Det positiva kreditupplysningsregistret tas i bruk under vårens lopp – vi bekämpar överskuldsättning med det frivilliga kreditförbudet

7.2.2024

Det positiva kreditupplysningsregistret öppnas för privatpersoner i början av april. Kreditgivarna inleder anmälan av uppgifter till registret i februari. Det huvudsakliga syftet med registret är att förebygga hushållens överskuldsättning. För att uppnå detta kan vem som helst gratis anmäla ett frivilligt kreditförbud för sig själv i registret.

Det positiva kreditupplysningsregistret, som inrättats för att förebygga hushållens överskuldsättning, tas i bruk stegvis under våren 2024. I registret samlas uppgifter om privatpersoners krediter och deras aktuella uppgifter.

När en person i fortsättningen ansöker om ett nytt lån, kontrollerar kreditgivare såsom banker personens lånesituation i registret och kan på så sätt på ett bättre sätt än för närvarande bedöma personens betalningsförmåga.

– Syftet med registret är att ge kreditgivarna mer aktuell information som stöd för kreditbeslutet och på så sätt förhindra överskuldsättning, berättar det positiva kreditupplysningsregistrets projektdirektör Aino Sarakorpi.

Kreditgivarna sparar i registret uppgifter om privatpersoners konsumentkrediter, såsom bostads- och studielån, samt om kreditsaldon för kreditkort. Anmälningen av uppgifter till registret inleddes i början av februari 2024.

För privatpersoner erbjuder registret bättre möjligheter att hantera sin egen ekonomi. Från och med början av april ser alla i registret sina egna krediter som anmälts dit.

Det går att anmäla ett frivilligt kreditförbud för sig själv i registret

Vem som helst kan anmäla ett frivilligt kreditförbud för sig själv i registret. Till exempel en person som har utmaningar med sin egen ekonomihantering kan anmäla ett kreditförbud för sig själv i registret. Förbudet kan också vara till nytta till exempel för personer som drabbats av en identitetsstöld eller dataläcka. När en person har ett kreditförbud ska kreditgivaren vara särskilt noggrann när denne beviljar lån till personen.

Kreditförbudet kan gälla för en viss tid eller tills vidare och man kan också själv ta bort det om man så önskar. Förbudet är också avgiftsfritt.

Uppgifterna som visas i registret och användningen av dem har noggrant avgränsats
På de sociala medierna har det funnits felaktig information om vilka uppgifter som samlas i det positiva kreditupplysningsregistret och vilka parter som kan använda uppgifterna.

I registret visas endast de krediter som beviljats till personer samt uppgifter om betalningsdröjsmål för krediterna, men inte till exempel enskilda betalningar som gjorts med ett kreditkort. I registret visas inte heller anteckningar om betalningsstörningar, kundens alla avbetalningar eller en eventuell utsökningssituation.

– Uppgifterna i registret får användas endast av aktörer som enligt lagen har rätt till det och som använder uppgifterna för lagstadgade ändamål. En typisk användare är en kreditgivare som kontrollerar en privatpersons kreditsituation när denne ansöker om lån.

Sarakorpi betonar, att även om registret administrativt sköts av Skatteförvaltningen har skattemyndigheten inte tillgång till uppgifterna i det positiva kreditupplysningsregistret. Inte heller till exempel FPA eller eventuella hyresvärdar har tillgång till uppgifterna i registret.

- Och privatpersoner ser naturligtvis endast sina egna uppgifter i registret, säger Sarakorpi.

Anmälan av uppgifter fortsätter till slutet av mars

Vi har redan under en längre tid testat hur registret fungerar i samarbete med bland annat kreditgivarna. Också e-tjänsten för privatpersoner har testats i förväg. Anmälan av uppgifter till registret inleddes i början av februari och fortsätter ända till slutet av mars. Målet är att alla uppgifter som hör till registret ska finnas där när användningen av registret börjar och e-tjänsten för privatpersoner öppnas i början av april.

– Vi arbetar tillsammans för att alla kreditgivare ska kunna spara sina uppgifter korrekt i registret inom tidsplanen så att den information som finns i registret är tillförlitlig när registret tas i bruk i april, berättar Sarakorpi.

Sidan har senast uppdaterats 7.2.2024