Vastaa positiivinenluottotietorekisteri.fin kävijäkyselyyn. Kerro mielipiteesi ja auta meitä parantamaan verkkosivustoamme!

Vastaa kyselyyn viimeistään 29.6.2025.

Ilmoittautuminen tietojen ilmoittajaksi positiiviseen luottotietorekisteriin 1.8.2025 alkaen

Antopäivä
9.5.2025
Diaarinumero
VH/3082/06.00.00/2025
Voimassaolo
9.5.2025 - Toistaiseksi

Tässä ohjeessa ohjeistetaan luotonantajien velvollisuudesta ilmoittautua tietojen ilmoittajaksi Tulorekisteriyksikölle 1.8.2025 alkaen. Ohjeessa kerrotaan, ketkä ovat positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain mukaan velvollisia ilmoittautumaan rekisteriin ja millaisia luottoja ilmoitusvelvollisuus koskee.

Luotonantajalla voi olla lain mukainen oikeus saada positiivisen luottotietorekisterin tietoja. Silloin se voi ilmoittautumisen yhteydessä hakea erikseen myös tähän tarkoitukseen tarvittavaa tietolupaa. Tietojen ilmoittamiseen ja kyselemiseen tarvitaan varmenteet. Tietoluvan hakemisesta ja varmenteiden noutamisesta ja käytöstä ohjeistetaan erillisissä ohjeissa:

Tutustu myös muihin positiivisen luottotietorekisterin ohjeisiin:

Positiivisen luottotietorekisterin asiakaspalvelun yhteystiedot ovat rekisterin verkkosivuilla osoitteessa www.positiivinenluottotietorekisteri.fi.

1 Ohjeessa käytetyt termit

Kuluttajaluotolla tarkoitetaan sellaista kuluttajaluottoa tai kuluttajaluottoon rinnastuvaa luottoa, johon sovelletaan kuluttajansuojalain (38/1978) 7 luvun tai 7 a luvun säännöksiä.

Muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetyllä luotolla tarkoitetaan luonnolliselle henkilölle myönnettävää luottoa, maksunlykkäystä tai muuta taloudellista järjestelyä, josta sopimuksen mukaan peritään korkoa tai muita kuluja ja joka ei ole yllä mainitun mukainen kuluttajaluotto.

Luotonantaja on toimija, joka myöntää luottoja. Luotonantajalla tarkoitetaan tässä ohjeessa kaikkia ilmoitusvelvollisia. Ilmoitusvelvollisten joukko sisältää joitakin toimijoita, jotka eivät ole luotonantajia. Tällaisia ovat esimerkiksi vertaislainanvälittäjät, Kela sekä saatavia ostavat perintätoimistot ja muut elinkeinonharjoittajat, joille luottosopimukseen perustuvat luotonantajan oikeudet ovat siirtyneet (siirronsaajat). Tekstin luettavuuden vuoksi näitäkin toimijoita kutsutaan tässä ohjeessa luotonantajiksi.

2 Ilmoittautumisvelvollisuus positiiviseen luottotietorekisteriin

Positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain (Finlex) 18 §:ssä säädetään velvollisuudesta ilmoittautua ilmoitusvelvolliseksi. Lain 16 §:n mukaisen ilmoitusvelvollisen on ilmoittauduttava Tulorekisteriyksikölle mainitussa laissa tarkoitetuksi ilmoitusvelvolliseksi, ennen kuin tietoja voi ilmoittaa rekisteriin.

Tulorekisteriyksikkö tekee päätöksen tietojen ilmoittamiseen vaadittavien yhteyksien avaamisesta, kun se on saanut riittävät tiedot ilmoitusvelvollisuuden toteamiseksi ja teknisen rajapinnan avaamiseksi.

Luotonantajan, joka on ilmoittanut luottoja jo rekisterin vaiheessa 1, pitää tehdä ilmoittautumisen muutosilmoitus, jos sen luottokannassa on tai sen luottokantaan on tulossa muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja 1.12.2025 tai sen jälkeen.

Tässä luvussa kuvataan ilmoitusvelvolliset luotonantajat ja ilmoitettavat luotot. Lisätietoja ilmoittautumismenettelystä ja määräajoista kerrotaan luvussa 3.

2.1 Ilmoitusvelvolliset luotonantajat

Positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain 16 §:ssä säädetään ilmoitusvelvollisuudesta rekisteriin. Alla mainituilla luotonantajilla on velvollisuus ilmoittaa kuluttajaluottojen, niihin rinnastuvien luottojen ja muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille myönnettyjen luottojen tiedot positiiviseen luottotietorekisteriin.

1. Finanssivalvonnasta annetun lain (878/2008) 4 ja 5 §:ssä tarkoitetut seuraavat elinkeinonharjoittajat:

  • toimilupavalvottava (lain 4 §:n 2 momentti), pois lukien 4 §:n 2 momentin 7 kohdassa tarkoitettu luotonhallinnoija
  • luotonhallinnoija (lain 4 §:n 2 momentin 7 kohta)
  • toimilupavalvottavaan rinnastuva valvottava (lain 4 §:n 3 momentti)
  • muu valvottava (lain 4 §:n 4 momentti)
  • ulkomaisen ETA-valvottavan Suomessa oleva sivuliike (lain 4 §:n 5 momentti)
  • ulkomainen valvottava, joka tarjoaa palveluita Suomessa sivuliikettä perustamatta (lain 4 §:n 5 momentti)
  • eräiden luotonantajien ja luotonvälittäjien rekisteröinnistä annetun lain mukaiseen rekisteriin merkitty luotonantaja tai luotonvälittäjä (lain 5 §:n 40 kohta).

Ulkomaisen ETA-valvottavan sivuliike voi olla joko ETA-valtioon sijoittautuneen luottolaitoksen tai kolmannen maan ETA-valtioon sijoittautuneen luottolaitoksen sivuliike. Palvelun tarjoaminen ilman sivuliikettä on mahdollista vain sellaisille ETA-valvottaville, joilla on toimilupa jossakin toisessa ETA-valtiossa.

