Uuden yrityksen perustaja – tee perustamisilmoitus

Aloitatko yritystoiminnan? 

Tee perustamisilmoitus (YTJ)

Elinkeinoharjoittaja: jos teet perustamisilmoituksen sähköisesti, muista ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin erikseen muutosilmoituksella (YTJ).

Kun olet tehnyt perustamisilmoituksen, merkitsemme yrityksesi tiedot asiakasrekisteriimme ja postitamme sinulle ohjeet siihen, miten ilmoitat ja maksat verot. Tarkista, mihin rekistereihin yritys pitää ilmoittaa.

Milloin saan Y-tunnuksen?

Kun teet perustamisilmoituksen sähköisesti, saat Y-tunnuksen heti käyttöösi. Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, näet Y-tunnuksen 3 päivän kuluessa Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelun yrityshaussa.

Milloin voin aloittaa yritystoiminnan?

Jos yrityksesi toiminta ei ole luvanvaraista, voit aloittaa yritystoiminnan heti, kun olet tehnyt perustamisilmoituksen.

Kun olet antanut perustamisilmoituksen ja saanut yrityksesi Y-tunnuksen voit

  • avata erillisen pankkitilin elinkeinotoiminnan rahaliikennettä varten
  • järjestää kirjanpitoasiat
  • ottaa tarvittavat vakuutukset sekä huolehtia muista käytännön asioista.
    Yrittäjien eläkevakuutuksista (YEL) saat tietoa vakuutusyhtiöstäsi.

Milloin voin alkaa laskuttaa?

Kun olet saanut y-tunnuksen, voit alkaa laskuttaa heti. Sinun kannattaa kuitenkin odottaa, että yrityksesi merkitään ennakkoperintärekisteriin. Muuten asiakkaasi eli suorituksen maksajan pitää tehdä ennakonpidätys maksusta. 

Jos ilmoittaudut tai hakeudut arvonlisäverovelvolliseksi, voit tehdä arvonlisäverollisen laskun, kun yrityksesi on merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.