Ulkomaalaisten toimijoiden asiointi tulorekisterissä muuttuu

16.9.2020

Ulkomaalaiset toimijat voivat nyt tunnistautua tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun avulla.

Sovelluksella tunnistautuminen korvaa käytöstä poistuvan Katso-tunnistautumisen. Sovellus on tarkoitettu vain Katso-tunnistusta hyödyntäneille ulkomaalaisille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja jotka eivät voi tunnistautua suomalaisilla tunnistusvälineillä. Finnish Authenticator ja Katso-tunniste toimivat tulorekisterissä rinnakkain vuoden 2020 loppuun, jonka jälkeen Katso-tunniste poistuu.

Ulkomaisen yrityksen ulkomainen edustaja voi asioida yrityksen puolesta tulorekisterissä, jos hänellä on käytössään Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu sekä Suomi.fi-valtuus.

Toimi näin, jos suomalainen tilitoimisto tai muu ulkoistuskumppani hoitaa ulkomaisen asiakkaan asioita

Jos suomalainen tilitoimisto tai muu ulkoistuskumppani hoitaa ulkomaisen yritysasiakkaansa asioita, pitää ulkomaisen organisaation edustajan hankkia Finnish Authenticator-tunnistuspalvelu ja sen jälkeen tehdä valtuushakemus Suomi.fi virkailijavaltuuspalvelussa.

Ulkomainen toimija voi antaa virkailijavaltuuspalvelussa tilitoimistolle erilaisia valtuuksia. Jos ulkomainen toimija haluaa valtuuttaa tilitoimiston asioimaan puolestaan tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa, valtuuskoodit ovat palkkatietojen ilmoittaminen tai palkkatietojen katselu.

Katso-palvelu loppuu 31.12.2020

Tunnistuspalvelu on hyvä ottaa käyttöön mahdollisimman pian ja tehdä tarvittavat valtuudet. Katso-palvelu loppuu 31.12.2020, joten asiointi Katso-tunnisteella ja Katso-valtuuksilla estyy tulorekisterissä 1.1.2021 lähtien.

Lue lisää miten Finnish Authenticator-sovellus saadaan käyttöön

Lue lisää miten ulkomainen valtuuttaa Suomi.fi virkailijavaltuuspalvelussa

 

 • Ulkomainen toimija: Näin siirryt Katso-palvelusta Finnish Authenticator -tunnistuspalveluun ja Suomi.fi-valtuuksiin

 • Tilitoimisto

  Informoi ulkomaista asiakasta Katso-palvelun päättymisestä.
 • Ulkomainen toimija

  Rekisteröi UID-tunniste ja lataa Finnish Authenticator -sovellus.
 • Ulkomainen toimija

  Tee valtuutushakemus. Valtuushakemuksen käsittelyn jälkeen anna valtuus yrityksen työntekijälle tai tilitoimistolle vaihtoehtojen A tai B mukaisesti.
 • A) Valtuutusoikeus suoraan tilitoimistolle

  Ulkomainen yritys voi antaa valtuusoikeuden suomalaiselle tilitoimistolle. Tilitoimisto voi edelleen valtuuttaa esimerkiksi tietyn työntekijänsä asioimaan tulorekisterissä yrityksen puolesta.
 • B) Valtuutusoikeus ulkomaiselle edustajalle

  Ulkomainen yritys voi antaa valtuusoikeuden ulkomaiselle edustajalleen. Edustaja voi edelleen valtuuttaa esimerkiksi tilitoimiston asioimaan tulorekisterissä yrityksen puolesta.
Sivu on viimeksi päivitetty 16.9.2020