Tunnistautuminen tulorekisteriin tiedon käyttäjänä

Tulorekisterin käyttö vaatii sähköisen tunnistautumisen. Tulorekisterin eri asiointikanaviin tunnistaudutaan eri tavoin. Tulorekisterin asiointikanavia on kaksi:

  • tekninen rajapinta
  • sähköinen asiointipalvelu.

Tunnistautuminen teknisessä rajapinnassa

Tulorekisterin teknisten rajapintojen käyttäjät tunnistautuvat käyttämällä tulorekisterin varmennepalvelua. Ratkaisu pohjautuu digitaalisiin varmenteisiin (Public Key Infrastructure). Varmenne myönnetään organisaatiolle, joka toimittaa tietoja tulorekisteriin (tiedon tuottaja) tai jolla on oikeus saada tietoja tulorekisteristä (tiedon käyttäjä). Jos organisaatio toimii sekä tiedon tuottajana että tiedon käyttäjänä, se tarvitsee molempiin toimintoihin oman varmenteen.

Teknisessä rajapinnassa tulorekisterin käyttäjän ei tarvitse tunnistautua henkilökohtaisesti esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Varmenne myönnetään tietoja käyttävälle yritykselle tai organisaatiolle.

Varmenne on voimassa kaksi vuotta, minkä jälkeen se pitää uusia.

Toimi näin

  • Selvitä asiakasmaksu- tai muun ohjelmiston toimittajaltasi, miten varmenne haetaan järjestelmään. Sovi tarvittavista toimenpiteistä.
  • Ilmoita rajapinnan käyttämisestä tiedon käyttäjäorganisaation lomakkeella "Tulorekisterin tiedon käyttäjän ilmoitus tietolupaa varten" ja hyväksy varmenteen käyttöehdot. Tietoluvan toimeenpano käynnistää varmennetilauksen.
  • Nouda varmenne itse tai yhteistyössä järjestelmätoimittajasi kanssa.

Tämän jälkeen voit aloittaa tulorekisterin teknisen rajapinnan käytön.

Tunnistautuminen sähköiseen asiointipalveluun tiedon käyttäjänä

Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun kirjaudutaan tulorekisteri.fi-sivulta. Sähköisen asiointipalvelun käyttäjä voi tunnistautua pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Varmennekortteja ovat sähköinen henkilökortti, organisaatiokortti sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatti- ja toimijakortit.

Sähköisessä asiointipalvelussa voi asioida tiedon käyttäjänä ainoastaan, jos on saanut tiedon käyttäjän pääkäyttäjältä valtuuden tiedon käyttäjän rooliin.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.9.2021