Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

CSN:2021/25

Har getts
27.8.2021
Diarienummer
VH/1651/02.05.04/2021
Internationell beskattning, EU-rätt, Specialplaceringsfond

Sökanden var en delfond i en Luxemburgbaserad specialplaceringsfond, som var en alternativ fond enligt lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder. Till sin juridiska form var fonden en avtalsbaserad FCP-fond (fonds commun de placement).

Enligt ansökningshandlingarna skulle delfondens tillgångar alltid bestå av 51 procent fastighetstillgångar och högst 49 procent finansiella tillgångar, såsom bankinsättningar och penningmarknadsinstrument. Enligt ansökningshandlingarna gick delfondens verksamhet ut på att investera kapital som samlats in av investerare via olika matarfonder eller fonder i fonder. Delfonden hade en direkt andelsägare, en tysk avtalsbaserad fond (Sondervermögen).

Centralskattenämnden ansåg att delfonden under de omständigheter som beskrevs i ansökningshandlingarna huvudsakligen investerade i fastigheter och fastighetsvärdepapper på det sätt som avses i 20 a § 4 mom. i inkomstskattelagen och 16 a kap. 4 § i lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder. Eftersom delfonden endast hade en andelsägare, uppfyllde den dock inte förutsättningarna för en specialplaceringsfond som huvudsakligen investerar sina tillgångar i fastigheter och fastighetsvärdepapper enligt vilka en sådan fond ska ha minst tio fondandelsägare. Delfonden var därför inte befriad från skatt på inkomst med stöd av 20 a § i inkomstskattelagen. Eftersom delfonden enligt 20 a § i inkomstskattelagen inte var befriad från skatt på inkomst, var den inte heller befriad från källskatt på dividend med stöd av 3 § 10 mom. i lagen om beskattning av begränsat skattskyldig för inkomst.

En inhemsk specialplaceringsfond som huvudsakligen investerar i fastigheter och fastighetsvärdepapper kan med stöd av 20 a § i inkomstskattelagen vara en specialplaceringsfond befriad från skatt endast om den har minst tio fondandelsägare. Eftersom sökanden beskattades på samma sätt som en motsvarande inhemsk specialplaceringsfond, gavs sökanden under de omständigheter som beskrevs i ansökan inte en avvikande ställning jämfört med inhemska aktörer. Därför var det inte fråga om att begränsa friheter enligt artikel 49 eller 63 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Förhandsavgörande för skatteåren 2020‒2021.

Inkomstskattelagen 20 a §
Lag om beskattning av begränsat skattskyldig för inkomst 3 §
Lag om förvaltare av alternativa investeringsfonder 2 kap. 1 §, 16 a kap. 4 §
Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt artikel 49 och 63

HFD H3605 12.12.2022 årsboken (upphävt)

Sidan har senast uppdaterats 27.9.2021