Uusi yritys - maatalousyrittäjä

Aloitatko toiminnan maatalousyrittäjänä? Täytä perustamisilmoitus Y3. Perustamisilmoituksella voit ilmoittautua mm. arvonlisäverovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin. Saat Y-tunnuksen parissa päivässä, mutta rekistereihin merkitseminen vie yleensä 3 viikkoa.

Täytä ja tulosta perustamisilmoitus Y3 (www.ytj.fi).

Maatalousyhtymä tekee perustamisilmoituksen lomakkeella Y2.

Postita lomake osoitteeseen:
PRH - Verohallinto
Yritystietojärjestelmä
PL 2000
00231 Helsinki

Y-tunnuksen saat nopeasti

Uusi maatalousyrittäjä saa Y-tunnuksen, kun perustamisilmoitus on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). Y-tunnuksesta lähetetään ilmoitus postitse. Y-tunnuksen näet myös YTJ-palvelusta noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä tai postittamisesta.

Tarkista Y-tunnus (www.ytj.fi).

Sinulla voi olla vain yksi Y-tunnus

Jos sinulla on jo ennestään Y-tunnus, käytä samaa tunnusta kuin aiemmin. Y-tunnus säilyy, vaikka toiminta olisikin välillä loppunut.

Ilmoita toiminnan uudelleen aloittamisesta muutosilmoituksella Y6  (www.ytj.fi).

Ota tarvittavat vakuutukset ja huolehdi muistiinpanoista

Voit aloittaa toiminnan heti, kun olet tehnyt perustamisilmoituksen. Ennen aloittamista sinun kannattaa ottaa tarvittavat vakuutukset sekä huolehtia muista käytännön asioista.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos vastaa viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä vakuutuksista.
Lue lisää maatalousyrittäjän eläkevakuutuksesta.

Maataloudenharjoittajien täytyy pitää toiminnastaan muistiinpanoja. Muistiinpanoissa on eriteltävä maatalouden tulot ja niistä johtuvat menot, arvonlisäveron määrä ja veron perusteet sekä saadut tuet.

Tee perustamisilmoitus hyvissä ajoin

Perustamisilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, koska Verohallinnon rekistereihin merkitseminen vie noin 3 viikkoa.

Lue lisää rekistereihin merkitsemisestä

Ilmoita tiedot ennakkoveroa varten

Perustamisilmoituksessa kysytään myös arvioita ensimmäisen tilikauden liikevaihdosta ja verotettavasta tulosta. Tietoja tarvitaan ennakkoveron määräämistä varten.

Lisäksi maatalousyrittäjän kannattaa tehdä ennakkoverohakemus. Jos myös puoliso työskentelee maatilalla, hän tekee oman hakemuksensa. Ilmoita ennakkoveroa hakiessasi arvio maatalouden tuloksesta. Ilmoita hakemuksessa myös muut tulot ja vähennykset, koska ne vaikuttavat ennakkoveroon.

Lue lisää ennakkoverosta.
Tee ennakkoverohakemus verkossa (vero.fi/verokortti)
Täytä ja tulosta ennakkoverohakemus paperilomakkeena.

Ilmoita toimiala perustamisilmoituksella

Kun teet perustamisilmoituksen, ilmoita siinä myös toimiala. Toimiala kertoo, millä alalla toimit ja mitä teet. Toimiala voi olla esimerkiksi kotieläintalous, viljakasvien viljely, kasvinviljely, metsätalous tai kalastus. Jos maatalouteen sisältyy muutakin toimintaa, merkitse se perustamisilmoitukseen.

Ilmoita päätoimiala perustamisilmoituksella Tilastokeskuksen toimialaluokituksen mukaisesti.

Katso toimialaluokitukset Tilastokeskuksen sivuilta  (www.tilastokeskus.fi).