Eräiden luotonantajien ja luotonvälittäjien rekisteröinnistä annetun lain mukaiseen rekisteriin merkityt ilmoitusvelvolliset luotonantajat ja vertaislainanvälittäjät voivat olla myös toiseen ETA-valtioon sijoittautuneita luotonantajia, jotka tarjoavat palveluita Suomessa.

2. Sellaiset elinkeinonharjoittajat, jotka täyttävät kaikki alla luetellut edellytykset:

  • Elinkeinonharjoittaja on Suomeen tai toiseen ETA-valtioon sijoittautunut muu kuin Finanssivalvonnan valvonnassa oleva elinkeinonharjoittaja.
  • Elinkeinonharjoittaja myöntää ammattimaisesti luottoa saadakseen tuloa tai muuta taloudellista hyötyä.
  • Elinkeinonharjoittaja myöntää luottoa muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle.
  • Elinkeinonharjoittaja myöntää luottoa Suomessa muutoin kuin satunnaisesti.
  • Elinkeinonharjoittaja ei myönnä luottoa vain tarjoamiensa tavaroiden tai palvelujen hankkimisen rahoittamiseksi.

3. Sellaiset muut elinkeinonharjoittajat, joille rekisteriin ilmoitettavasta luottosopimuksesta johtuvat luotonantajan oikeudet ovat siirtyneet (siirronsaajat).

Tällaisia siirronsaajia ovat muun muassa perintätoimistot ja luotonhallinnoijat, joille luotto on siirretty toiselta ilmoitusvelvolliselta elinkeinonharjoittajalta. Jos perintätoimisto hoitaa perimistoimeksiantoa luotonantajan lukuun tai luotonhallinnoija toimii luotonantajan lukuun, säilyy ilmoitusvelvollisuus luotonantajalla.

4. Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera.

Alakohdissa 1, 2 ja 4 tarkoitettujen luotonantajien täytyy aina tehdä ilmoitus niille siirretystä luotosta. Kohdassa 3 mainittujen luotonantajien täytyy ilmoittaa vain sellaiset siirretyt luotot, jotka on siirretty niille ilmoitusvelvolliselta luotonantajalta.

2.2 Rekisteriin ilmoitettavat luotot

Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan tiedot luottosopimuksen mukaisesti myönnetyistä kuluttajaluotoista ja niihin rinnastuvista luotoista. Rekisteriin ilmoitetaan myös tiedot muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetyistä luotoista. Lisäksi Kela ilmoittaa tiedot opintolainojen takaussaatavista. Tässä luvussa kuvataan, millaisia luottoja rekisteriin ilmoitetaan.

Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan sellaiset kuluttajaluotot, jotka kuuluvat kuluttajansuojalain 7 tai 7 a luvun soveltamisalaan. Luotot, jotka luonnollinen henkilö on ottanut pääosin elinkeinotoimintaansa varten, eivät ole kuluttajaluottoja.

Kuluttajansuojalain mukaan kuluttajaluotolla tarkoitetaan luottoa, jonka elinkeinonharjoittaja sopimuksen mukaan myöntää tai lupaa myöntää kuluttajalle lainana, maksunlykkäyksenä tai muuna vastaavana taloudellisena järjestelynä. Lisäksi edellytyksenä on, että järjestelystä peritään korkoa tai muita maksuja.

Luotonantajan vastuulla on selvittää, onko kyseessä kuluttajaluotto, kun tämä myöntää tai välittää luoton luonnolliselle henkilölle.

Rekisteriin ei ilmoiteta tietoja sellaisista luotoista, joihin ei sovelleta kuluttajansuojalain 7 tai 7 a luvun säännöksiä. Näitä ovat

  • kuluttajaluotot, joista ei peritä korkoa tai muita maksuja
  • sellaiseen sopimukseen perustuvat luotot, jonka mukaan kuluttajalla on oikeus maksaa jatkuvasti toimitettavan hyödykkeen hinta maksuerissä sopimuksen voimassaoloaikana (esimerkiksi sähkö- ja vesilaskut)
  • panttilainauslaitoksen myöntämät luotot
  • sosiaalisesta luototuksesta annetun lain (1133/2002) perusteella myönnetyt luotot
  • luotot, joita luonnollinen henkilö on ottanut pääosin elinkeinotoimintaansa varten.

Tavanomaisen maksuajan myöntämistä kuluttajalle hyödykekaupassa ei myöskään pidetä kuluttajansuojalain 7 luvussa tarkoitettuna kuluttajaluottona.

Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan tiedot kuluttajaluottoon rinnastuvista luotoista. Tällainen luotto voi olla laina, maksunlykkäys tai muu taloudellinen järjestely, jos siitä peritään korkoa tai kuluja.

Kuluttajaluottoon rinnastetaan kuluttajansuojalain 7 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan vuokra- tai muu sellainen sopimus, jonka nojalla tavara luovutetaan kuluttajan hallintaan ja jonka ehtojen mukaan tavaran käteishinta ja luottokustannukset tulevat suoritetuiksi vuokrakaudella tai jonka ehtojen mukaan kuluttaja voi muutoin tulla tavaran omistajaksi sopimuksen päättyessä. Positiivisessa luottotietorekisterissä näistä käytetään termiä "leasingsopimus".

Kuluttajansuojalain 7 luvun 1 §:n 3 momentin mukaan kuluttajaluottoon rinnastetaan myös luotto, jonka joku muu kuin luotonantaja myöntää tai lupaa myöntää kuluttajalle lainana, maksunlykkäyksenä tai muuna vastaavana taloudellisena järjestelynä, jos elinkeinonharjoittaja välittää luoton kuluttajalle. Tällöin elinkeinonharjoittaja toimii vertaislainanvälittäjänä.

Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan 1.12.2025 alkaen tiedot myös muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle sopimuksen mukaisesti myönnetystä luotosta, maksunlykkäyksestä tai muusta vastaavasta taloudellisesta järjestelystä, jos siitä sopimuksen mukaan peritään korkoa tai muita kuluja.

