Tulolajin lisätiedot

Voit tarvittaessa ilmoittaa useamman tulolajin lisätiedon.

Kertakorvaus

Valitse vaihtoehto, jos jokin seuraavista edellytyksistä täyttyy:

  • Tulon maksaminen ei ole toistuvaa (esim. hautausapu tai viivästyskorotus), eli suorituksen maksuhetkellä ei ole tietoa tai päätöstä uudesta maksusta. Jos maksu toistuu säännöllisesti, esimerkiksi kerran vuodessa, kyseessä ei ole kertakorvaus.
  • Tulo maksetaan takautuvasti ja sen ansaintakausi kohdistuu vähintään kolmen kuukauden ajalta kuluvaa verovuotta edeltävään aikaan.

Jos takautuvan tulon ansaintakausi ulottuu sekä verovuotta edeltävälle vuodelle (vähintään kolmen kuukauden ajalta) että kuluvalle verovuodelle, takautuva tulo jaetaan verovuosien mukaisesti ja ilmoitetaan kahtena suorituksena. Molemmille suorituksille pitää antaa Kertakorvaus-tieto.

Takautuva tulo ilmoitetaan kertakorvauksena myös, jos se maksetaan takautuvasti verovuotta edeltävältä ajalta yksittäisiltä kuukausilta siten, että ajanjakson pituus on kokonaisuutena vähintään kolme kuukautta (kuten 1.3.–15.5.2021 ja 20.6.–10.8.2021).

Jos takautuvan tulon ansaintakausi kohdistuu kokonaan kuluvalle verovuodelle tai edelliselle verovuodelle alle kolmen kuukauden ajalta, älä ilmoita Kertakorvaus-tietoa.

  • Tulo maksetaan etukäteen ja sen ansaintakausi on yli 12 kuukautta.
  • Kyseessä on takaisinperintä ja tulo on ilmoitettu kertakorvaukseksi myös alkuperäisessä ilmoituksessa.

Huom.! Voit valita vain yhden seuraavista tulolajin lisätiedoista: perusteeton etu, takaisinperintä, oma-aloitteinen palautus tai regressi. 

Perusteeton etu

Valitse vaihtoehto vain, jos ilmoitat korvaavalla ilmoituksella suorituksen perusteettomaksi eduksi.

Perusteeton etu tarkoittaa suoritusta, johon tulonsaajalla ei ole oikeutta. Suoritus voi olla perusteetonta etua esimerkiksi silloin, kun etuus on maksettu väärin perustein, väärälle henkilölle tai liian suurena tai kun etuuden myöntämiseen liittyvät olosuhteet muuttuvat.

Korvaavan ilmoituksen antaminen edellyttää, että suoritus on ensin ilmoitettu tulorekisteriin uudella ilmoituksella. Suoritus muutetaan perusteettomaksi eduksi liittämällä tulolajiin lisätieto perusteettomasta edusta.

Jos ilmoitat perusteettomaksi eduksi suoritusta, jota ei ole aikaisemmin ilmoitettu tulorekisteriin, anna uusi ilmoitus ja ilmoita suoritus tulolajilla Perusteeton etu (1270).

Takaisinperintä

Valitse vaihtoehto, jos tulorekisteriin aikaisemmin ilmoitettu tulo peritään takaisin tulonsaajalta. Tulo voidaan periä takaisin esimerkiksi silloin, jos etuus on maksettu väärälle henkilölle tai liian suurena.

Oma-aloitteinen palautus

Valitse vaihtoehto, jos tulonsaaja palauttaa tulorekisteriin aikaisemmin ilmoitetun tulon etuuden maksajalle ilman, että kyseessä on perusteeton etu tai siihen liittyvä takaisinperintä.

Viivästyskorotus

Valitse vaihtoehto, jos maksettu tulo on luonteeltaan sellaista viivästyskorotusta, jota tuloverolain 61 a §:n mukaan verotetaan pääsuorituksen tavoin.

Jos ilmoitat samalla ilmoituksella suorituksen, jolla on sama tulolajin koodi kuin viivästyskorotuksella, ilmoita nämä erillisinä suorituksina.

Regressi

Valitse vaihtoehto, jos etuuden maksaja on saanut suorituksen takaisin esimerkiksi toiselta sosiaaliturvalaitokselta. Tieto ilmoitetaan yleensä korvaavalla ilmoituksella.

Maksun oikaisu

Valitse vaihtoehto, jos tulonsaajalle maksetaan tuloa, joka on jo sisältynyt aikaisempaan tulorekisteriin ilmoitettuun maksutapahtumaan.

Tieto annetaan korvaavalla ilmoituksella tilanteissa, joissa etuuden maksaja on maksanut aiemmasta suorituksesta sijaissaajalle joko liian vähän tai liian paljon ja korjaa virheen.

Ei vaikuta verotukseen

Valitse vaihtoehto, jos tulonsaajalle maksettava tulo tai tulonsaajan palauttama tulo ei vaikuta tulonsaajan verotukseen. Tieto annetaan Verohallinnolle, ja sitä käytetään seuraavissa tilanteissa:

  • estetään saman tulon kahdenkertainen verotus, kun maksettava tulo on ilmoitettu jo aikaisemmin veronalaisena tulona
  • estetään perusteeton vähennys, kun tulonsaaja palauttaa suorituksen, jota ei ole alun perinkään verotettu.
Sivu on viimeksi päivitetty 8.10.2020