Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Har getts
31.5.2022
Diarienummer
VH/6216/02.05.04/2021
Beskattning av inkomst av näringsverksamhet, Återanskaffningsreservering, Fortsättande av näringsverksamheten

A Ab:s rörelsebyggnad hade förstörts genom en eldsvåda under skatteåret 2021. Byggnaden hade ursprungligen uppförts för A Ab:s egen näringsverksamhet, men senare hade en del lokaler i byggnaden stegvis hyrts ut så att hela byggnaden hade hyrts ut till externa hyresgäster sedan den räkenskapsperiod som hade gått ut den 30 september 2019.

I stället för den förstörda byggnaden hade A Ab byggt en ny rörelsebyggnad. Huvuddelen av den nya byggnaden hade hyrts ut till externa hyresgäster, och omkring 20 procent av byggnadens yta hade tagits i bruk för A Ab:s näringsverksamhet.

I ärendet skulle det avgöras om A Ab vid beskattningen för skatteåret 2021 med anledning av förstöringen av byggnaden kunde bilda en sådan återanskaffningsreservering för förslitning underkastade anläggningstillgångar som avses i 43 § 1 mom. i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet.

Centralskattenämnden ansåg att bestämmelserna om sådana anläggningstillgångar som avses i 12 § i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet tillämpades på periodiseringen av anskaffningsutgiften för sådan annan egendom som avses i 12 § i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet under de förhållanden som hade beskrivits i ansökningshandlingarna, och att det i ärendet därmed inte skulle avgöras huruvida A Ab:s byggnad som hade förstörts genom eldsvåda, före förstöringen, hade ingått i de anläggningstillgångar som avses i 12 § i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet eller i sådan annan egendom som avses i 12 a § i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet.

Med beaktande av att hela den förstörda byggnaden utifrån ansökningshandlingarna hade hyrts ut till externa hyresgäster från och med den räkenskapsperiod som hade gått ut den 30 september 2019 fram till dess att byggnaden förstördes, kunde A Ab dock inte anses fortsätta sin näringsverksamhet på det sätt som förutsätts i 43 § 3 mom. i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet. Därför ansåg centralskattenämnden att A Ab under de förhållanden som hade beskrivits i ansökningshandlingarna inte kunde bilda en sådan återanskaffningsreservering som avses i 43 § 1 mom. i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet. Förhandsavgörande för skatteåret 2021.

Lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet 43 § 1 och 3 mom.

Omröstning 6-1

HFD 29.1.2024 liggarnummer 172 (HFD:2024:10) (ingen ändring)

Sidan har senast uppdaterats 16.9.2022