Muulla luonnollisella henkilöllä tarkoitetaan esimerkiksi maa- tai metsätalouden harjoittajaa, kevytyrittäjää, toiminimiyrittäjää tai muuta sellaista henkilöä, joka ei ole kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla kuluttaja. Oikeushenkilöt, kuten esimerkiksi osakeyhtiöt tai avoimet yhtiöt, eivät ole luonnollisia henkilöitä, eikä niiden luottoja ilmoiteta rekisteriin. Rekisteriin ei myöskään ilmoiteta oikeushenkilöiden luottoihin liittyviä henkilötakauksia, koska kyseessä ei ole luonnolliselle henkilölle myönnetty luotto.

Maksunlykkäyksellä tarkoitetaan luotonsaajalle sopimuksen mukaisesti annettua oikeutta maksaa erääntynyt summa joko osittain tai kokonaan sen jälkeen, kun tavara on luovutettu tai palvelu suoritettu. Maksunlykkäys pitää ilmoittaa rekisteriin vain, jos lykkäyksestä peritään korkoa tai muita kuluja. Viivästyskorot tai sopimusrikkomuksesta johtuvat kulut eivät ole sellaisia kuluja, joiden perusteella luotto, maksunlykkäys tai muu taloudellinen järjestely tulisi ilmoittaa rekisteriin. Laskulla hankitut tuotteet tai palvelut eivät ole ilmoitettavia maksunlykkäyksiä, jos laskulla on alalle vakiintunut maksuaika eikä lasku sisällä korkoa tai kuluja.

Rekisteriin ei ilmoiteta tietoa sellaisesta luottosopimuksesta, jonka mukaan luonnollisella henkilöllä on oikeus maksaa jatkuvasti toimitettavan hyödykkeen hinta maksuerissä sopimuksen voimassaoloaikana. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkö- ja vesilaskut.

Ostetusta hyödykkeestä voidaan tehdä myös rahoitussopimus, jolloin ostaja voi maksaa hyödykkeen hinnan joko kertamaksuna ilman korkoa ja kuluja tai vaihtoehtoisesti erissä, jolloin siitä maksetaan korkoa ja kuluja. Tällaisista rahoitussopimuksista ilmoitetaan tiedot rekisteriin vain siinä vaiheessa, kun ostaja päättää käyttää rahoitussopimuksessa sovittua luottomahdollisuutta ja maksaa hyödykkeen hinnan siten, että siitä peritään korkoa tai kuluja.

Rekisteriin ei ilmoiteta muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnettyä vuokra- tai muuta sellaista sopimusta, jonka nojalla tavara luovutetaan luonnollisen henkilön hallintaan ja jonka ehtojen mukaan tavaran käteishinta ja luottokustannukset tulevat suoritetuiksi vuokrakaudella tai jonka ehtojen mukaan luonnollinen henkilö voi muutoin tulla tavaran omistajaksi sopimuksen päättyessä (yritysleasing).

Laskurahoitus (factoring) on rekisteriin ilmoitettava luotto, jos kyseessä on taloudellinen järjestely, jonka perusteella peritään korkoa tai kuluja.

Remburssi ei ole rekisteriin ilmoitettava luotto. Jos kuitenkin remburssin yhteydessä perustetaan luotto, josta peritään korkoa tai kuluja, luotto on ilmoitettava rekisteriin.

Vekseli pitää ilmoittaa rekisteriin, jos siitä peritään korkoa tai kuluja.

Pankkitakaukset eivät ole luottoja. Jos pankin takausvastuu aktualisoituu ja takauksen maksamista varten perustetaan luotto, luotto on ilmoitettava rekisteriin.

3 Ilmoittautumisprosessi

Tässä luvussa kerrotaan positiivisen luottotietorekisterin ilmoittajaksi ilmoittautumisen määräajat sekä kuvataan, miten ilmoittautumisen voi tehdä. Lisäksi kerrotaan ilmoittautumisen käsittelystä ja päätöksestä ilmoittamisesta.

3.1 Ilmoittautumisen määräaika

Ensimmäistä kertaa tietojen ilmoittajiksi ilmoittautuvien luotonantajien on ilmoittauduttava Tulorekisteriyksikölle oma-aloitteisesti viimeistään kuukautta ennen kuin ne alkavat ilmoittaa tietoja positiiviseen luottotietorekisteriin.

Ilmoittautumisen määräaika poikkeaa edellä todetusta silloin kun muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja aletaan ilmoittaa ensimmäisen kerran rekisteriin 1.12.2025-31.3.2026. Jos luotonantajan luottokannassa on tai tulee olemaan tällaisia luottoja 1.12.2025, pitää sen ilmoittautua tai tehdä ilmoittautumisen muutosilmoitus Tulorekisteriyksikölle ajalla 1.8.-31.10.2025.

3.2 Ilmoittautumisen kanavat

Tietojen ilmoittajaksi ilmoittaudutaan positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Sähköistä asiointipalvelua voi käyttää, jos molemmat seuraavista ehdoista täyttyvät:

  • luotonantajalla on suomalainen Y-tunnus
  • luotonantajan nimissä asioiva henkilö pystyy tunnistautumaan vahvasti Suomi.fi-palvelussa. Suomi.fi-palvelussa tunnistaudutaan suomalaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Jos luotonantaja ei pysty käyttämään sähköistä asiointipalvelua, ilmoittautumiseen käytetään paperilomaketta. Paperilomakkeen saa pyytämällä sen verkkosivuillamme olevan yhteydenottolomakkeen kautta 1.8.2025 alkaen. Paperilomakkeen voi tilata 1.8.2025 alkaen myös positiivisen luottotietorekisterin asiakaspalvelusta. Asiakaspalvelun yhteystiedot ovat positiivisen luottotietorekisterin verkkosivuilla osoitteessa www.positiivinenluottotietorekisteri.fi. Paperilomake toimitetaan luotonantajan ilmoittamaan osoitteeseen joko postitse tai sähköpostitse.

Täytetyn lomakkeen liitteineen voi palauttaa Tulorekisteriyksikölle postitse alla olevaan osoitteeseen:

POSITIIVINEN LUOTTOTIETOREKISTERI
PL 2
00055 Tulorekisteri

Lue paperilomakkeeseen vaadittavista liitteistä luvusta 3.4.

