Positiivisesta luottotietorekisteristä huijausviestejä liikkeellä

19.2.2024

Huijausviestien lähettäjät ovat aktivoituneet positiivisen luottotietorekisterin käyttöönoton lähestyessä. Positiivinen luottotietorekisteri aukeaa yksityishenkilöille 1.4.2024.

Positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotto lähestyy ja ensimmäiset huijausviestit on lähetetty luottotietorekisterin nimissä. Huijausviesteissä yritetään saada henkilö klikkaamaan huijaussivustolle johtavaa linkkiä. Positiivisen luottotietorekisterin hankejohtaja Aino Sarakorpi sanoo, että rekisteri ei lähetä yksityishenkilöille tekstiviestejä eikä pyydä yksityishenkilöiltä tietoja tai vahvistusta tietojen oikeellisuudesta. Rekisterin nimissä tulevat viestit ovat aina huijauksia.

- Saamme rekisteriin tiedot suoraan luotonantajilta, emme pyydä niitä yksityishenkilöiltä. Henkilöiden ei tulisi koskaan klikata tekstiviestillä tullutta linkkiä, emmekä me sellaisia heille lähetä, hankejohtaja Aino Sarakorpi muistuttaa.

Yksityishenkilö voi tarkistaa rekisterissä olevat tiedot vain ja ainoastaan rekisterin omasta sähköisestä asiointipalvelusta.

- Yksityishenkilöiden asiointipalvelu avautuu kuitenkin vasta 1.4.2024, joten ennen sitä ei tämä ole edes mahdollista, Sarakorpi huomauttaa.

Huijausviesti, joka liikkuu positiivisen luottotietorekisterin nimissä, voimaanastuneesta lakimuutoksesta ja tietojen vahvistamisesta.

Palveluun pääsee jatkossa positiivisen luottotietorekisterin verkkosivuilta www.positiivinenluottotietorekisteri.fi. Verkko-osoite kannattaa kirjoittaa selaimeen ja välttää hakukoneiden käyttöä huijaussivustojen välttämiseksi. Tällä hetkellä huijausviestejä tulee kuitenkin valtaosin tekstiviestinä.

Mikä positiivinen luottotietorekisteri?

Positiivisen luottotietorekisterin päätavoitteena on ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista. Yksityishenkilöt saavat rekisteristä ajantasaista tietoa omista luotoistaan ja voivat halutessaan asettaa itselleen ilmaiseksi vapaaehtoisen luottokiellon. Myös luotonantajat voivat paremmin arvioida hakijoiden maksukykyä, kun rekisterissä on ajantasaiset tiedot henkilöiden luotoista ja tuloista.

Luotonantajat aloittivat tietojen ilmoittamisen rekisteriin helmikuun 2024 alussa ja alkavat käyttää tietoja luottokelpoisuuden arvioinnissa 1.4. alkaen. Yksityishenkilöille rekisteri ja sen sähköinen asiointipalvelu aukeavat 1.4.2024.

- Rekisterin tarkoitus on tuoda luotonantajille nykyistä enemmän ajantasaista tietoa luottopäätöksen tueksi ja näin ehkäistä ylivelkaantumista, Sarakorpi taustoittaa.

Tällainen on tyypillinen huijausviesti

Huijausviestejä on liikkeellä monenlaisia, mutta niitä yhdistää muutama tekijä. Usein viestissä vedotaan kiireeseen, joka saisi henkilön toimimaan nopeasti. Viestissä saatetaan esimerkiksi kertoa odottamattomasta tietoihisi liittyvästä muutoksesta. Positiiviseen luottotietorekisteriin liittyvissä huijausviesteissä mainitaan ainakin esimerkiksi voimaan tullut lakimuutos, jonka perusteella henkilöä kehotetaan tarkastamaan tietonsa.

Lisäksi huijausviestissä on aina mukana linkki, jota huijari yrittää saada henkilön klikkaamaan ja antamaan huijarille pankki- tai henkilötietoja.

Toimi näin, jos olet saanut huijausviestin

  • Älä avaa viestissä olevia linkkejä tai syötä verkkopankkitunnuksiasi linkkien takaa avautuville sivuille. Poista viesti välittömästi.
  • Jos epäilet antaneesi tietosi huijaussivustolle, ole nopeasti yhteydessä pankkisi verkkopankkitunnusten sulkupalveluun ja pyydä sulkemaan pankkitunnuksesi ja pankkikorttisi
  • Tee asiasta heti myös rikosilmoitus
  • Jos havaitset huijausviestejä, niistä voi ilmoittaa myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle.

Tutustu myös

Sivu on viimeksi päivitetty 19.2.2024