Positiivinen luottotietorekisteri täytti vuoden – rekisterin kehittäminen jatkuu ja tietosisällöt laajenevat tulevaisuudessa

10.4.2025

Positiivinen luottotietorekisteri täytti vuoden 1.4.2025. Rekisterin luottojen määrä on vakiintunut noin 12,5 miljoonaan luottoon. Rekisterin ensimmäiseen vuoteen on mahtunut niin onnistumisia kuin haasteitakin.

Positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotosta tuli 1.4.2025 kuluneeksi tasan vuosi. Paitsi että 1.4.2024 oli aprillipäivä, se oli myös toinen pääsiäispäivä eli pyhäpäivä. Käyttöönottopäivämäärä oli kirjattu lakiin, joten rekisteri avautui suunnitellusti ja työntekijät olivat töissä pyhäpäivästä huolimatta. Rekisterin ensimmäiseen vuoteen on mahtunut monenlaista – niin haasteita kuin onnistumisiakin. Vuosi on ollut ennen kaikkea opettavainen ja vilkas. Positiivisen luottotietorekisterin tuoteomistaja Tiina Roos tiivistää kuluneen vuoden seuraavasti:

– Kevät ja syksy 2024 olivat kiireisiä ja jännittäviä, kun rekisterin toiminta alkoi ja pyrittiin vakiinnuttamaan.

Joidenkin tulotietojen puuttuminen tulorekisteristä, ja sitä kautta myös luottotietorekisteriotteilta, on aiheuttanut esimerkiksi joillekin yrittäjille ja apurahansaajille haasteita luotonhakutilanteissa.

– Me rekisterissä olemme kannustaneet luotonantajia käyttämään tällaisissa tilanteissa tulotietojen arvioinnissa myös muita lähteitä kuin luottotietorekisteriotteita. Myös tietosuojavaltuutettu ja Oikeusministeriö ovat muistuttaneet luotonantajia siitä, että heidän tulee käyttää luotonhakijan tulojen arvioinnissa myös muita lähteitä kuin luottotietorekisteriotetta, taustoittaa rekisterin toiminnallinen vastaava Marjaana Ohralahti.

Rekisterin sisältö vakiintunut ja käyttö aktiivista

Luotoantajat hyödyntävät rekisteriä luottopäätöksiä tehdessään, ja yksityishenkilöt näkevät rekisteristä omien luottojensa tiedot. Lisäksi rekisterin sähköisessä asiointipalvelussa voi asettaa itselleen vapaaehtoisen luottokiellon.

Rekisteriin tallennettujen kuluttajaluottojen määrä on vakiintunut noin 12,5 miljoonaan luottoon. Määrä on euroissa noin 152 miljardia.

Luotonantajat käyttävät rekisteriä paljon: He ilmoittavat esimerkiksi kaikki uudet luotot tai muutokset olemassa oleviin luottoihin rajapintoja hyödyntäen. Näitä tietoja he myös hyödyntävät aina, kun tekevät luottopäätöksiä tilaamalla rekisteristä luottotietorekisteriotteen. Otteella näkyvät henkilön kuluttajaluotot sekä tulorekisteriin tallennetut tulotiedot. Kuukausittain luotonantajat tilaavat keskimäärin 550 000 luottotietorekisteriotetta.

Tietoja suojataan luottokielloilla aktiivisesti

Rekisteri on saanut näkyvämpää roolia myös muun muassa tietomurtojen vaikutusten ennaltaehkäisyssä, sillä se tarjoaa yksityishenkilöille mahdollisuuden asettaa itselleen maksuttoman vapaaehtoisen luottokiellon. Vapaaehtoinen luottokielto voi suojata esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilön henkilötiedot ovat joutuneet vääriin käsiin. Jo lähes 85 000 henkilöä on asettanut itselleen vapaaehtoisen luottokiellon rekisterin sähköisessä asiointipalvelussa.

– Asiakaspalvelumme on ansiokkaasti hoitanut luottokieltojen lisäksi myös mitä moninaisempia luottoihin liittyviä tilanteita. Asiakkaiden kohtaamia haasteita on ratkottu tiiviissä yhteistyössä luotonantajien kanssa. Palaute, jota olemme asiakaspalvelustamme saaneet, on ollut hyvin positiivista, kertoo Ohralahti.

Katse tulevaisuudessa

Rekisterissä katsotaan kuitenkin jo tulevaisuuteen. Nykyisiä toiminnallisuuksia kehitetään edelleen ja parannetaan jatkuvasti, mutta edessä on myös rekisterin tietosisällön laajentamista ja suuria kehitysprojekteja. Kehityslistallamme on myös muun muassa mahdollisuus tekoälyn hyödyntämiseen, asiakastietojärjestelmämme uudistaminen sekä joidenkin uusien toiminnallisuuksien käyttöönotto sähköisessä asiointipalvelussamme.

Myös rekisterin toinen vaihe etenee suunnitellusti: 1.12.2025 alkaen luotonantajat aloittavat ilmoittamaan rekisteriin myös muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille myönnetyt luotot eli niin sanotut yrittäjäluotot. Tämän lisäksi katse on vielä kauempana horisontissa, sillä tulevaisuudessa rekisteriin on tarkoitus ilmoittaa myös taloyhtiölainat. Tähän kokonaisuuteen liittyvä projekti käynnistyi vuoden 2025 alussa, ja jatkuu yhteistyössä Maanmittauslaitoksen kanssa, sillä tiedot on tarkoitus tuoda rekisteriin heidän ylläpitämästään huoneistotietojärjestelmästä.

Tulemme myös jatkamaan yhteistyötä asiakkaidemme ja sidosryhmiemme kanssa. Syksyllä julkaisemme asiakaskokemuskyselyn, jossa toivomme saavamme palautetta ja kehitysideoita paitsi sidosryhmiltämme myös yksityishenkilöiltä.

Sivu on viimeksi päivitetty 10.4.2025