Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

CSN:2023/25

Har getts
20.6.2023
Diarienummer
VH/1476/02.05.04/2023
Beskattning av inkomst av näringsverksamhet, Internationell beskattning, Undanröjande av dubbelbeskattning, Avräkning av utländsk skatt, Fast driftställe i Estland

A Abp hade tagit upp inkomster från sitt fasta driftställe i Estland vid inkomstbeskattningen i Finland. Estland har sedan år 2000 ett företagsbeskattningssystem där ett fast driftställe i de flesta fallen inkomstbeskattas först när tillgångar överförs därifrån. Den första överföringen av tillgångar till moderbolaget A Abp skedde år 2022. För denna överföring betalade bolaget inkomstskatt i Estland år 2022. Ärendet gällde A Abp:s möjligheter att dra av denna inbetalning vid beskattningen i Finland för skatteåret 2022 enligt lagen om undanröjande av internationell dubbelbeskattning (metodlagen).

Centralskattenämnden beaktade högsta förvaltningsdomstolens årsboksavgörande HFD 2014:147 om estnisk inkomstskatt på representationskostnader, gåvor och naturaförmåner vid ett fast driftställe och ansåg att den estniska inkomstskatten på överföring av tillgångar från ett fast driftställe likaså omfattas av skatteavtalet mellan Finland och Estland enligt artikel 2 i detta avtal och att avtalet inte begränsar undanröjandet av dubbelbeskattning enligt 2–5 § i metodlagen. Från de skatter som i Finland ska betalas på inkomst som förvärvats i en främmande stat avräknas beloppet av de skatter som för motsvarande tid betalts i den främmande staten på samma inkomst, enligt 3 § 1 mom. i metodlagen (avräkning av utländsk skatt). Centralskattenämnden ansåg att den estniska inkomstskatten på överföring av tillgångar i princip var avräkningsbar, dvs. utifrån 3 § 1 mom. i metodlagen en skatt på ”samma inkomst” som finsk skatt på nettoresultatet för ett fast driftställe när det tas upp i moderbolagets beskattning. Därtill avgjordes frågan om periodisering av den estniska skatten, dvs. hur metodlagens bestämmelse om skatt betald för ”motsvarande tid” (3 § 1 mom.) skulle tolkas.

Enligt årsboksavgörandet HFD 2014:159 skulle rörelsevinsten för ett fast driftställe i Estland ingå i beräkningen av det maximala avräkningsbeloppet enligt 4 § i metodlagen trots att Estland skjutit upp betalningen av skatten tills inkomsten överförs från filialen. I den aktuella periodiseringsfrågan ansåg centralskattenämnden att 3 § 1 mom. i metodlagen ska tolkas likadant som i avgörandet ovan. Överföringen av tillgångar från det fasta driftstället till moderbolaget i Finland kan de facto anses innefatta ackumulerade vinstmedel från tidigare år. Efter betalningen av estnisk inkomstskatt för överföringen år 2022 ska det inbetalda beloppet därmed fördelas på de skatteår då moderbolaget tagit upp en positiv nettoinkomst från utlandet vid beskattningen i Finland men inte kunnat yrka på avräkning eftersom Estland skjutit upp betalningen av skatten till överföringsåret.

Periodiseringen ska göras från och med det äldsta skatteåret enligt beskrivningen ovan, dvs. 2001, det första vinståret för A Abp:s fasta driftställe efter ändringen av det estniska skattesystemet. Inbetalningen av estnisk skatt för överföringen år 2022 ska fördelas över skatteåren enligt det fasta driftställets nettoinkomst för respektive skatteår tills hela skattebeloppet har periodiserats. Periodiseringen av den estniska inkomstskatten får dock inte överstiga det inbetalda skattebeloppet i Estland.

När den estniska skatten har fördelats över skatteåren enligt ovan ska man utreda hur mycket inbetald skatt i den främmande staten som kan avräknas respektive skatteår eller senare. Enligt centralskattenämndens uppfattning ska man då iaktta de för varje skatteår gällande bestämmelserna och begränsningarna i metodlagen beträffande avräkning och oanvänd avräkning av utländsk skatt, dvs. särskilt 3–5 § i lagen. Positiv nettoinkomst för det fasta driftstället i Estland ska beaktas i enlighet med avgörandet HFD 2014:159 när skatteårets maximala avräkningsbelopp beräknas.

A Abp får dra av inbetald estnisk skatt även skatteåret 2022 men endast enligt ovan beskrivna principer. Förhandsavgörande för skatteåret 2022.

Artiklarna 2, 7 och 23 i avtalet mellan Republiken Finland och Republiken Estland för att undvika dubbelbeskattning och förhindra kringgående av skatt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet
Lagen om undanröjande av internationell dubbelbeskattning 1–5 §

(Ej lagakraftvunnet)

Sidan har senast uppdaterats 1.8.2023