Positiivisen luottotietorekisterin tietojen kerääminen käynnissä - seuraa tilannetta verkkosivuillamme

19.3.2024

Positiivinen luottotietorekisteri aukeaa 1.4.2024, ja luotonantajat ovat voineet ilmoittaa olemassa olevia luottojansa rekisteriimme 1.2.2024 alkaen. Verkkosivuiltamme löytyy päivittyvä tieto siitä, kuinka monta prosenttia suomalaisten kotitalouksien luottojen arvioidusta kokonaiseuromäärästä on ilmoitettu positiiviseen luottotietorekisteriin. Päivitämme tiedon rekisterin luottokannan prosentuaalisesta euromäärästä suhteessa
edellä mainittuun suuntaa antavaan vertailulukuun viikoittain maanantaisin ja torstaisin.

Rekisterin tietojen käyttö alkaa 1.4.2024. Tähän mennessä luotonantajien tulee ilmoittaa kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat luotot rekisteriin, ja aloittaa sen jälkeen tietojen jatkuva päivittäminen. Tavoitteena on, että kun rekisteri aukeaa 1.4.2024, rekisterissä ovat kaikki olemassa olevat luotot. Tällä hetkellä rekisterissä on arviolta 31.2 prosenttia luottokannan arvioidusta kokonaiseuromäärästä noin 143 miljardista eurosta. Luku perustuu Suomen Pankin tilastoihin suomalaisten kotitalouksien kokonaisluottokannasta.

– Tulevina kahtena viikkona luotonantajilla on edessään loppukiri, jotta he saavat olemassa olevat luottonsa rekisteriin ennen huhtikuun alkua. Lähipäivinä odotamme rekisteriin suuria määriä luottoja, joten luottokannan kattavuus nousee ennen määräaikaa huomattavasti, hankejohtaja Aino Sarakorpi toteaa.

Tietojen ilmoittaminen -sivuiltamme löydät tiedon luottokannan ilmoittamisen etenemisestä. Sivulla kerromme rekisteriin tallennetun luottokannan prosenttiosuuden edellä mainitusta 143 miljardista eurosta. Tietoa päivitetään viikoittain maanantaisin ja torstaisin.

– Työskentelemme kovasti sen eteen, että kaikki luotonantajat onnistuvat tallentamaan tietonsa rekisteriin aikataulussa ja oikein, jotta rekisterissä oleva tieto olisi luotettavaa, kun rekisteri otetaan käyttöön huhtikuussa. Jos jotkin luotonantajat eivät saa ajoissa kaikkia tai osaa luotoistaan ilmoitettua rekisteriin, tiedotamme asiasta erikseen rekisterin käyttöönottoa edeltävällä viikolla, Sarakorpi kertoo.

Sivu on viimeksi päivitetty 19.3.2024