Arbetsgivaren betalar för arbetstagarens obligatoriska pensionsförsäkringsavgifter för denne
Nyckelord:
- Har getts
- 1.4.2025
- Diarienummer
- VH/1185/00.01.00/2025
Beskrivning av ärendet
I detta ställningstagande behandlas hur den lagstadgade arbetspensionsförsäkringsavgiften (ArPL-avgiften) som arbetsgivaren betalar för arbetstagarens räkning ska behandlas i beskattningen.
Ställningstagandet har förtydligats genom att beakta olika situationer där arbetsgivaren betalar ArPL-avgiften för arbetstagarens räkning. Beräkningsexempel har lagts till i ställningstagandet och några punkter har preciserats. I exemplen används den arbetspensionsförsäkringsavgift som fastställts för år 2025.
I ställningstagandet behandlas inte anmälan av uppgifter till inkomstregistret.
Bakgrund
Tillämpliga bestämmelser
Bestämmelser om arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift (ArPL-avgift) finns i lagen om pension för arbetstagare (395/2006, ArPL). Med stöd av denna lag ska arbetsgivaren ordna pensionsskydd för sina arbetstagare i regel under den månad som följer efter löneutbetalningen (141 § 1 mom. i ArPL). För att finansiera pensionsskyddet tas ut en arbetspensionsförsäkringsavgift som består av arbetsgivarens avgift och arbetstagarens avgift (ArPL 152 § 1 mom.). Arbetsgivaren svarar inför pensionsanstalten också för arbetstagarens andel av arbetspensionsförsäkringsavgiften (ArPL 152 § 2 mom.).
Beloppet av arbetspensionsförsäkringsavgift beräknas enligt lagen om pension för arbetstagare utifrån lönen (arbetsinkomsten). Beloppet räknas ut på lönen före förskottsinnehållning. Arbetsgivaren tar ut arbetstagarens andel av arbetspensionsförsäkringsavgiften på dennes lön efter att förskottsinnehållningen dragits av. Arbetsgivaren betalar arbetspensionsförsäkringsavgiften i sin helhet till den pensionsanstalt där arbetsgivaren ordnat pensionsskyddet för sina arbetstagare.
Om arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift på grund av ett uppenbart fel inte har innehållits i samband med löneutbetalning, kan arbetsgivaren innehålla avgiften i samband med högst de två därpå följande löneutbetalningarna (ArPL 154 § 1 mom.). Har till en arbetstagare i samband med löneutbetalningen inte betalats tillräcklig penninglön för innehållning av arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift och intjänar arbetstagaren dock pensionsskydd, kan arbetsgivaren innehålla nämnda avgift inom ett år i samband med följande löneutbetalningar. (ArPL 154 § 2 mom.).
Enligt lagen om arbetsgivares sjukförsäkringsavgift (771/2016) ska arbetsgivaren betala arbetsgivares sjukförsäkringsavgift på grundval av det sammanlagda beloppet av de löner som betalas till arbetstagarna (5 § 1 mom.).
Enligt 61 § 2 mom. i inkomstskattelagen (1535/1992, ISkL) är skattepliktig förvärvsinkomst bland annat lön och därmed jämförbar inkomst i arbetsförhållande. Enligt 13 § 1 mom. i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996, FörskUL) avses med lön varje slag av lön, arvode, förmån och ersättning som fås i arbets- och tjänsteförhållande. En pensionsförsäkringsavgift som arbetsgivaren betalat för arbetstagarens räkning anses utgöra lön som mottagits i annan form än pengar. Avgiften är med andra ord en skattepliktig naturaförmån för arbetstagaren (FörskUL 13 § 3 mom.).
Enligt 96 § 1 mom. i ISkL får arbetstagaren från sin nettoförvärvsinkomst dra av arbetstagarens lagstadgade pensionspremie.
Ställningstagande
Om arbetsgivaren betalar arbetstagarens andel av ArPL-avgiften, betraktas avgiften som en skattepliktig löneförmån (naturaförmån) för vilken arbetsgivaren är skyldig att verkställa förskottsinnehållning och betala arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift. Den ArPL-avgift som arbetsgivaren betalar kan påverka den arbetsinkomst som ligger till grund för arbetspensionsförsäkringsavgiften. Den ArPL-avgift som arbetsgivaren betalar för arbetstagarens räkning adderas till arbetstagarens andra bruttolöner.
Förskottsinnehållningen beräknas och verkställs alltid på totalbeloppet av bruttolönen innan ArPL-avgiften har dragits av. Den ArPL-avgift som arbetsgivaren betalar för arbetstagarens räkning räknas med i det belopp som utgör grunden för arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift.
Av den anledningen ökar ArPL-avgiften arbetstagarens förskottsinnehållningspliktiga bruttoinkomster, men påverkar inte arbetstagarens beskattningsbara inkomster. Detta beror på att arbetstagaren får ett avdrag i sin beskattning som motsvarar den avgift som betalts.
Om arbetsgivaren betalar ArPL-avgiften för arbetstagarens räkning, även om det är möjligt att uppbära avgiften från arbetstagarens lön i enlighet med ArPL 154 §, så adderas den ArPL-avgift som arbetsgivaren betalar i regel till den arbetsinkomst som ligger till grund för arbetspensionsförsäkringsavgiften.
Exempel 1: Arbetstagarens lön är 3 000 euro. Det har avtalats att arbetsgivaren betalar ArPL-avgiften för arbetstagarens räkning. Arbetstagarens naturaförmåner, dvs. andra förmåner än lön som betalas i pengar, utgörs av arbetspensionsavgiften som uppgår till 214,50 euro (räknat på lönen 3 000 euro). Det lönebelopp som ligger till grund för beräkning av förskottsinnehållning är således sammanlagt 3 214,50 euro. Den ArPL-avgift som arbetsgivaren betalar räknas med i den arbetsinkomst som ligger till grund för arbetspensionsförsäkringsavgiften, eftersom det skulle ha varit möjligt att debitera arbetspensionsförsäkringsavgiften från arbetstagarens lön.
Om det inte längre är möjligt att uppbära arbetspensionsförsäkringsavgiften från arbetstagarens lön i enlighet med ArPL 154 §, så räknas den ArPL-avgift som arbetsgivaren betalar inte in i den arbetsinkomst som ligger till grund för arbetspensionsförsäkringsavgiften och därmed betalas heller ingen arbetspensionsförsäkringsavgift för denna del.
Exempel 2: Arbetsgivaren betalar ArPL-avgiften för arbetstagarens räkning eftersom det inte längre är möjligt att uppbära avgiften från arbetstagarens lön. Arbetstagarens ArPL-avgift är 214,50 euro. Arbetstagarens naturaförmåner, dvs. andra förmåner än lön som betalas i pengar, utgörs av ArPL-avgiften som betalas av arbetsgivaren. Den ArPL-avgift som arbetsgivaren betalar räknas inte med i den arbetsinkomst som ligger till grund för arbetspensionsförsäkringsavgiften, eftersom det inte längre är möjligt att uppbära arbetspensionsförsäkringsavgiften från arbetstagarens lön.
Anvisningar om hur pensionsförsäkringsavgifter som behandlats som naturaförmåner ska anmälas till inkomstregistret finns på webbplatsen inkomstregistret.fi.
ledande skatteexpert Tero Määttä
ledande skatteexpert Kaija Selkäinaho