Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Verohallinnon päätös sähköalan ja fossiilisten polttoaineiden alan väliaikaisten voittoverojen veroilmoituksista

Antopäivä
27.9.2023
Diaarinumero
VH/3335/00.01.00/2023
Voimassaolo
1.10.2023 - Toistaiseksi

Verohallinto on sähköalan ja fossiilisten polttoaineiden alan väliaikaisista voittoveroista annetun lain (363/2023) 15 §:n 4 momentin nojalla päättänyt seuraavaa:

1 §

Verovelvollisen sähköalan yrityksen veroilmoituksella ilmoitettavat tiedot

Verovelvollisen sähköalan yrityksen on veroilmoituksessa annettava seuraavat tiedot ja selvitykset:

  1. laskelma sähköliiketoiminnan tuloksesta tai tappiosta veroilmoituksella esitetyn kaavan mukaisesti, mihin on sisällytettävä tiedot ulkomaisen kiinteän toimipaikan tuotoista ja kuluista, saaduista ja annetuista konserniavustuksista sekä verovapaista tuotoista ja vähennyskelvottomista kuluista;
  2. erittely sisäisen sähköliiketoiminnan tuloksesta veroilmoituksella esitetyn kaavan mukaisesti;
  3. laskelma sähköliiketoiminnan omasta pääomasta ja tätä varten tehdyistä oikaisuista veroilmoituksella esitetyn kaavan mukaisesti;
  4. vaatimus lisätä omaan pääomaan verovelvollisen verovuotta edeltävän vuoden sähköliiketoiminnan eriytetyn tilinpäätöksen mukainen hankintameno sen omistamissa osakkeissa sellaisissa yhtiöissä, joiden yhtiöjärjestyksen mukaan osakkeenomistajat ovat oikeutettuja saamaan yhtiön suoraan tai välillisesti tuottaman sähkön omakustannusperusteiseen hintaan ja verovelvollisen esittäessä tällaisen vaatimuksen, tiedot sähköalan ja fossiilisten polttoaineiden alan väliaikaisista voittoveroista annetun lain 6 §:n 4 momentin mukaan vähennyskelvottomista sähköliiketoiminnan koroista;
  5. vaatimus vähentää sähköliiketoiminnan tuloksesta saman konsernin yrityksen sähköliiketoiminnan tappiollinen tulos ja tieto siitä, minkä konserniyrityksen tappiollista tulosta vaaditaan vähennettäväksi.
  6. Veroilmoituksella esitetyn kaavan mukainen erittely verovuonna tehtävien poistojen määristä.

Verovelvollisen veroilmoituksen liitteenä on toimitettava jäljennös sähkömarkkinalain (588/2013) 12 luvun mukaisesta sähköliiketoiminnan eriytetystä tilinpäätöksestä.

2 §

Sähkön vähittäismyyntiä harjoittavan yrityksen ilmoittamisvelvollisuudesta

Sähköalan ja fossiilisten polttoaineiden alan väliaikaisista voittoveroista annetun lain 4 §:n mukaisen sähkön vähittäismyyntiä harjoittavan yrityksen, joka on verosta vapaa, ei ole annettava veroilmoituksellaan tämän päätöksen 1 §:n mukaisia tietoja vaan näiden sijasta veroilmoituksella on annettava tieto siitä, että kyse on verovapauden edellytykset täyttävästä yrityksestä.

3 §

Verovelvollisen fossiilisten polttoaineiden alan yrityksen ilmoittamisvelvollisuudesta

Verovelvollisen fossiilisten polttoaineiden alan yrityksen on veroilmoituksellaan annettava seuraavat tiedot tai selvitykset:

  1. laskelma elinkeinotoiminnan tuloksesta tai tappiosta veroilmoituksella esitetyn kaavan mukaisesti; ja
  2. laskelma verovuosien 2018–2021 elinkeinotoiminnan tuloksista sekä vertailurajan ylittävästä voitosta veroilmoituksella esitetyn kaavan mukaisesti.

4 §

Veroilmoituksen allekirjoittaminen

Veroilmoitus on allekirjoitettava. Ulkomailla asuvan henkilön ja ulkomaisen yhteisön veroilmoitukseen on merkittävä Suomessa olevan edustajan nimi ja osoite.

5 §

Veroilmoituksen antamisaika

Veroilmoitus on annettava kalenterivuotena päättyneen tilikauden osalta kalenterivuotta seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä.

6 §

Ilmoittamistapa

Veroilmoitus on annettava sähköisesti OmaVero-palvelussa. Verohallinto voi erityisestä syystä hyväksyä ilmoituksen antamisen paperisella lomakkeella.

Poiketen siitä, mitä 1 momentissa määrätään, luonnollinen henkilö voi antaa ilmoituksen Verohallinnon paperisella lomakkeella. Verohallinnon lomakkeella annettavat tiedot toimitetaan lomakkeella olevaan osoitteeseen.

7 §

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä lokakuuta 2023.

Tämän päätöksen määräyksiä sovelletaan ensimmäisen kerran verovuodelta 2023 annettaviin veroilmoituksiin.

Helsingissä 27 syyskuuta 2023

Pääjohtaja Markku Heikura

Johtava asiantuntija Lauri Luukkonen

Sivu on viimeksi päivitetty 17.10.2023