Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

CSN:2022/34

Har getts
29.8.2022
Diarienummer
VH/340/02.05.04/2022
Internationell beskattning, Utländsk juridisk person, Allokering av inkomst, Undanröjande av dubbelbeskattning

A och B Ab, som var allmänt skattskyldiga i Finland, hade som en del av överlåtelsen av aktierna i C Ab investerat i aktier i nederländska D B.V genom att teckna STAK E:s aktiedepåbevis. STAK E var Stichting Administratiekantoor, en nederländsk juridisk person som skulle grundas genom avtal och som hade likadana drag som en trust. Stichting Administratiekantoor ägde sig själv och hade inga aktiekapital, aktier och delägare. Det styrdes av ett förvaltningsråd.

STAK E ägde och förvaltade endast de aktuella aktierna i D B.V. Det innehade inga egna bankkonton och hade inga kostnader. Dividenderna från D B.V och en eventuell köpesumma för de aktier i D B.V som STAK E hade överlåtit betalades direkt in på bankkontona tillhörande innehavarna av STAK E:s aktiedepåbevis. Vid beskattningen i Nederländerna beskattades en eventuell dividend på de aktier i D B.V som STAK E innehade och en eventuell vinst från överlåtelsen av aktierna i D B.V direkt som inkomster för innehavarna av STAK E:s aktiedepåbevis.

Den fråga som skulle avgöras var skattebehandlingen av de dividendinkomster som A och B Ab hade fått från D B.V utifrån STAK E:s aktiedepåbevis och av en eventuell inkomst från överlåtelsen av aktierna samt undanröjandet av internationell dubbelbeskattning av dividenden från D B.V i beskattningen av A och B Ab.

Trots att STAK E enligt Nederländernas lagstiftning var en självständig juridisk person som ägde de aktuella aktierna i D B.V, utövade STAK E utifrån den inlämnade utredningen inte bestämmande inflytande vad gäller de inkomster som innehavarna av aktiedepåbevisen fick från aktierna. I stället kunde innehavarna av aktiedepåbevisen förfoga över inkomsterna direkt och till fullt belopp. På denna grund och med beaktande av utredningen om skattebehandlingen av STAK E i Nederländerna ansåg centralskattenämnden att inkomsterna från aktierna i D B.V under de omständigheter som beskrivits i ansökan skulle räknas som A:s och B Ab:s inkomster i enlighet med inkomsternas art.

Den dividend som A fick från D B.V utifrån STAK E:s aktiedepåbevis beskattades som A:s inkomst i enlighet med bestämmelserna om dividender i inkomstskattelagen. Den vinst som A fick från överlåtelsen av aktierna i D B.V utifrån STAK E:s aktiedepåbevis beskattades som A:s inkomst i enlighet med bestämmelserna om överlåtelsevinst i inkomstskattelagen.

Det överlåtelsepris som B Ab fick från aktierna i D B.V utifrån STAK E:s aktiedepåbevis beskattades som B Ab:s inkomst, och anskaffningsutgiften drogs av som B Ab:s utgift i enlighet med bestämmelserna i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet. Den dividend som B Ab fick från D B.V utifrån STAK E:s aktiedepåbevis beskattades som B Ab:s inkomst i enlighet med bestämmelserna i samma lag.

När de dividender som A och B Ab fick från D B.V utifrån STAK E:s aktiedepåbevis, såsom ovan angetts, behandlades som dividendinkomster i beskattningen av A och B Ab, ansåg centralskattenämnden att den källskatt som i Nederländerna togs ut på dividenden avräknades i beskattningen av A och B Ab i enlighet med bestämmelserna i lagen om undanröjande av internationell dubbelbeskattning och i skatteavtalet mellan Finland och Nederländerna. Förhandsavgörande för skatteåren 2022‒2023.

29 § 1 mom., 32 § 1 mom. och 45 § 1 mom. i inkomstskattelagen
4 § 1 mom. och 7 § 1 mom. i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet
1 § och 2 § i lagen om undanröjande av internationell dubbelbeskattning
Artiklarna 10 och 23 i avtalet mellan Republiken Finland och Konungariket Nederländerna för att undvika dubbelbeskattning och förhindra kringgående av skatt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet

Lagakraftvunnet

Sidan har senast uppdaterats 19.12.2022