FATCA, CRS ja DAC2

ajankohtaista

Elokuusta alkaen Verohallinto määrää tiedonantovelvollisille laiminlyöntimaksuja vuoden 2019 ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönneistä. Laiminlyöntimaksu määrätään erikseen FATCA- ja CRS/DAC2 -vuosi-ilmoituksille. Maksu voidaan määrätä puuttuvasta, myöhässä annetusta tai virheellisenä annetusta vuosi-ilmoituksesta tai mikäli ilmoitusvelvollinen ei ole vastannut ilmoitusta koskeviin selvityspyyntöihin. Laiminlyöntimaksujen suuruus perustuu ohjeeseen Sivullisilmoittajan laiminlyöntimaksu 2019.

FATCA- ja CRS/DAC2 -vuosi-ilmoitusten vastaanottaminen vuodelta 2019 on päättynyt. Korjausilmoituksia voi antaa 1.9 alkaen. Tarkemmat ohjeet korjausilmoitusten antamiseen löytyvät teknisistä soveltamisohjeista.

Muistutus toimintansa lopettaville yhtiöille: yhtiön lopettaessa toimintansa sen täytyy päättää rekisteröintinsä Yhdysvaltain verohallinnon (IRS) FATCA-rekisterissä. GIIN-tunnuksen lakkauttaminen IRS:n FATCA-rekisterissä johtaa FATCA-tilin automaattiseen sulkeutumiseen myös Verohallinnon järjestelmässä, minkä jälkeen raportointivelvollisuus päättyy tunnuksen lopettamisvuoteen. Lue lisää.

Miten tulisi menetellä jos FATCA-tilin salasana on unohtunut? Mikäli FATCA-tilin (FATCA account) salasana on unohtunut eikä salasanaa ole mahdollista palauttaa suojauskysymysten avulla (challenge questions), voi raportoiva finanssilaitos olla suoraan yhteydessä Yhdysvaltain veroviranomaiseen (lbi.fatca.fi(a)irs.gov) pyytääkseen FATCA-tilin salasanan nollaamista (the request to reset access to FATCA account).

Yleistä

Kansainvälisten sitoumustensa mukaisesti Suomi antaa automaattisesti muille maille verotusta koskevia tietoja ja saa niitä muilta mailta. Tietojenvaihto tehostaa verovalvontaa ja vaikeuttaa veronkiertoa.

Syventävät ohjeet

Vuosi-ilmoitus

Suomalaisten finanssilaitosten on ilmoitettava sopimuksessa määritellyt tiedot Verohallinnolle vuosi-ilmoituksella. Katso ohjeet vuosi-ilmoituksen antamista varten. 

Usein kysyttyä

Usein esitettyjä kysymyksiä FATCA-, CRS-, ja DAC2-aiheista. 

Uutisarkisto

Finanssialan uutiskirjeestä saat tietoa verotusasioista ja lakimuutoksista, jotka ovat ajankohtaisia finanssialan toimijoille. Uutiskirje julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.