3.3 Kuka voi hoitaa ilmoittautumisen?

Sähköisessä asiointipalvelussa luotonantajan nimissä voivat asioida henkilöt, joille on merkitty kaupparekisteriin tai yritys- ja yhteisötietojärjestelmään jokin seuraavista toimielinrooleista:

  • toimitusjohtaja
  • toimitusjohtajan sijainen
  • hallituksen puheenjohtaja
  • vastuunalainen yhtiömies (kommandiittiyhtiö)
  • yhtiömies (avoin yhtiö)
  • elinkeinonharjoittaja
  • prokuristi, jolla on nimenkirjoitusoikeus yksin
  • henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus yksin (oikeutettu henkilö).

Edellä lueteltujen toimielinroolien lisäksi ilmoittautumisen voi sähköisessä asiointipalvelussa tehdä henkilö tai yritys, jolle on annettu Suomi.fi-valtuus "Luottotietojen ilmoittajaksi ja hyödyntäjäksi rekisteröityminen". Luotonantaja voi antaa tarvittavat valtuudet ja muuttaa niitä Suomi.fi-sivuston Valtuudet-palvelussa.

Sähköinen Suomi.fi-valtuus "Luottotietojen ilmoittajaksi ja hyödyntäjäksi rekisteröityminen" koskee aina sekä tietoluvan hakemista että ilmoittajaksi ilmoittautumista. Valtuutta ei ole mahdollista rajata koskemaan vain ilmoittautumista tai tietoluvan hakemista. Tarvittaessa luotonantaja voi asioida paperilomakkeella.

Lue lisää valtuuksien antamisesta (Suomi.fi)

Luotonantajan nimissä toimiva henkilö tunnistautuu positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Asiointipalveluun voivat tunnistautua vain henkilöt, joilla on suomalainen henkilötunnus.

Paperilomakkeella ilmoittautumisen voi tehdä henkilö, jolla on luotonantajan nimenkirjoitusoikeus tai valtuutus asian hoitamiseen, ks. kohta 3.4.

3.4 Paperilomakkeen liitteet

Jos luotonantaja tekee ilmoittautumisen paperilomakkeella, on täytetyn lomakkeen liitteiksi lisättävä erilaisia yrityksen ja sen edustamisoikeuden todentamiseen tarvittavia liitteitä. Dokumenttien täytyy olla alkuperäisiä ja luotonantajan kotivaltion lainsäädännön mukaisesti oikeiksi todistettuja. Liitteet toimitetaan Tulorekisteriyksikölle postitse.

Asiakirjoja otetaan vastaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tarvittavat liitteet, jos yritys on rekisteröity Suomeen:

Tulorekisteriyksikkö tarkistaa suomalaisten organisaatioiden edustamisoikeuden viranomaisrekistereistä, kuten kaupparekisteristä. Jos edustamisoikeus ei käy ilmi suomalaisesta viranomaisrekisteristä, hakemukseen pitää liittää edustamisoikeuden osoittavat asiakirjat, kuten yhteisön säännöt.

Jos ilmoittautumisen tekee luotonantajan valtuuttama henkilö tai yritys, hakemukseen pitää liittää valtakirja, josta käyvät ilmi ainakin valtuuttajan tiedot (luotonantajan nimi ja Y-tunnus) ja valtuutetun tiedot (nimi ja henkilötunnus tai ulkomainen tunniste) sekä tiedot siitä, mitä asiaa valtuutus koskee. Valtakirjan allekirjoittaa henkilö, jolla on luotonantajan nimenkirjoitusoikeus.

Tarvittavat liitteet, jos yritys ei ole rekisteröity Suomeen:

Muiden kuin Pohjoismaihin rekisteröityjen organisaatioiden rekisteriasiakirjat on lisäksi laillistettava (esim. Apostille).

Jos organisaation edustamisoikeudet eivät käy ilmi ulkomaisesta rekisteriotteesta, sen on toimitettava riittävä ja oikeaksi todistettu dokumentaatio, josta edustamisoikeudet käyvät ilmi.

Ilmoittautumisen voi tehdä paperilomakkeella myös luotonantajan valtuuttama henkilö tai yritys. Ilmoittautumiseen pitää siinä tapauksessa liittää valtakirja, josta käyvät ilmi ainakin valtuuttajan tiedot (luotonantajan nimi ja ulkomainen organisaatiotunniste) ja valtuutetun tiedot (nimi ja henkilötunnus tai ulkomainen tunniste) sekä tiedot siitä, mitä asiaa valtuutus koskee. Valtakirjan allekirjoittaa henkilö, jolla on luotonantajan nimenkirjoitusoikeus.

3.5 Ilmoittautumisen käsittely ja tiedoksianto päätöksestä

Ilmoittautumisen yhteydessä luotonantaja antaa Tulorekisteriyksikölle tiedot varsinaisesta toiminnastaan ja ilmoittaa rajapintojen käyttöönottoon tarvittavat tiedot.

Tulorekisteriyksikkö käsittelee ilmoittautumisen ja pyytää luotonantajalta tarvittaessa lisäselvitystä. Lisäselvityspyyntö lähetetään ensi sijassa sähköpostitse luotonantajan nimeämälle ilmoittautumisen yhteyshenkilölle, ja siihen pitää vastata annetussa määräajassa. Luotonantaja voi tarvittaessa pyytää lisäaikaa selvityspyyntöön vastaamiseen.

Käsittelyn ja selvitysten jälkeen luotonantaja saa Tulorekisteriyksiköltä päätöksen yhteyksien avaamisesta. Päätös toimitetaan postitse tai sähköpostitse siihen osoitteeseen, joka on annettu hakemuksen kohdassa Päätöksen tiedoksianto. Myös sähköiseen asiointipalveluun tulee näkyviin tieto siitä, onko ilmoittautuminen hyväksytty vai hylätty.

