetstagarens arbetsstat byts men sexmånadersregeln fortfarande undantagsvis tillämpas på inkomsttagaren ska arbetsgivaren lämna in en ny NT2-anmälan.
Arbetsgivarens anmälan om vistelseperioder i Finland lämnas in om sexmånadersregeln tillämpas på lönen för en inkomsttagare som arbetar utomlands. I anmälan anges information om de tidsperioder under vilka en inkomsttagare som arbetar utomlands vistas i Finland.
Du kan anmäla uppgifterna antingen medan arbetet pågår (t.ex. en gång i månaden), efter att arbetet utomlands upphört (om arbetet utomlands sker inom ett kalenderår) eller för ett skatteår efter årsskiftet. Anmäl dock alltid uppgifterna för ett skatteår senast före utgången av januari följande kalenderår.
Exempel: Inkomsttagaren arbetar i USA 1.1–30.11.2022. Hen är på semester i Finland 21.6–31.7 och 28.9–13.10, dvs. endast i juni, juli, september och oktober. Om arbetsgivaren anmäler vistelseperioderna en gång i månaden anmäler hen för alla andra månader att tidsperioden (kalendermånaden) inte innehållit vistelseperioder i Finland. För fyra månader anmäler arbetsgivaren vistelseperioderna i Finland: juni 21–30.6, juli 1–31.7, september 28–30.9 och oktober 1–13.10.
Uppgifterna för 2022 kan också anmälas en gång för hela tiden för arbete utomlands efter att inkomsttagaren permanent återvänt till Finland. Arbetsgivaren skulle då sannolikt anmäla vistelseperioderna för hela året med anmälan i december, eftersom det då är känt att utlandskommenderingen slutade i november.
Arbetsgivaren ska göra anmälan om vistelseperioderna i Finland under 2022 senast 31.1.2023.
1. Prestationsbetalare
Ange betalarens FO-nummer och företagets namn. Om betalaren undantagsvis är en fysisk person ska du ange finländsk personbeteckning och fullständigt namn.
Ange hela personbeteckningen eller FO-numret i anmälan. Skriv inte några andra uppgifter än identifierare på fältet för identifierare. Uppgiften är obligatorisk.
Exempel: personbeteckning 101010-101A, FO-nummer 0123456-2
Ange också namn och telefonnummer av den kontaktperson som kan lämna ytterligare information.
2. Inkomsttagare
Ange inkomsttagarens för- och efternamn samt finländska personbeteckning.
Om inkomsttagaren saknar finländsk personbeteckning ska du ange för- och efternamn, utländsk identifierare, födelsetid (i formen ddmmåååå) och kön. Ange typ av utländsk identifierare och identifierarens landskod. Ange dessutom inkomsttagarens fullständiga adress. Ange antingen gatuadress eller postbox. Om adressen finns i utlandet ska även landskoden anges.
Exempel på landskoder: Finland = FI, Sverige = SE, Norge = NO, Estland = EE, Ryssland = RU. De oftast förekommande landskoderna finns i tabellen i slutet av denna anvisning. Om du inte hittar landskoden i tabellen, ange landsnamnet.
Om inkomsttagaren saknar kundnummer ska du kryssa för "Inkomsttagaren har ingen identifierare". Ange då inkomsttagarens för- och efternamn, födelsetid, kön och adress.
3. Arbetsstat och fast driftställe
Ge uppgifterna endast om du håller på att lämna in NT1- eller NT2-anmälan. På samma pappersblankett kan du endast ange en arbetsstat och en arbetsort. Ange arbetsstatens landskod, namn och arbetsort. Arbetsorten är den ort på vilken inkomsttagaren i regel arbetar. Ange inkomsttagarens adress i arbetsstaten och landskod.
Ange uppgifter om beskattningen genom att kryssa för Ja eller Nej. Ange inkomsttagarens vistelseperiod i arbetsstaten. Om vistelsens slutdatum inte är känt, ange ett uppskattat slutdatum.
