Tiedon käyttäjien valtuuttaminen

Tiedon käyttäjän pääkäyttäjänä voit

 • tarkastella organisaation valtuuksia
 • valtuuttaa uusia henkilöitä tiedon käyttäjän rooleihin
 • muokata voimassa olevia valtuuksia.

Jos henkilön tarve saada tiedon käyttäjän roolin mukaisia tietoja päättyy, pääkäyttäjän on poistettava valtuus viipymättä.

Pääkäyttäjänä myönnät ja muokkaat valtuuksia oman organisaatiosi käytäntöjen mukaisesti. Pääkäyttäjä ei itse päätä valtuuttamisesta vaan myöntää ja muokkaa valtuuksia toimeksiannon perusteella. Organisaation tiedon käyttäjän roolit on kuvattu organisaation tietoluvassa.

Tiedon käyttäjän pääkäyttäjänä voit valtuuttaa myös toisen pääkäyttäjän ja poistaa tarvittaessa henkilöltä pääkäyttäjän roolin. Et voi kuitenkaan valtuuttaa itseäsi tai muokata omia roolejasi. Pääkäyttäjän valtuuksia voi muuttaa toimeksiannon perusteella organisaation toinen pääkäyttäjä. 

Valtuuta henkilö tiedon käyttäjän rooliin

Valitse Valtuuta henkilö.

 • Anna valtuutettavan henkilötunnus. Järjestelmä antaa virheilmoituksen, jos henkilötunnusta ei löydy järjestelmästä tai se on väärän muotoinen.
 • Jos henkilö on jo aiemmin valtuutettu tulorekisterissä, siirryt suoraan vaiheeseen, jossa voit muokata henkilön valtuuksia. Siirry ohjeen kohtaan "Muokkaa tiedon käyttäjän valtuuksia".
 • Ilmoita valtuutettavan nimi (etunimi ja sukunimi). Voit keskeyttää valtuuttamisen valitsemalla Kumoa.
 • Valitse Lisää valtuus ja valitse tiedon käyttäjän rooli valikosta. Valtuudelle on annettava voimassaolon alku- ja loppupäivä. Valtuus on oletuksena voimassa 25 vuotta, mutta voit lyhentää tai pidentää sen kestoa.
 • Jos valitsit rooliksi pääkäyttäjä, ilmoita myös valtuutettavan sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Sähköpostiosoite ja puhelinnumero tallennetaan valtuutetun tietoihin.
 • Jos haluat lisätä samalle henkilölle useita valtuuksia, valitse uudelleen Lisää valtuus.
 • Jos haluat lähettää valtuutetulle henkilölle ilmoituksen myönnetystä valtuudesta, rastita ruutu Lähetä valtuutetulle henkilölle ilmoitus myönnetyistä valtuuksista sähköpostitse. Kirjoita kenttään valtuutetun sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitetta ei tallenneta valtuutetun tietoihin. Sähköpostiviestissä on valtuuden myöntäjäorganisaation nimi, tiedot myönnetyistä valtuuksista ja valtuutetun nimi.
 • Valitse lopuksi Tallenna.  

Katsele organisaation myöntämiä tiedon käyttäjän valtuuksia

Voit hakea valtuutuksia henkilötunnuksella, henkilön nimellä tai tiedon käyttäjän roolilla. Valitse ensin vähintään yksi hakuehto ja täytä tiedot avautuvaan ruutuun.

Jos haluat tarkastella myös päättyneitä valtuuksia, rastita valinta Näytä myös valtuudet, joiden voimassaolo on päättynyt. Valitse lopuksi Hae.

Näet hakutulokset aakkosjärjestyksessä. Voit hakea hakutuloksista henkilön tai roolin nimellä käyttämällä Haku-toimintoa.

Päättyneet valtuudet näytetään jokaisen valtuutetun henkilön tiedoissa päättymispäivän mukaan siten, että viimeksi päättynyt on ylimpänä. Jos henkilöllä on sekä voimassa olevia tai alkavia että päättyneitä valtuuksia, päättyneet valtuudet näytetään listalla voimassa olevien valtuuksien jälkeen.

Muokkaa tiedon käyttäjän valtuuksia

Pääkäyttäjänä voit muokata valtuutetun nimeä, toisen pääkäyttäjän yhteystietoja, valtuuden voimassaolon alkamisaikaa, jos valtuus ei ole vielä voimassa, ja valtuuden voimassaolon päättymisaikaa, jos valtuus ei ole vielä päättynyt.

Valitse valtuutetun henkilön kohdalla Muokkaa valtuuksia.

 • Voit lisätä valtuutetulle henkilölle uuden tiedon käyttäjän roolin valitsemalla Lisää valtuus. Valitse valikosta tiedon käyttäjän rooli ja muokkaa tarvittaessa voimassaoloaikaa. Valtuus on oletuksena voimassa 25 vuotta, mutta voit lyhentää tai pidentää sen kestoa.
 • Voit poistaa valtuuden välittömästi valitsemalla Lopeta valtuus heti. Jos haluat poistaa henkilön kaikki valtuudet, valitse jokaisen henkilölle myönnetyn tiedon käyttäjän roolin kohdalla Lopeta valtuus heti.
 • Voit asettaa tiedon käyttäjän roolin päättymään myös tiettynä päivänä. Muokkaa tiedon käyttäjän roolin päättymispäivää ja valitse Tallenna.
 • Huolehdi, että pääkäyttäjän rooliin valtuutetun henkilön sähköpostiosoite ja puhelinnumero ovat aina ajan tasalla. Jos yhteystiedot muuttuvat, tee muutokset ja valitse Tallenna. Sähköpostiosoite ja puhelinnumero tallennetaan valtuutetun tietoihin.
 • Jos haluat lähettää valtuutetulle henkilölle valtuuden muutoksista, rastita ruutu Lähetä valtuutetulle henkilölle ilmoitus muutoksesta sähköpostitse. Kirjoita kenttään valtuutetun sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitetta ei tallenneta valtuutetun tietoihin. Sähköpostiviestissä on valtuuden myöntäjäorganisaation nimi, tiedot myönnetyistä valtuuksista ja valtuutetun nimi. 
 • Valitse lopuksi Tallenna.
Sivu on viimeksi päivitetty 20.3.2024