Jos päätös on myönteinen, luotonantajalle myönnetään varmenne, jolla se tunnistautuu, kun se käyttää tietojen ilmoittamiseen liittyviä rajapintoja. Varmenteen noutamisesta ja käytöstä ohjeistetaan erillisessä ohjeessa, johon on linkki tämän ohjeen alussa.

Päätökseen voi hakea muutosta. Päätöksen liitteenä on valitusosoitus, joka sisältää tarkemmat ohjeet muutoksenhakuun.

Positiivisen luottotietorekisterin verkkosivuilla ovat lueteltuina ne luotonantajat, joiden ilmoittautuminen on hyväksytty. Luotonantajista ilmoitetaan verkkosivuilla nimi ja Y-tunnus tai ulkomainen organisaatiotunniste.

Tulorekisteriyksikkö käsittelee 1.8.2025 alkaen niiden luotonantajien ilmoittajaksi ilmoittautumisia, jotka alkavat 1.12.2025 alkaen ilmoittaa muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajalle myönnettyjä luottoja. Ennen 31.10.2025 ilmoittautuneille päätös ilmoittautumisesta annetaan tiedoksi viimeistään ennen tietojen ilmoittamisen alkamista 1.12.2025.

Jos aiemmin hyväksytysti ilmoittajaksi ilmoittautuneen luotonantajan luottokannassa on tai tulee olemaan muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja 1.12.2025 tai sen jälkeen, elinkeinonharjoittajan täytyy ilmoittautua tietojen ilmoittajaksi muutoslomakkeella tämän ohjeen kohdan 5 mukaisesti. Kun muutoslomake on käsitelty, luotonantajalle lähetetään asian kirjaamisesta ilmoitus. Tässä tapauksessa Tulorekisteriyksikkö ei anna uutta päätöstä ilmoittamisen rajapintojen avaamisesta, vaan ilmoittaminen jatkuu aiemmin luotonantajalle luovutetulla varmenteella.

4 Ohje ilmoittautumislomakkeen täyttämiseen

Tässä luvussa ohjeistetaan kohta kohdalta, miten ilmoittautumislomake täytetään. Lomakkeessa kysytään luotonantajaan ja sen toimintaan liittyviä kysymyksiä. Lomakkeessa luotonantajaan viitataan sanalla organisaatio, ja siksi sanaa organisaatio käytetään myös tässä luvussa.

Lomakkeen pakolliset kysymykset on merkitty *-merkillä. Ilmoittautumisen lopuksi avautuvan Yhteenveto-osion avoimeen tekstikenttään voi halutessaan kirjoittaa lisätietoja.
Sähköisen asiointipalvelun lomaketta ei voi tallentaa luonnoksena eikä sen täyttämistä pysty jatkamaan myöhemmin. Sähköisellä lomakkeella on neljän tunnin aikakatkaisu. Jos lomake on selainikkunassa auki tätä pidempään ilman että tietoja lähetetään, verkkoistunto päättyy ja täytetyt tiedot katoavat.

4.1 Toiminnan kuvaus

Alla on esitelty lomakkeen kohdassa ”Toiminnan kuvaus” olevat kysymykset.

Vastausvaihtoehdot:

  • Kyllä
  • Ei

Vastauksen ”Kyllä” jälkeen organisaation pitää vastata seuraavaan kysymykseen: ”Mikä Finanssivalvonnasta annetussa laissa tarkoitettu toimija organisaatio on?”

Vastausvaihtoehtoja on seitsemän:

  • Toimilupavalvottava (lain 4 §:n 2 momentti), pois lukien 4 §:n 2 momentin 7 kohdassa tarkoitettu luotonhallinnoija
  • Luotonhallinnoija (lain 4 §:n 2 momentin 7 kohta)
  • Toimilupavalvottavaan rinnastuva valvottava (lain 4 §:n 3 momentti)
  • Muu valvottava (lain 4 §:n 4 momentti)
  • Ulkomaisen ETA-valvottavan Suomessa oleva sivuliike (lain 4 §:n 5 momentti)
  • Ulkomainen valvottava, joka tarjoaa palveluita Suomessa sivuliikettä perustamatta (lain 4 §:n 5 momentti)
  • Eräiden luotonantajien ja luotonvälittäjien rekisteröinnistä annetun lain mukaiseen rekisteriin merkitty luotonantaja tai luotonvälittäjä (lain 5 §:n 40 kohta)

Vastauksen ”Ei” jälkeen organisaation pitää vastata seuraavaan kysymykseen: ”Onko organisaatio Suomeen tai toiseen ETA-valtioon sijoittautunut elinkeinonharjoittaja, joka myöntää luottoja muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille?”

Vastausvaihtoehdot:

  • Kyllä
  • Ei

Vastauksen ”Ei” jälkeen organisaation pitää vastata seuraavaan kysymykseen: ”Onko organisaatio siirronsaaja, jolle ilmoitettavan luoton luottosopimuksesta johtuvat luotonantajan oikeudet ovat siirtyneet?”

Vastausvaihtoehdot:

  • Kyllä
  • Ei

Vastauksen ”Ei” jälkeen organisaation pitää kertoa avoimessa kentässä ”muu peruste, jonka mukaan organisaatio on velvollinen ilmoittamaan tietoja positiiviseen luottotietorekisteriin”.

Vastausvaihtoehdot:

  • Kyllä
  • Ei

Vastausvaihtoehdot:

  • Kyllä
  • Ei

Vastausvaihtoehdot:

  • Kyllä
  • Ei

Vastausvaihtoehdot:

  • Kyllä
  • Ei

Vastauksen ”Kyllä” jälkeen organisaation pitää vastata kolmeen lisäkysymykseen:

  • Peritäänkö näistä sopimuksen mukaan korkoa tai muita kuluja?
    • Vastausvaihtoehdot ovat ”Kyllä” ja ”Ei”.
  • Onko kyse vain sellaisista luottosopimuksista, joiden mukaan luonnollisella henkilöllä on oikeus maksaa jatkuvasti toimitettavan hyödykkeen hinta maksuerissä sopimuksen voimassaoloaikana (esimerkiksi sähkö, vesi)?
    • Vastausvaihtoehdot ovat ”Kyllä” ja ”Ei”.
  • Onko kyse vain sellaisista vuokra- tai muista sopimuksista, joiden nojalla tavara luovutetaan luonnollisen henkilön hallintaan ja joiden ehtojen mukaan tavaran käteishinta ja luottokustannukset tulevat suoritetuiksi vuokrakaudella tai joiden ehtojen mukaan luonnollinen henkilö voi muutoin tulla tavaran omistajaksi sopimuksen päättyessä?
    • Vastausvaihtoehdot ovat ”Kyllä” ja ”Ei”. Kysymykseen vastataan ”Kyllä”, jos organisaatio myöntää pelkästään kysymyksessä kuvatun mukaisia luottosopimuksia (esim. yritysleasing).

