Ennakkoperintärekisteri - uusi yrittäjä

Verohallinto merkitsee yrittäjän ennakkoperintärekisteriin hakemuksen perusteella. Rekisteriin voidaan merkitä jokainen, joka harjoittaa tai todennäköisesti ryhtyy harjoittamaan elinkeinotoimintaa, jos muut edellytykset täyttyvät.

Ilmoittaudu ennakkoperintärekisteriin perustamisilmoituksella Y3.

Jos sinulla on jo Y-tunnus, hakeudu rekisteriin muutos- ja lopettamisilmoituksella Y6.

Ennakkoperintärekisteriin ei merkitä takautuvasti

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja merkitään ennakkoperintärekisteriin hakemuksen saapumispäivästä alkaen. Jos teet hakemuksen etukäteen, hakemuksessa voit myös ilmoittaa myöhemmän ajankohdan rekisteröinnin alkamiselle. Toiminnan ei tarvitse konkreettisesti alkaa ennen rekisteriin merkitsemistä, vaan riittää, että toiminta todennäköisesti aloitetaan. Aloittavan yrittäjän voi olla vaikeaa saada toimeksiantoja ennen kuin yritys on merkitty rekisteriin.

Rekisterihakemuksen käsittely kestää yleensä noin 3 viikkoa perustamisilmoituksesta. Useimmilla toimialoilla voit  aloittaa työt, vaikka rekisteröinti olisi kesken. Pääset kuitenkin laskuttamaan asiakasta vasta merkinnän saatuasi.

Tarkista ennakkoperintärekisteriin kuuluminen YTJ-palvelusta

Verohallinto lähettää postitse ilmoituksen siitä, että yritys on merkitty ennakkoperintärekisteriin. Tieto näkyy julkisena myös yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä heti rekisteriin merkitsemisen jälkeen.

Tarkista ennakkoperintärekisteröinti (www.ytj.fi)

Jos yrittäjä ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, työkorvauksen maksajan pitää toimittaa ennakonpidätys

Ennakkoperintärekisteriin ei ole pakko kuulua. Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen tarkoitus on osoittaa, että työ- tai käyttökorvauksen maksajan ei tarvitse tehdä ennakonpidätystä. Jos et yrittäjänä kuulu ennakkoperintärekisteriin, sinun on hankittava verokortti ja esitettävä se työkorvausten maksajille.

Lue lisää verokortista.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen vaikuttaa kotitalousvähennykseen

Ennakkoperintärekisteriin merkitseminen voi vaikuttaa myös asiakkaalle myönnettävään kotitalousvähennykseen.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä.

Laiminlyönnit estävät rekisteriin pääsyn

Ennakkoperintärekisteriin ei merkitä liikkeen- ja ammatinharjoittajaa, jolla on todettu verotuksessa olennaisia laiminlyöntejä.

Verotukseen tai kirjanpitoon liittyvien laiminlyöntien vuoksi liikkeen- ja ammatinharjoittaja voidaan myös poistaa rekisteristä.

Lisätietoja rekisteriin merkitsemisestä ja rekisteristä poistamisesta

Avainsanat: