Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

CSN:2021/28

Har getts
24.9.2021
Diarienummer
VH/2196/2.4.2004/2021
Beskattning av personlig inkomst, Företagssanering, Nedskärning av skuldkapital, Förlust av värdepappers värde

A hade investerat i B Ab:s skuldebrevsprogram. Skuldebreven förvaltades via ett register som upprätthölls av en förmedlare, C Ab. Enligt de skuldspecifika villkoren hade skulderna formen av så kallade vanliga skuldebrev. Lånetiden var 18–48 månader och den fasta räntan på skuldkapitalet var 6–8 procent. Skuldebreven var anonyma i det hänseendet att B Ab inte kände till sina borgenärers identitet. Borgenärerna kunde också fritt överlåta sina skuldebrev vidare genom att underrätta C Ab om det.

B Ab hade råkat i ekonomiska svårigheter och ett förfarande för företagssanering hade inletts genom tingsrättens beslut år 2020. Tingsrätten hade fastställt ett saneringsprogram för bolaget, där de fordringar som hörde till A Ab:s och de andra investerarnas saneringsskulder hade skurits ned med 30 procent. Dessutom hade räntan på B Ab:s skulder sänkts i saneringsprogrammet.

När det beaktades att sökandens identitet hade förblivit okänd för B Ab i de investeringar som gjordes i skuldebreven samt att sökanden enlig ansökan hade kunnat överlåta sin investering vidare enbart genom ett meddelande till C Ab, ansåg centralskattenämnden att investeringarna i fråga i A:s beskattning skulle betraktas som sådana värdepapper som avses i 50 § 3 mom. 2 punkten i inkomstskattelagen. Då kapitalet i A:s skuldfordran hade skurits ned i det saneringsprogram som hade fastställts av tingsrätten år 2020 på det sätt som beskrevs i ansökan, kunde förlusten i fråga dras av i sökandens beskattning skatteåret 2020 i enlighet med nämnda lagrum. Förhandsavgörande för skatteåret 2020.

50 § 3 mom. 2 punkten i inkomstskattelagen

HFD H2628 9.9.2022 (upphävt och returnerat)

Sidan har senast uppdaterats 17.11.2021