Vastausvaihtoehdot:

  • Kyllä
  • Ei

Vastauksen ”Kyllä” jälkeen organisaation pitää vastata kolmeen lisäkysymykseen:

  • Peritäänkö näistä sopimuksen mukaan korkoa tai muita kuluja?
    • Vastausvaihtoehdot ovat ”Kyllä” ja ”Ei”.
      Kysymyksessä korolla ja kuluilla ei tarkoiteta maksun suorituksen viivästymisen vuoksi perittävää viivästyskorkoa tai viivästyskuluja.
  • Onko kyse vain sellaisista luottosopimuksista, joiden mukaan luonnollisella henkilöllä on oikeus maksaa jatkuvasti toimitettavan hyödykkeen hinta maksuerissä sopimuksen voimassaoloaikana (esimerkiksi sähkö, vesi)?
    • Vastausvaihtoehdot ovat ”Kyllä” ja ”Ei”.
  • Onko kyse vain sellaisista vuokra- tai muista sopimuksista, joiden nojalla tavara luovutetaan luonnollisen henkilön hallintaan ja joiden ehtojen mukaan tavaran käteishinta ja luottokustannukset tulevat suoritetuiksi vuokrakaudella tai joiden ehtojen mukaan luonnollinen henkilö voi muutoin tulla tavaran omistajaksi sopimuksen päättyessä?
    • Vastausvaihtoehdot ovat ”Kyllä” ja ”Ei”. Kysymykseen vastataan ”Kyllä”, jos organisaation luottokannassa on pelkästään kysymyksessä kuvatun mukaisia luottosopimuksia (esim. yritysleasing).

Lomakkeen täyttäjä ilmoittaa tarkan päivämäärän, jona organisaation on tarkoitus aloittaa tietojen ilmoittaminen rekisteriin. Vastaus pitää antaa muodossa pp.kk.vvvv.

4.2 Yhteystiedot

Ilmoittautumisen yhteydessä annettavia yhteystietoja ovat

  • ilmoittautumisen yhteyshenkilön tiedot
  • sisällöllisten asioiden yhteyshenkilön tiedot
  • teknisten asioiden yhteyshenkilön tiedot
  • varmenteen teknisen yhteyshenkilön tiedot
  • päätöksen tiedoksiantoon liittyvät tiedot.

Jokaisesta yhteyshenkilöstä pitää ilmoittaa vähintään seuraavat tiedot:

  • nimi
  • puhelinnumero kansainvälisessä muodossa
  • sähköpostiosoite.
    • Kaikkien muiden yhteyshenkilöiden paitsi varmenteen teknisen yhteyshenkilön kohdalla on mahdollista antaa yksittäisen henkilön sähköpostiosoitteen lisäksi toinenkin sähköpostiosoite, kuten jakelulistan tai postilaatikon osoite. Kaikki kyseiselle yhteyshenkilölle lähetetyt viestit lähetetään myös tähän osoitteeseen.

Tarvittaessa saman henkilön tiedot voidaan antaa useaan kohtaan. Sisällöllisten asioiden yhteyshenkilön ja teknisten asioiden yhteyshenkilön tietoja voi muokata ilmoittautumisen jälkeen asiointipalvelun sivulla Laskutus- ja yhteystiedot.

Ilmoittautumisen yhteyshenkilö

Ilmoittautumisen yhteyshenkilö antaa tarvittaessa lisätietoja ilmoittautumisen tiedoista. Yhteyshenkilölle lähetetään sähköpostitse lisäselvityspyynnöt, joita ilmoittautumisen käsittelyssä mahdollisesti tarvitaan.

Tulorekisteriyksikkö on yhteydessä yhteyshenkilöön myös olemassa olevan luottokannan ilmoittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Varsinainen päätös yhteyksien avaamisesta lähetetään tiedoksianto-osoitteeseen, joka pyydetään lomakkeen lopussa.

Yhteyshenkilö sisällöllisissä asioissa

Yhteyshenkilö sisällöllisissä asioissa antaa lisätietoja organisaation antamien ilmoitusten sisällöstä. Hän tuntee rekisterin tietosisällön ja rajapintojen toiminnan. Tulorekisteriyksikkö lähettää yhteyshenkilölle ilmoittamisen valvontaa koskevat selvityspyynnöt.

Yhteyshenkilö teknisissä asioissa

Yhteyshenkilö teknisissä asioissa vastaa ilmoittamisen teknistä toimivuutta ja tietoturvaa koskeviin kysymyksiin ja antaa lisätietoja teknisissä ongelmatilanteissa.

Varmenteen tekninen yhteyshenkilö

Tulorekisteriyksikkö myöntää jokaiselle tietoja ilmoittavalle organisaatiolle varmenteen rajapintojen käyttöä varten. Varmenteen tekninen yhteyshenkilö saa tiedot ja ohjeet varmenteen noutamiseksi. Puhelinnumeron pitää olla numero, johon voi lähettää tekstiviestin, koska numeroa käytetään turvasähköpostin vastaanottamiseen, kun varmenne noudetaan. Varmenteen noudon jälkeen numeroon ei olla enää yhteydessä.

