Miten maksat autoveron?

Autoveron voi maksaa 25.1.2021 saakka autoveroilmoituspalvelussa. Tämän jälkeen autoveron voi maksaa verkkopankissa ja 1.2.2021 alkaen myös OmaVerossa.

Maksamisessa pitää aina käyttää autoveron viitettä, jotta maksu kohdistuu autoverolle.

Saat ajoneuvon rekisteröintiluvan vasta sitten, kun autovero on maksettu.

Autoveron maksaminen

Huom.! Autoveron tili- ja viitenumerot muuttuvat helmikuun 2021 alusta.

Jos helmikuusta alkaen maksat autoveroa vanhalla viitenumerolla, maksun käsittelyyn voi tulla viivettä tai maksu saattaa palautua, minkä vuoksi rekisteröintiluvan saaminen viivästyy.

Jos helmikuusta alkaen maksat autoveroa vanhalle Verohallinnon tilille, voi olla, että maksu palautuu tilillesi seuraavana päivänä. Tällöin autoverosi on maksamatta ja sille kertyy viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen.

Jos maksat autoveron verkkopankissa, muista käyttää niitä maksutietoja, jotka ovat autoverotuspäätöksessä. Päätöksestä näet maksamiseen tarvittavat tiedot: tilinumeron, viitenumeron, autoveron määrän ja eräpäivän. Huomaa, että viitenumero on verolaji- ja asiakaskohtainen. Vain oikea viite kohdistaa maksun oikealle verolle!

Autoveron maksaminen OmaVerossa tulee mahdolliseksi helmikuusta alkaen. Tarkka aikataulu riippuu siitä, milloin autoverotuspäätöksesi tulee OmaVeroon. OmaVerossa maksaessa viitenumerot ja muut maksutiedot ovat valmiina verkkopankin maksupohjassa. Huomaa, että OmaVerossa maksupäivä on aina kuluva päivä, etkä voi muuttaa sitä.

Verkkopankin tai OmaVeron kautta maksaessa maksu näkyy Verohallinnon tilillä joko seuraavana arkipäivänä tai mahdollisesti muutaman päivän viiveellä.

Milloin voit rekisteröidä ajoneuvon?

Kun maksat autoveron 25.1.2021 mennessä autoveroilmoituspalvelun kautta, lupa rekisteröintiin lähtee Verohallinnolta automaattisesti maksun jälkeen Liikenne- ja viestintävirastolle (Traficom). Saat siis autoveroilmoituspalvelun kautta maksaessa rekisteröintiluvan heti. Voit maksaa autoveron ilmoituspalvelun kautta eräpäivään saakka.

Jos olet rekisteröity autoveroilmoittaja, et tarvitse lupaa ajoneuvon rekisteröintiin. Lue lisää autoveron ilmoittamisesta.

Ajoneuvon autoveroilmoitus tulee 2.1.2021 alkaen tehdä OmaVerossa. Saamasi autoverotuspäätöksen mukaisen veron voit maksaa esimerkiksi verkkopankissasi ja helmikuusta alkaen OmaVerossa.

Kun olet tehnyt OmaVeron kautta autoveroilmoituksen ja autovero on maksettu, saat 1-2 arkipäivän kuluessa OmaVeroon tiedon siitä, että voit rekisteröidä ajoneuvon.

Autoveron eräpäivät

Tarkista autoveron eräpäivä ja maksutiedot autoverotuspäätöksestä tai OmaVerosta helmikuusta 2021 alkaen.

Autoveron eräpäivät määräytyvät näin:

  1. Uudet ajoneuvot – pääsääntö: Autoveron eräpäivä on autoverojaksoa seuraavan kuukauden 24. päivä. Jos kuukauden 24. päivä on muu kuin pankkipäivä, eräpäivä on seuraava pankkipäivä.

Esimerkki 1: Maksa helmikuun autoverojakson autovero viimeistään 24.3.

  1. Uudet ajoneuvot – poikkeus: Jos Verohallinto tekee verotuspäätöksen autoveron normaalia eräpäivää edeltävien 7 päivän aikana tai myöhemmin, eräpäivä siirtyy.

Esimerkki 2: Verohallinto tekee rekisteröidyn autoveroilmoittajan huhtikuun autoverojakson autoverotuspäätöksen toukokuun 20. päivänä. Koska päätös on tehty jakson eräpäivää (24.5.2021) edeltävien 7 päivän aikana, autoveron eräpäivä siirtyy kuukaudella eteenpäin. Autoveron eräpäivä on siksi 24.6.2021.

Jos eräpäivän siirtyminen johtuu siitä, että rekisteröity autoveroilmoittaja antaa autoverojakson veroilmoituksen myöhässä, verotuspäätöksellä määrätään viivästyskorkoa. Viivästyskorkoa kertyy autoverojakson päättymistä seuraavan kuukauden 24. päivää seuraavasta päivästä verotuspäätöksellä olevaan veron eräpäivään asti.

Autoveron eräpäivä on kalenterikuukauden 24. päivä. Kuukausi määräytyy autoverotuspäätöksen päätöspäivän mukaan niin, että päätöksen ja eräpäivän välissä on aina vähintään 2 viikkoa aikaa. Eräpäivä on siis seuraava 24. päivä sen jälkeen, kun autoverotuspäätöksestä on kulunut 14 päivää.

Esimerkki 3: Autoverotuspäätös on tehty 8.2.2021. Päätöksen tekemisestä on kulunut kaksi viikkoa (14 päivää) 22.2.2021. Päätöksessä määrätyn autoveron eräpäivä on 24.2.2021.

Esimerkki 4: Autoverotuspäätös on tehty 12.2.2021. Päätöksen tekemisestä on kulunut kaksi viikkoa (14 päivää) 26.2.2021. Päätöksessä määrätyn autoveron eräpäivä on 24.3.2021.

Jos eräpäivä siirtyy sen vuoksi, että asiakas antaa veroilmoituksen myöhässä, verotuspäätöksellä voidaan määrätä viivästyskorkoa.

Palvelunumerot

Autoveron maksamista koskevissa kysymyksissä Verohallinto palvelee autoveron maksamisen ja perinnän palvelunumerossa 029 497 156 (pvm./mpm.) ja muissa autoveroon liittyvissä asioissa autoverotuksen palvelunumerossa 029 497 150 (pvm./mpm.).