Voit katsoa tulorekisteristä omat tulotietosi − tiedot ovat monen päätöksen perustana

15.4.2020

Työnantajat ilmoittavat tiedot maksamistaan palkoista ja palkkioista tulorekisteriin. Jokainen tulonsaaja voi katsoa, mitä tulotietoja oma työnantaja on tulorekisteriin ilmoittanut.

Jos tiedoissa on virhe, se voi vaikuttaa moniin päätöksiin, joiden perustana tulorekisterin tietoja käytetään. Esimerkiksi esitäytetty veroilmoitus, päivärahojen maksu lomautuksen ja työttömyyden ajalta sekä useat Kelan maksamat etuudet pohjautuvat tulorekisterin tietoihin.

Näet tulotiedot sähköisessä asiointipalvelussa

Tulorekisteriin kirjaudutaan tulorekisteri.fi-sivustolta verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Kirjaudu sivuston yläreunassa olevasta Kirjaudu tulorekisteriin -linkistä.

Katso ohjevideot siitä, kuinka omia tulotietoja voi katsella tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa:

Näin käytät tulorekisteriä - Minun tulorekisterini (YouTube, pituus 7:30 min)

Näin käytät tulorekisteriä - Tulonsaaja: Katsele palkkatietoilmoituksen sisältöä (YouTube, pituus 2:30 min)

Pyydä suorituksen maksajaa korjaamaan virheelliset tai puutteelliset tiedot

Voit siis nähdä tulorekisteristä jo etukäteen, mihin tietoihin tuleva viranomaispäätös perustuu. Jos rekisterin tiedoissa on virhe tai puute, pyydä työnantajaa korjaamaan se, jotta päätökset perustuvat oikeisiin tietoihin ja esimerkiksi etuushakemuksen käsittely sujuu vaivattomasti.

Jos tulonsaaja korjaa tiedot itse esimerkiksi vain esitäytettyyn veroilmoitukseen tai etuushakemukseen, tiedot jäävät virheellisinä tulorekisteriin ja ovat virheelliset tulevissa päätöksissä. Tulonsaajan korjaamat tiedot eivät välity esimerkiksi esitäytetystä veroilmoituksesta tulorekisteriin, jonne palkkatiedot ensisijaisesti ilmoitetaan.

Työnantaja on velvollinen korjaamaan virheet tai puutteet tiedoissa. Tulonsaaja ei voi itse korjata tietoja tulorekisteriin. Myöskään tulorekisteri ei voi korjata tietoja. Jos suorituksen maksaja pyynnöstä huolimatta ei korjaa tulorekisterin tietoja, on tulonsaajan ilmoitettava oikeat tiedot aina erikseen kullekin tiedon käyttäjälle.

Tulorekisterin tietoja käytetään monessa eri viranomaispäätöksessä

Viranomaiset käyttävät tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja monen eri päätöksen perustana. Tulorekisterin tietoja hyödyntävät esimerkiksi työttömyyskassat päivärahalaskennassa ja Kela myöntäessään työnantajille maksettavia päivärahoja. Verohallinto käyttää tulorekisteritietoja esitäytetyllä veroilmoituksella ja muutosverokorteissa.