Miten valtuushakemus tehdään?

Organisaation edustaja tekee valtuushakemuksen Suomi.fi:n virkailijavaltuuttamispalvelussa. Suositeltavin tapa on käyttää palvelun verkkolomaketta.

Voit tarkistaa palvelussa jo etukäteen, mitä liitteitä valtuushakemukseen pitää liittää. Antamiesi tietojen perusteella saat valmiiksi täytetyn valtuushakemuksen allekirjoitettavaksi, listan hakemukseen tarvittavista asiakirjoista ja ohjeet siitä, miten hakemus toimitetaan käsiteltäväksi.

Lue lisää valtuushakemuksen tekemisestä ja tarvittavista asiakirjoista (suomi.fi).

Hakemuksen liitteeksi saatat tarvita esimerkiksi asiakirjoja, joilla osoitat, että allekirjoittaja saa allekirjoittaa hakemuksen ja että annettava valtuus on valtuuttajan tahdon mukainen.

Siirry myöntämään valtuuksia valtuushakemuksella (suomi.fi).

Muista allekirjoittaa hakemus. Voit tulostaa hakemuksen ja allekirjoittaa sen käsin tai käyttää sähköistä allekirjoitusta. Valtuuttajasta riippuen valtuushakemuksen voi toimittaa käsiteltäväksi sähköisesti, postitse tai käymällä toimipisteessä.

Asiointikanava vaihtelee sen mukaan, onko valtuuttaja tai valtuutettu suomalainen vai ulkomainen. Valtuushakemuksen voi tehdä seuraavilla tavoilla:

  • Täytä verkkolomake: Tunnistaudu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla Suomi.fi-palveluun ja lähetä valtuushakemus ja vaadittavat dokumentit sähköisesti verkkolomakkeen kautta.
  • Lähetä paperilomake: Jos et voi käyttää verkkolomaketta, tulosta Suomi.fi-palvelusta valtuushakemus ja lähetä hakemus ja vaaditut asiakirjat paperipostilla seuraavaan osoitteeseen:

Digi- ja väestötietovirasto
PL 1003
02151 Espoo

Lähetä allekirjoitettu hakemus ja sen liitteet samassa kirjekuoressa.

  • Asioi toimipisteessä: Jos et voi käyttää verkkolomaketta tai paperilomaketta, käy toimipisteessä tekemässä valtuushakemus tai hyväksymässä valtuuspyyntö.

Seuraavaan taulukkoon on koottu eri asiakasryhmille käytettävissä olevat asiointikanavat:

Seuraavaan taulukkoon on koottu eri asiakasryhmille käytettävissä olevat asiointikanavat:
  Yritys tai yhteisö valtuuttajana Henkilö valtuuttajana

Asiointikanavat

suomalainen ulkomaalainen suomalainen ulkomaalainen
Verkkolomake Kyllä, suositellaan ensisijaisesti Ei Ei Ei
Posti Kyllä Kyllä, suositellaan ensisijaisesti Ei Ei
Käynti Kyllä Kyllä Kyllä, ainoa mahdollisuus Kyllä, ainoa mahdollisuus