Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Yksinkertaistettu menettely – Tuotteiden siirrot verottomien varastojen välillä Suomessa ja Ahvenanmaalla

Kun siirretään alkoholia, tupakkaa tai nestemäisiä polttoaineita verottomien varastojen välillä Suomessa, voidaan käyttää joko Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojärjestelmää (EMCS) tai yksinkertaistettua menettelyä. Yksinkertaistettu menettely tarkoittaa, että valtuutettu varastonpitäjä käyttää sähköisen asiakirjan sijaan rahtikirjaa tai laskua.

Rahtikirjan tai laskun täytyy sisältää seuraavat tiedot:

  1. siirrettävät tuotteet ja niiden määrät verolajeittain
  2. lähettäjän ja vastaanottajan nimi, osoite ja valmisteveronumero
  3. tuotteiden lähetyspäivä ja toimitusosoite
  4. lähettävän ja vastaanottavan varaston valmisteveronumero
  5. viitenumero, jolla lähetys voidaan yksilöidä lähettäjän ja vastaanottajan kirjanpidossa.

Rahtikirja tai lasku on laadittava kahtena kappaleena. Ensimmäinen kappale on säilytettävä lähettäjän kirjanpidossa. Toinen kappale on liitettävä kuljetuksen mukaan ja säilytettävä vastaanottajan kirjanpidossa. Vastaanottajan on viipymättä ilmoitettava tuotteiden lähettäjälle, jos vastaanotetut tuotteet poikkeavat asiakirjasta.

Huom. Yksinkertaistettua menettelyä ei voi käyttää, kun tuodaan alkoholia, tupakkaa tai nestemäisiä polttoaineita EU:n ulkopuolelta ja niitä siirretään tuontipaikasta verottomuusjärjestelmässä esimerkiksi verottomaan varastoon. Silloin Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtopalvelun (EMCS) käyttö on pakollista.

Yksinkertaistettua menettelyä voidaan käyttää vain siirrettäessä tuotteita verottomuusjärjestelmässä verottomien varastojen välillä Suomessa.

Yksinkertaistettua menettelyä voi käyttää myös tuotteiden siirtoihin Ahvenanmaalla sekä Ahvenanmaan ja Manner-Suomen välillä.

Lue lisää Ahvenanmaan verorajasta.

[Missing text '/documentmetadata/PageModified' for 'Finnish'] 13.2.2023