Päätöksen tiedoksianto

Lomakkeen täyttäjän pitää valita jompikumpi seuraavista päätöksen toimitustavoista:

  • sähköpostitse turvapostina
    • Jos valitaan toimitus sähköpostitse turvapostina, pitää ilmoittaa sähköpostiosoite, johon päätös halutaan vastaanottaa. Tähän sähköpostiosoitteeseen lähetetään turvapostin linkki, jonka kautta päätöksen voi ladata.
  • postitse kirjeenä
    • Jos valitaan toimitus postitse kirjeenä, pitää ilmoittaa postiosoite, johon päätös halutaan vastaanottaa.

Molempia toimitustapoja ei voi valita. Päätöstä ei toimiteta sähköiseen asiointipalveluun.

Tiedoksiannon kieli

Tässä kohdassa valitaan, millä kielellä päätös annetaan tiedoksi. Vaihtoehdot ovat suomi ja ruotsi.

Ohjeen kohdassa 3.5 on lisätietoja päätöksestä ja muutoksenhausta.

4.3 Ilmoittautumisen lähettäminen

Ennen ilmoittautumisen lähettämistä lomakkeen täyttäjä ohjataan Yhteenveto-sivulle, johon on koottu ilmoittautumislomakkeelle täytetyt tiedot. Yhteenvedon lopussa voi antaa vapaamuotoisesti lisätietoja esimerkiksi organisaation ilmoittautumisesta tai yhteyshenkilöistä. Lisätietoja ei tarvitse antaa, jos tarpeelliset tiedot käyvät ilmi lomakkeesta.

Ennen lähetystä on hyvä tarkistaa lomakkeen tiedot. Aiempien sivujen tietoja voi palata täydentämään painamalla Edellinen-painiketta. Siirtyminen aikaisemmalle sivulle ei hävitä jo annettuja vastauksia.

Lomakkeen tiedot tallentuvat asiointipalveluun. Jos tietoja tarvitaan myöhemmin, lähetettyä lomaketta voi tarkastella asiointipalvelussa.

Kun kaikki tiedot on täytetty ja tarkastettu, lomakkeen täyttäjä lähettää ilmoittautumisen Tulorekisteriyksikön käsiteltäväksi painamalla Lähetä-painiketta.

4.4 Ilmoittautumisen tila

Kun ilmoittautuminen on lähetetty onnistuneesti, sen tila muuttuu sähköisessä asiointipalvelussa vastaanotetuksi. Jos tila ei muutu muutamien sekuntien kuluessa, ilmoittautuminen ei ole tullut perille. Sähköisessä asiointipalvelussa on näkyvillä ilmoittautumisen lähettäjän nimi sekä ilmoittautumisen lähetyspäivä.

Kun ilmoittautuminen on lähetetty, sähköisessä asiointipalvelussa on mahdollista tehdä muutosilmoitus. Muutosilmoituslomakkeen täytöstä on lisätietoja luvussa 5.

Muutosilmoituksella voidaan esimerkiksi

  • täydentää lähetettyä ilmoittautumista
  • perua lähetetty ilmoittautuminen.

Kun Tulorekisteriyksikkö hyväksyy ilmoittautumisen, ilmoittautumisen tila muuttuu asiointipalvelussa hyväksytyksi. Ilmoittautumisen tila muuttuu hylätyksi, jos Tulorekisteriyksikkö hylkää ilmoittautumisen. Ilmoittautumisen tila muuttuu perutuksi, jos Tulorekisteriyksikkö jättää sen tutkimatta tai jos peruutat ilmoittautumisen itse.

4.5 Yhteystietojen ylläpito

Organisaation pitää tarkistaa yhteystietonsa säännöllisesti ja päivittää muutokset.

Seuraavia organisaation yhteystietoja voi muuttaa positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa Laskutus- ja yhteystiedot -välilehdellä:

  • yhteyshenkilö sisällöllisissä asioissa
  • yhteyshenkilö teknisissä asioissa.

Varmenteen teknisen yhteyshenkilön yhteystiedot päivitetään Verohallinnon varmennepalvelussa.

5 Muutosilmoituslomakkeen täyttöohje

Muutosilmoituslomaketta voidaan käyttää silloin, kun ilmoittajan toiminnassa tapahtuu ilmoitusvelvollisuuteen vaikuttavia muutoksia tai aiemmin ilmoittautumislomakkeella annettuja tietoja halutaan muuttaa tai tarkentaa. Ilmoitusvelvollisuuteen vaikuttavia muutoksia ovat esimerkiksi luottokannan myyminen, yritysmuodon muuttaminen, fuusio tai toiminnan lopettaminen.

Tällä lomakkeella ilmoitetaan myös, jos aiemmin ilmoittajaksi ilmoittautuneen luotonantajan luottokannassa on tai tulee olemaan ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvia muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja 1.12.2025 tai sen jälkeen.

5.1 Toiminnan muutos

Muutosilmoituslomakkeen ensimmäinen kysymys on avoin kenttä, jossa vastaajan pitää kuvailla muutos mahdollisen tarkasti ja kertoa, milloin muutos tulee voimaan. Vastauksen sisältö riippuu ilmoitettavasta muutoksesta.

Alla on kuvattu yleisimmät tapaukset, joissa muutosilmoitus on tehtävä. Kussakin kohdassa on myös kerrottu olennaisimmat tiedot, jotka lomakkeella pitää ilmoittaa.

Ilmoitusvelvollisuuden laajentuminen 1.12.2025

Jos organisaatiolle on jo aiemmin avattu rajapintayhteys positiiviseen luottotietorekisteriin kuluttajaluottojen ilmoittamista varten, muutosilmoitus pitää tehdä, jos organisaatio myöntää 1.12.2025 tai sen jälkeen ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvia luottoja, maksunlykkäyksiä tai muita taloudellisia järjestelyjä myös muille luonnollisille henkilöille kuin kuluttajille.

