Positiivinen luottotietorekisteri käyttöön kevään aikana - vapaaehtoisella luottokiellolla ylivelkaantumisen kimppuun

7.2.2024

Positiivinen luottotietorekisteri avautuu yksityishenkilöille huhtikuun alussa. Luotonantajat aloittivat tietojen ilmoittamisen rekisteriin helmikuussa. Rekisterin päätavoitteena on ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista. Tätä varten kuka tahansa voi asettaa itselleen vapaaehtoisen luottokiellon rekisterissä maksutta.

Kotitalouksien ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi perustettu positiivinen luottotietorekisteri tulee vaiheittain käyttöön kevään 2024 aikana. Rekisteriin kootaan tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja niiden ajantasaisista tiedoista.

Kun henkilö jatkossa hakee uutta lainaa, luotonantajat kuten pankit, tarkistavat rekisteristä hänen lainatilanteensa ja pystyvät näin nykyistä paremmin arvioimaan hänen maksukykyään.

- Rekisterin tarkoitus on tuoda luotonantajille nykyistä enemmän ajantasaista tietoa luottopäätöksen tueksi ja näin ehkäistä ylivelkaantumista, sanoo positiivisen luottotietorekisterin hankejohtaja Aino Sarakorpi.

Luotonantajat tallentavat rekisteriin tiedot yksityishenkilöiden kuluttajaluotoista kuten asunto- ja opintolainoista sekä luottokorttien luottosaldoista. Tietojen ilmoittaminen rekisteriin alkoi helmikuun 2024 alussa.

Yksityishenkilöille rekisteri tarjoaa paremmat mahdollisuudet hallita omaa talouttaan. Rekisteristä jokainen näkee omat sinne ilmoitetut luottonsa huhtikuun alusta alkaen.

Rekisterissä voi asettaa itselleen vapaaehtoisen luottokiellon

Kuka tahansa voi asettaa rekisterissä itselleen vapaaehtoisen luottokiellon: Esimerkiksi henkilöt, joilla on haasteita oman taloudenhallintansa kanssa, voivat asettaa itselleen rekisterissä luottokiellon. Kielto voi olla hyödyllinen myös esimerkiksi identiteettivarkauden tai tietovuotojen kohteeksi joutuneille: Kun henkilöllä on luottokielto, luotonantajan pitää olla erityisen tarkka myöntäessään hänelle lainaa.

Kielto voi olla määräaikainen tai pysyvä ja sen voi myös itse poistaa halutessaan. Kielto on myös maksuton.

Rekisterissä näkyvät tiedot ja niiden käyttö ovat tarkasti rajattuja

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt virheellistä tietoa siitä, mitä kaikkia tietoja positiiviseen luottotietorekisteriin kerätään ja mitkä tahot tietoja pääsevät hyödyntämään.
Rekisterissä näkyvät vain henkilölle myönnetyt luotot sekä tiedot luottojen maksuviiveistä, mutta eivät esimerkiksi luottokortilla tehdyt yksittäiset maksut. Rekisterissä ei näy myöskään maksuhäiriömerkintöjä, asiakkaan kaikkia osamaksuja tai mahdollista ulosottotilannetta.

- Rekisterin tietoja saavat käyttää vain ne toimijat, joilla on siihen oikeus lain perusteella, ja jotka käyttävät tietoja laissa määriteltyihin tarkoituksiin. Tyypillinen käyttäjä on luotonantaja, joka tarkistaa yksityishenkilön luottotilanteen lainanhakutilanteessa.

Sarakorpi painottaa, että vaikka rekisteri toimii Verohallinnon alla, verottaja ei pääse tarkastelemaan positiivisen luottotietorekisterin tietoja. Ei myöskään esimerkiksi Kela eivätkä mahdolliset vuokranantajat.

- Ja tietenkin yksityishenkilöt näkevät rekisteristä vain omat tietonsa, Sarakorpi sanoo.

Tietojen ilmoittaminen jatkuu maaliskuun loppuun

Rekisterin toimivuutta on testattu jo pidempään yhteistyössä muun muassa luotonantajien kanssa. Myös yksityishenkilöiden sähköistä asiointia on testattu ennalta. Tietojen ilmoittaminen rekisteriin alkoi helmikuun alussa, ja jatkuu aina maaliskuun loppuun saakka. Tavoitteena on, että rekisterissä olisivat kaikki sinne kuuluvat tiedot, kun rekisterin käyttö alkaa ja yksityishenkilöiden sähköinen asiointi aukeaa huhtikuun alussa.

- Työskentelemme yhdessä sen eteen, että kaikki luotonantajat onnistuvat tallentamaan tietonsa rekisteriin aikataulussa ja oikein, jotta rekisterissä oleva tieto olisi luotettavaa, kun rekisteri otetaan käyttöön huhtikuussa, Sarakorpi kertoo.

Sivu on viimeksi päivitetty 7.2.2024