Kotitalous ostaa palvelun palveluntarjoajalta

Kun kotitalous ostaa työn, esimerkiksi siivouksen, palveluna yksityishenkilöltä tai yritykseltä ja maksaa tälle työkorvausta laskun perusteella, on kyse toimeksiantosuhteesta. Kun teetät työtä toimeksiantosuhteessa, sinun on tarkistettava, kuuluuko yritys tai yrittäjänä toimiva yksityishenkilö ennakkoperintärekisteriin.  

Voit tarkistaa palveluntarjoajan kuulumisen ennakkoperintärekisteriin seuraavilla tavoilla:

  • YTJ-yrityshausta (ytj.fi). Tietoja voi hakea joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Palvelu on maksuton.
  • Verohallinnon palvelunumerosta 029 497 004 (Yrittäjän tuloverotus puhelun hinta pvm./mpm.).

Palveluntarjoaja kuuluu ennakkoperintärekisteriin

Jos palveluntarjoaja kuuluu ennakkoperintärekisteriin, työkorvauksia ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin.

Jos maksat esimerkiksi säännöllisesti työkorvausta kodin siivouksesta tai lapsen soittotunneista ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yritykselle tai yksityishenkilölle, tulorekisteriin ei tarvitse ilmoittaa tietoja. Riittää, että maksat laskun tehdystä työstä.

Palveluntarjoaja ei kuulu ennakkoperintärekisteriin

Jos yritys tai yrittäjä ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, ilmoita työstä maksettavat suoritukset aina tulorekisteriin.

Tulorekisteriin ilmoitettavilla tiedoilla ei ole euromääräistä alarajaa. Kaikki työkorvaukset, jotka on maksettu palveluntarjoajalle, joka ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, on ilmoitettava.

Työkorvauksen määrä vaikuttaa kuitenkin kotitalouden muihin velvollisuuksiin. Alla mainitut eurorajat ovat maksajakohtaisia, ja ne koskevat sekä yksityishenkilöä että kuolinpesää.

Jos käyttämäsi yritys tai yrittäjä ei ole ennakkoperintärekisterissä ja työstä maksamasi korvaus on enintään 1 500 euroa vuodessa:

  • ilmoita maksetut työkorvaukset ja muut mahdolliset suoritukset, kuten kustannusten korvaukset ilman euromääräistä alarajaa. Tiedot annetaan tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella. 
    • Ennakonpidätystä ei tarvitse toimittaa, koska työkorvauksen määrä on enintään 1 500 euroa.
    • Työnantajan sairausvakuutusmaksua tai muita sosiaalivakuutusmaksuja ei tarvitse maksaa, koska työn suorittajana on yritys.

Jos käyttämäsi yritys tai yrittäjä ei ole ennakkoperintärekisterissä ja työstä maksamasi korvaus on yli 1 500 euroa vuodessa: 

  • ilmoita tulorekisteriin työkorvauksen määrä, toimitettu ennakonpidätys sekä muut mahdolliset suoritukset, kuten kustannusten korvaukset ilman euromääräistä alarajaa. Tiedot annetaan palkkatietoilmoituksella.
    • Työnantajan sairausvakuutusmaksuja tai muita sosiaalivakuutusmaksuja ei tarvitse maksaa, koska työn suorittajana on yritys. 

Katso ilmoittamisen määräajat: Milloin maksetut palkat ja muut ansiotulot ilmoitetaan tulorekisteriin?

Millä tavalla tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin?

Voit ilmoittaa tiedot tulorekisteriin esimerkiksi verkkolomakkeella tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa, jonne kirjaudutaan sivulta tulorekisteri.fi. Suorituksen maksaja tunnistautuu palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Halutessaan suorituksen maksaja voi valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen asioimaan puolestaan. Valtuuttaminen tehdään palvelussa Suomi.fi-valtuudet. 

Palkka.fi-palvelussa ei voi maksaa työkorvauksia, joten palvelun välityksellä ei myöskään tule niistä ilmoituksia tulorekisteriin.

Tiedot voi ilmoittaa tulorekisteriin paperilomakkeella vain erityisestä syystä. Erityinen syy voi olla esimerkiksi silloin, jos sähköinen ilmoittaminen on yksityishenkilölle, kuolinpesälle, satunnaiselle työnantajalle tai ulkomaalaiselle teknisen esteen vuoksi mahdotonta.

Lue lisää ilmoittamisen kanavista.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.3.2018