Palkkaatko kesällä työntekijän? Ilmoita palkkatiedot tulorekisteriin

24.6.2020

Kesäaikana moni teettää remonttitöitä kotona tai mökillä. Työnantajat palkkaavat myös kausityöntekijöitä, kuten kesätyöntekijöitä ja marjanpoimijoita.

Ilmoita tulorekisteriin tiedot maksamistasi palkoista ja palkkiosta. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös lyhytaikaisia työsuhteita ja alaikäisille maksettuja suorituksia.

Tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella jokaisen maksutapahtuman jälkeen viiden kalenteripäivän kuluessa. Työnantaja ilmoittaa tiedot tulorekisteriin. Satunnainen kotitaloustyönantaja voi ilmoittaa tiedot seuraavan kalenterikuukauden 5. päivään mennessä.

Palkkatietoilmoituksen lisäksi työnantaja antaa työnantajan erillisilmoituksen kerran kuukaudessa tulorekisteriin. Ilmoitus annetaan maksukuukautta seuraavan kuukauden 5. päivään mennessä.

Ulkomaalaisten kausityöntekijöiden tunnisteet

Tulorekisteriin tiedot ilmoitetaan ensisijaisesti tulonsaajan suomalaisella tunnisteella. Jos tulonsaajalla ei ole suomalaista tunnistetta, voit ilmoittaa tiedot ulkomaisella tunnisteella. Jos ulkomaistakaan tunnistetta ei ole, voit ilmoittaa tiedot ilman asiakastunnistetta. Jos tulonsaajalla ei ole suomalaista tunnistetta, ilmoita palkkatietoilmoituksella tulonsaajan nimi, osoite ja syntymäaika ja sukupuoli.

Jos tulonsaaja saa myöhemmin suomalaisen henkilötunnuksen, ilmoita tämän jälkeen sekä suomalainen henkilötunnus että ulkomainen tunniste.

Lue lisää tulorekisterin asiakastunnisteista

Palkka.fi ilmoittaa tiedot automaattisesti

Jos lasket palkat maksuttomassa Palkka.fi-palvelussa, siirtyvät tiedot maksetuista palkoista automaattisesti tulorekisteriin eikä erillistä tulorekisteri-ilmoitusta tarvitse tehdä.

Voit ilmoittaa tiedot myös tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla osoitteessa tulorekisteri.fi.

Myös työkorvaukset keikkatöistä ilmoitetaan tulorekisteriin

Esimerkiksi remonttityöntekijät, muusikot ja pitopalvelun järjestäjät työskentelevät usein keikkaluonteisesti. Ilmoita keikkatyöläisille maksetut työkorvaukset tulorekisteriin, jos:

  • palveluntarjoaja ei kuulu ennakkoperintärekisteriin.
  • julkisten alojen eläkelain piiriin kuuluva maksaja maksaa työkorvauksen ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle tulonsaajalle, jolla ei ole omaa yrittäjän eläkevakuutusta
  • tulonsaaja on rajoitetusti verovelvollinen.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen tarkoittaa, että palveluntarjoaja huolehtii verojen maksamisesta itse. Tiedon voi tarkistaa sivulta www.ytj.fi.

Ilmoita maksetut korvaukset tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla osoitteessa tulorekisteri.fi.

Ilmoittamiselle ei ole euromääräisiä alarajoja eikä ikärajoja

Tulorekisteriin ilmoitetaan kaikki maksetut palkat ja palkkiot ilman euromääräisiä alarajoja. Myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat ilmoitetaan tulorekisteriin.

Katso video: Näin ilmoitat palkkatiedot tulorekisteriin (YouTube, pituus 6:03 min)

Katso video: Tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun yleisesittely (YouTube, pituus 4:25 min)

Sivu on viimeksi päivitetty 24.6.2020