Ange uppgifterna om arbetsperioder utomlands endast om du håller på att lämna in NT2-anmälan. Ange en eller fler arbetsperioder utomlands för inkomsttagaren. Om arbetsperiodens slutdatum inte är känt, ange ett uppskattat slutdatum.
4. Lön och övriga ersättningar och förmåner
Ge dessa uppgifter endast om du håller på att lämna in NT2-anmälan. Ange månadens penninglön till inkomsttagaren. Om andra prestationer har betalats till inkomsttagaren ska du precisera dem i Övriga ersättningar och förmåner.
5. Vistelseperioder i Finland
Ge dessa uppgifter endast om du håller på att lämna in arbetsgivarens anmälan om vistelseperioder i Finland. Ange en eller fler vistelseperioder i Finland för inkomsttagaren. Om inkomsttagaren inte har vistats i Finland under den tidsperiod som anmälan gäller ska du kryssa för I anmälan ingår inte vistelseperioder i Finland.
6. Uppdragsgivare
Ge dessa uppgifter endast om du håller på att lämna in NT1-anmälan. Uppdragsgivare är den part för vars räkning inkomsttagaren arbetar i arbetsstaten (t.ex. entreprenör, byggherre eller kund). Ange uppdragsgivarens FO-nummer eller finländsk personbeteckning och namn.
Om uppdragsgivaren saknar finländskt kundnummer ska du ange fullständigt namn, utländsk identifierare, typ av identifierare och landskod. Ange dessutom uppdragsgivarens fullständiga adress samt kontaktpersonens namn och telefonnummer.
7. Datum och underskrift
Skriv under blanketten innan du skickar in den. Skriv även datumet och ditt telefonnummer.
Returadress
Skicka blanketten till adress:
Inkomstregistret
PB 1
00055 INKOMSTREGISTRET, FINLAND
Landskoder
De vanligaste landskoderna.
De vanligaste landskoderna
AE Arabemiraten |
AL Albanien |
AM Armenien |
AR Argentina |
AT Österrike |
AU Australien |
AZ Azerbajdzjan |
BA Bosnien och Hercegovina |
BB Barbados |
BE Belgien |
BG Bulgarien |
BM Bermuda |
BR Brasilien |
BY Vitryssland |
CA Kanada |
CH Schweiz |
CN Kina |
CY Cypern |
CZ Tjeckien |
DE Tyskland |
DK Danmark |
EE Estland |
EG Egypten |
ES Spanien |
FI Finland |
FR Frankrike |
GB Storbritannien |
GE Georgien |
GG Guernsey |
GR Grekland |
HK Hongkong |
HR Kroatien |
HU Ungern |
ID Indonesien |
IE Irland |
IL Israel |
IM Isle of Man |
IN Indien |
IS Island |
IT Italien |
JE Jersey |
JP Japan |
KG Kirgisien |
KR Republiken Korea |
KY Caymanöarna |
KZ Kazakstan |
LK Sri Lanka |
LT Litauen |
LU Luxemburg |
LV Lettland |
MA Marocko |
MD Moldavien |
ME Montenegro |
MK Makedonien |
MT Malta |
MX Mexiko |
MY Malaysia |
NL Nederländerna |
NO Norge |
NZ Nya Zeeland |
PH Filippinerna |
PK Pakistan |
PL Polen |
RO Rumänien |
RS Serbien |
RU Ryssland |
SE Sverige |
SG Singapore |
SI Slovenien |
SK Slovakien |
TH Thailand |
TJ Tadzjikistan |
TM Turkmenistan |
TR Turkiet |
TZ Tanzania |
UA Ukraina |
US Förenta staterna |
UY Uruguay |
UZ Uzbekistan |
VG Brittiska Jungfruöarna |
VN Vietnam |
ZA Sydafrika |
ZM Zambia |
|