Organisaation pitää kertoa ilmoituksessa seuraavat seikat:

  • Ovatko luottokannassa 1.12.2025 tai sen jälkeen olevat luotot tämän ohjeen kohdassa 2.2.3 tarkoitettuja muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnettyjä luottoja, jotka on ilmoitettava positiiviseen luottotietorekisteriin?
    • Tietokentässä pitää ilmoittaa muulle luonnolliselle henkilölle kuin kuluttajalle myönnetyistä luotoista luvussa 4.1. esitellyn kysymyksen 1.6. ja sen alakohtien mukaiset tiedot.
  • Lisäksi on ilmoitettava, onko organisaation toiminnassa tapahtunut positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain 16 §:n mukaiseen ilmoittamisvelvollisuuteen liittyviä muita muutoksia aiemman rajapintayhteyden avaamista koskevan päätöksen tekemisen jälkeen. Tällaisia muutoksia voivat olla esimerkiksi muutokset organisaation toiminnan luonteessa, toiminnan valvonnassa tai rekisteröitymisvelvollisuudessa. Muutokset ja muutosten ajankohta pitää kuvailla mahdollisimman tarkasti.
    • Jos toiminta jatkuu muilta osin ennallaan, voidaan ilmoittaa, että organisaatiossa ei ole tapahtunut muita ilmoittamisvelvollisuuteen vaikuttavia muutoksia.

Muutos organisaation toiminnassa

Muutosilmoitus tehdään myös silloin, jos organisaation toiminnassa tapahtuu ilmoitusvelvollisuuteen vaikuttavia muutoksia, kuten ilmoitusvelvollisuuden alaisen luottokannan myyminen, yritysmuodon muuttuminen, yhdistyminen, jakautuminen tai toiminnan lopettaminen. Toiminnan muutos ja sen vaikutukset ilmoitusvelvollisuuteen pitää kuvata muutosilmoituslomakkeen avoimessa tekstikentässä mahdollisimman tarkasti. Lisäksi pitää ilmoittaa, milloin muutos tulee voimaan.

Näiden muutosten ilmoittamisesta ohjeistetaan tarkemmin ohjeessa Ohje luotonantajille yritysjärjestelytilanteisiin.

Aikaisemmin lähetetyn lomakkeen täydentäminen

Jos muutosilmoitus koskee aiemmin vireille pantua ilmoittautumista tai muutosta eikä asiaa ole vielä ratkaistu, voi tässä kentässä täydentää aiemmin tehtyä ilmoittautumista tai muutosilmoitusta. Lomakkeella voi myös perua aiemmin tehdyn ilmoittautumisen tai muutosilmoituksen.

5.2 Muutoksen yhteyshenkilö

Muutoksen yhteyshenkilöstä pitää ilmoittaa vähintään seuraavat tiedot:

  • nimi
  • puhelinnumero kansainvälisessä muodossa
  • sähköpostiosoite.
    • Yksittäisen henkilön sähköpostiosoitteen lisäksi voidaan haluttaessa antaa toinenkin sähköpostiosoite, kuten jakelulistan tai postilaatikon osoite. Kaikki kyseiselle yhteyshenkilölle lähetetyt viestit lähetetään myös tähän osoitteeseen.

Muutoksen yhteyshenkilö antaa tarvittaessa lisätietoja muutosilmoituksesta. Yhteyshenkilölle lähetetään sähköpostitse lisäselvityspyynnöt, joita muutoksen käsittelyssä mahdollisesti tarvitaan.

Tulorekisteriyksikkö voi olla yhteydessä yhteyshenkilöön myös olemassa olevan luottokannan ilmoittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Varsinainen ratkaisun tiedoksianto lähetetään tiedoksianto-osoitteeseen, joka pyydetään lomakkeen lopussa. On hyvä huomata, että muutoksen yhteyshenkilön tietoja ei tallenneta organisaation tietoihin, vaan niitä hyödynnetään vain muutoksen käsittelyn ajan.

Ratkaisun tiedoksianto

Lomakkeen täyttäjän pitää valita jompikumpi seuraavista ratkaisun toimitustavoista:

  • sähköpostitse turvapostina
    • Jos valitaan toimitus sähköpostitse turvapostina, pitää antaa sähköpostiosoite, johon ratkaisu halutaan vastaanottaa. Tähän sähköpostiosoitteeseen lähetetään turvapostin linkki, jonka kautta ratkaisun tiedot voi ladata.
  • postitse kirjeenä
    • Jos valitaan toimitus postitse kirjeenä, pitää antaa postiosoite, johon ratkaisu halutaan vastaanottaa.

Molempia toimitustapoja ei voi valita. Ratkaisua ei toimiteta sähköiseen asiointipalveluun.

Ratkaisun kieli

Tässä kohdassa valitaan, millä kielellä ratkaisu annetaan tiedoksi. Vaihtoehdot ovat suomi ja ruotsi.

5.3 Muutosilmoituksen lähettäminen

Ennen muutosilmoituksen lähettämistä lomakkeen täyttäjä ohjataan Yhteenveto-sivulle, johon on koottu lomakkeelle täytetyt tiedot. Muutosilmoituksen yhteenvedon lopussa ei ole mahdollista antaa lisätietoja, vaan kaikki tarvittava tieto asian käsittelemiseksi pitää kirjoittaa muutosilmoituksen tekstikenttään.

Lomakkeen täyttäjän pitää tarkistaa annetut tiedot. Edellisen sivun tietoja voi palata täydentämään painamalla Edellinen-painiketta. Siirtyminen aikaisemmalle sivulle ei hävitä jo annettuja vastauksia.

Kun kaikki tiedot on täytetty ja tarkastettu, pitää muutosilmoitus lähettää Tulorekisteriyksikön käsiteltäväksi painamalla Lähetä-painiketta.

Lomakkeen tiedot tallentuvat asiointipalveluun. Jos tietoja tarvitaan myöhemmin, lähetettyä lomaketta voi tarkastella sähköisessä asiointipalvelussa.

5.4 Muutosilmoituksen tila

Kun muutosilmoitus on lähettämisen jälkeen tallennettu onnistuneesti, sen tila muuttuu sähköisessä asiointipalvelussa vastaanotetuksi. Jos tila ei muutu muutamien sekuntien kuluessa, muutosilmoitus ei ole tullut perille. Sähköisessä asiointipalvelussa näkyvät muutosilmoituksen lähettäjän nimi sekä muutosilmoituksen lähetyspäivä.

Sivu on viimeksi päivitetty 9.5.2025