Yhdistys – varmista, että tulorekisteri-ilmoittaminen onnistuu myös ensi vuonna

12.11.2020

Päivitys 9.12.2020

Tulorekisterissä voi asioida Katso-tunnistautumisen ja -valtuuksien avulla 30.4.2021 asti. Lisäajasta huolimatta Suomi.fi-valtuudet ja tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla on tärkeää ottaa käyttöön mahdollisimman pian.

Katso-tunnisteilla ja -valtuuksilla ei voi asioida enää vuonna 2021 tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa.

Jos yhdistys maksaa esimerkiksi palkkaa, palkkioita tai kustannusten korvauksia, pitää yhdistyksen ilmoittaa tiedot tulorekisteriin. Varmista, että tulorekisteri-ilmoituksia hoitavalla henkilöllä on tulorekisterin käyttöön oikeuttavat valtuudet voimassa myös 1.1.2021 jälkeen.

Huolehdi samalla, että yhdistyksen hallituksen kokouksessa tehdään tarvittavat päätökset valtuuksien muutoksesta. Jos toimielinrooleihin tai nimenkirjoitusoikeudellisiin henkilöihin kohdistuu muutoksia, rekisteröidyn yhdistyksen kannattaa ilmoittaa muuttuneet tiedot yhdistysrekisteriin. Sähköinen asiointi on vaivattomampaa, kun tiedot ovat ajan tasalla yhdistysrekisterissä.

Kuka voi asioida yhdistyksen puolesta tulorekisterissä?

Yhdistysrekisteriin merkitty yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja tai nimenkirjoitusoikeudellinen, jolla on oikeus edustaa yhdistystä yksin, voi asioida tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa yhdistyksen puolesta ilman erillistä valtuutta. Nämä toimielinroolit ovat riittävä valtuus asioida tulorekisterissä.

Muut yhdistyksen edustajat, jotka asioivat tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa yhdistyksen puolesta, tarvitsevat Suomi.fi-valtuuden. Valtuuksia yhdistyksen puolesta asiointiin voi myöntää henkilö, jolle on merkitty yhdistysrekisteriin yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus yksin. Tällainen henkilö voi myöntää valtuuksia itse palvelussa Suomi.fi-valtuudet. Tulorekisterin valtuuskoodit ovat Palkkatietojen ilmoittaminen ja Palkkatietojen katselu.

Katso video: Näin käytät tulorekisteriä – Valtuuta henkilö tai yritys palvelussa Suomi.fi-valtuudet (YouTube 3:26 min)

Jos yhdistyksen nimenkirjoitussäännön mukaan yhdistystä edustaa aina kaksi tai useampi henkilö yhdessä tai nimenkirjoitusoikeudellista ei ole merkitty yhdistysrekisteriin, käytetään valtuuksien antamiseen valtuushakemusta.

Tarkista yhdistysrekisterin tiedot tarvittaessa

Jos yhdistyksen nimenkirjoitusoikeudellisella on yhdistysrekisteriin merkitty oikeus edustaa yhdistystä yksin mutta valtuuttaminen ei siitä huolimatta onnistu Suomi.fi-valtuuksissa, pitää nimenkirjoitusoikeudellisen lähettää tarkistuspyyntö yhdistysrekisteriin PRH:n palautelomakkeella .

Lomakkeelta valitaan kohta Yhdistykset. Tekstikenttään kirjoitetaan "Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu", ja lisäksi täytetään seuraavat tiedot:

  • yhdistyksen Y-tunnus ja nimi
  • henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu
  • puhelinnumero ja sähköpostiosoite vastausta varten.

Lisätietoja ja ohjeita

Sivu on viimeksi päivitetty 12.11.2020