Näin maksat arvonlisäveron ja muut oma-aloitteiset verot

Voit maksaa arvonlisäveron ja muut oma-aloitteiset verot OmaVeron kautta. Katso ohjeet verojen maksamiseen OmaVerossa.

Kun maksat OmaVerossa, verkkomaksun maksupohjaan on merkitty valmiiksi

  • viitenumero
  • tilinumero
  • maksun määrä (kuluvan päivän saldo korkoineen, mutta voit tarvittaessa muuttaa summaa)
  • maksupäivä (aina kuluva päivä, jota ei voi muuttaa).

Jos maksat muulla tavoin, esimerkiksi verkkopankissa tai taloushallintojärjestelmän kautta, tarkista maksutiedot ensin

Verohallinto ei lähetä oma-aloitteisten verojen maksamista varten erillisiä tilisiirtolomakkeita.

Milloin verot pitää maksaa?

Maksa verot viimeistään eräpäivänä. Oma-aloitteisten verojen eräpäivä on kuukauden 12. päivä. Jos eräpäivä on lauantai tai pyhäpäivä, eräpäivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi.

Verokausi vaikuttaa oma-aloitteisen veron eräpäivään. Tarkista eri verokausien eräpäivät.

Mitä viitenumeroa käytän?

Käytä oma-aloitteisten verojen maksuissa oma-aloitteisten verojen viitenumeroa. Viitenumeron avulla maksusi kohdistuu oikeisiin veroihin ja oikean verovelvollisen hyväksi. Näet viitenumeron OmaVerosta.

Näin löydät oikean viitenumeron OmaVerosta.

Vanha verotilin viitenumero on käytössä vielä toistaiseksi ja maksut kohdistuvat oikein, vaikka käyttäisit sitä. Palkka.fi-palvelussa käytetään edelleen verotilin viitenumeroa.

Käytä maksaessasi viitenumeron RF-muotoa. Kirjoita siis viitenumero kokonaan, myös kirjaimet RF. Jos RF-muotoisen viitteen syöttäminen ei jostain syystä onnistu, voi neljä ensimmäistä merkkiä jättää pois.

Eri verolajeilla on omat viitenumeronsa. Viitenumero määrää, minkä veron suoritukseksi Verohallinto käyttää maksun eri tilanteissa. Lue lisää maksujen käyttämisestä eri veroille.

Milloin maksu näkyy OmaVerossa?

Jos maksoit oma-aloitteisen veron Nordean tai Danske Bankin kautta, maksu näkyy OmaVerossa yleensä maksupäivää seuraavan arkipäivän aikana. Muiden pankkien kautta maksettu maksu näkyy tavallisesti kahden arkipäivän kuluttua.

Jos maksu ei näy OmaVerossa, tarkista tilanne uudelleen seuraavana päivänä. Vaikka päivittyminen OmaVeroon kestäisi tavallista kauemmin, maksupäiväksi katsotaan aina se päivä, jonka pankkisi on kirjannut maksupäiväksi.

Mitä jos maksan myöhässä?

Jos maksat oma-aloitteisen veron vasta eräpäivän jälkeen, veron lisäksi on maksettava viivästyskorkoa. Vuonna 2020 viivästyskorko on 7 %. Korkoprosentti tarkistetaan vuosittain. Maksamattomille veroille kertyy korkoa eräpäivästä maksupäivään saakka.

Oma-aloitteisten verojen yhteenveto muodostetaan kuukauden viimeisenä päivänä. Jos oma-aloitteisia veroja on tällöin maksamatta, yhteenvedossa on niistä maksuhuomautus. Yhteenvedossa on aina myös ohjeet maksamista varten. Lue lisää yhteenvedosta.

Tarkista maksettava määrä ja viivästyskorko maksupäivänä OmaVerosta. Yhteenvedossa on laskettu viivästysseuraamukset vain yhteenvedon muodostamispäivään saakka.

Voinko maksaa veroja etukäteen?

Oma-aloitteisen verojen viitteellä voit maksaa suorituksia myös etukäteen. Maksu käytetään oma-aloitteiselle verolle kuitenkin vasta veron eräpäivänä. Huomaa, että jos sinulla on erääntyneitä veroja, kaikki käyttämättömät maksusuoritukset kohdistetaan aina kuukauden lopussa erääntyneille veroille, myös maksujärjestelyissä oleville sekä niille veroille, joista olet vastuussa. Jos sinulla on ulosotossa oma-aloitteisia veroja, eikä uusi vero ole vielä erääntynyt, käytetään maksu ulosotossa oleville veroille. Maksa tällöin uudet oma-aloitteiset verot vasta niiden eräpäivänä.

Jos maksat oma-aloitteisia veroja ennen eräpäivää, maksamallesi summalle kertyy hyvityskorkoa. Hyvityskorko lasketaan maksupäivästä alkaen verojen eräpäivään saakka.

Hyvityskorko tarkistetaan vuosittain, ja se perustuu korkolain mukaiseen viitekorkoon. Vuonna 2020 korko on 0,5 %.