Besvara enkäten om besök på vero.fi. Berätta din åsikt och hjälp oss att förbättra webbplatsen. Gå till enkäten (Webropol, öppnas i ett nytt fönster)

Gemensamt anskaffad utbildning i inkomstbeskattningen och förskottsuppbörden

Har getts
1.1.2025
Diarienummer
VH/1892/00.01.00/2025
Ersätter anvisningen
VH/306/00.01.00/2019

Beskrivning av ärendet

I detta ställningstagande behandlas hur gemensamt anskaffad utbildning som arbetsgivaren och arbetskraftsmyndigheten genomför tillsammans behandlas i inkomstbeskattningen och förskottsuppbörden i fråga om de personer som deltar i utbildningen och i arbetsgivarens inkomstbeskattning.

Ställningstagandet har uppdaterats och beaktar överföringen av ansvaret för att ordna offentlig arbetskraftsservice från statens arbets- och näringsbyråer till kommunerna och kommunernas samarbetsområden fr.o.m. den 1 januari 2025.

Detta ställningstagande ersätter Skatteförvaltningens ställningstagande RekryteringsUtbildning i inkomstbeskattning och förskottsuppbörd av den 7 augusti 2019 (VH/306/00.01.00/2019).

Bakgrund

Gemensamt anskaffad utbildning för arbetssökande

Bestämmelser om offentlig arbetskraftsservice som omfattas av kommunernas organiseringsansvar och om de uppgifter som gäller sådan service finns i lagen om ordnande av arbetskraftsservice (380/2023). Bestämmelserna om arbetskraftsutbildning finns i lagens 7 kap., vars 62 § innehåller bestämmelser om gemensam anskaffning av arbetskraftsutbildning. En arbetskraftsmyndighet kan ordna arbetskraftsutbildning tillsammans med en arbetsgivare, en uppdragsgivare till en person som ämnar bli företagare eller ett företag som överlåter företagarrättigheter (gemensamt anskaffad utbildning).

En arbetsgivare kan ordna gemensamt anskaffad utbildning för personer som anställs av eller redan arbetar som anställda eller hyrda arbetstagare hos arbetsgivaren. En arbetsgivare kan ordna gemensamt anskaffad utbildning även för personer som ämnar bli företagare och som skulle ha få uppdragsgivare eller som är i färd att skaffa sig företagarrättigheter från ett annat företag.

Målet med den gemensamt anskaffade utbildningen är tilläggsutbildning, fortbildning eller omskolning till nytt yrke. Inom den gemensamt anskaffade utbildningen kan man inte avlägga en hel examen eller examensdelar. Arbetskraftsmyndigheten utreder om förutsättningarna för utbildningen uppfylls och om det finns behov av utbildningen.

Anordnandet av gemensamt anskaffad utbildning förutsätter att företaget deltar i kostnaderna för utbildningen. Arbetsgivarens och arbetskraftsmyndighetens betalningsandelar av utbildningens totala pris bestäms enligt vem utbildningen riktar sig till. Bestämmelser om betalningsandelar för gemensamt anskaffad utbildning finns i statsrådets förordning om offentlig arbetskraftsservice (Finlex) (385/2024).

Skattelagstiftning

Enligt den allmänna bestämmelsen i 29 § i inkomstskattelagen (1535/1992) avses med skattepliktig inkomst den skattskyldiges inkomster i pengar eller pengars värde, om det inte särskilt föreskrivs att de är skattefria. Enligt 61 § i inkomstskattelagen är skattepliktig förvärvsinkomst bland annat lön i arbetsförhållande.

Skattelagstiftningen innehåller inte bestämmelser om skattebehandlingen av utbildning som ordnas med offentliga medel. I brist på uttryckliga bestämmelser ska de allmänna bestämmelserna och principerna om skatteplikten för inkomst tillämpas på dessa. Enligt 69 b § i inkomstskattelagen uppkommer skattepliktig inkomst inte när en arbetsgivare bekostar sådan utbildning för en arbetstagare som ligger i arbetsgivarens eller i en till samma koncern hörande arbetsgivares intresse (läs mer i Skatteförvaltningens anvisning Beskattning av utbildning som bekostas av arbetsgivaren).

Enligt 13 § 1 mom. 1 punkten i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996) avses med lön varje slag av lön, arvode, förmån och ersättning som fås i arbets- eller tjänsteförhållande.

Enligt 7 § i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet (360/1968) är utgifter för inkomstens förvärvande och bibehållande samt därav härrörande förluster avdragbara [av näringsverksamhetens inkomster].

Beskattningspraxis

Utbildning med offentliga medel anses inte i beskattningspraxis utgöra skattepliktig inkomst för personen som deltar i utbildningen. Som sådan utbildning har betraktats bland annat utbildning som arbets- och näringsförvaltningen har ordnat som en del av den lagstadgade arbetskraftsservicen. En skattepliktig förmån uppkommer inte trots att arbetsgivaren deltar i planeringen av utbildningen eller betalar för en del av den.

Utgifterna för utbildning av personalen är avdragbara från arbetsgivarens näringsinkomster antingen som utbildningsutgifter eller som löneutgifter. Avdragbara är likaså utgifterna för rekrytering av ny personal.

Ställningstagande

Personbeskattning och förskottsuppbörd

Gemensamt anskaffad utbildning som genomförs gemensamt av arbetsgivaren och arbetskraftsmyndigheten utgör inte en skattepliktig förmån för den som deltar i utbildningen. Den arbetsgivare som anordnar utbildningen är således inte heller skyldig att verkställa förskottsinnehållning.

Inkomstbeskattning av arbetsgivare

Utgifterna för att ordna gemensamt anskaffad utbildning får dras av i beskattningen från näringsinkomsterna för arbetsgivaren som bekostar utbildningen.

ledande skattesakkunnig  Tero Määttä

ledande skattesakkunnig  Kaija Selkäinaho

Sidan har senast uppdaterats 8.4.2025