Näin ilmoitat ja korjaat ammattiluokan tiedon tulorekisteriin

23.1.2020

Ammattiluokka on pakollinen tieto tulorekisterin palkkatietoilmoituksella, jos

  • tulonsaaja on palvelussuhteessa*
  • kyseessä on JuEL:n tai MEL:n mukaan vakuutettu palvelussuhde
  • kyseessä on Suomen Pankin palvelussuhde.

Ammattiluokka ilmoitetaan tulorekisteriin 5-numeroisena käyttäen tulorekisterin Tilastokeskuksen TK10-koodistoa (www.stat.fi). Annettavan koodin lisäksi maksaja voi ilmoittaa täydentävänä lisätietona Ammattinimike (vapaamuotoinen) -tiedon, johon voi vapaamuotoisesti kirjoittaa tulonsaajan ammattinimikkeen. Väärä tai puuttuva ammattiluokkatieto vaikuttaa vakuutusmaksun määrään ja Tilastokeskuksen tilastoihin.

Jos kyseessä on JuEL:n tai MEL:n mukaan vakuutettu palvelussuhde tai Suomen Pankin palvelussuhde, maksajan on annettava Tilastokeskuksen ammattiluokka TK10:n lisäksi toinen ammattiluokka (Kevan koodisto tai Suomen pankin koodisto), jos maksettu tulo on sekä tapaturmavakuutettavaa että eläkevakuutettavaa.

Neuvontaa Kevan koodiston käytöstä (Kevan nimikkeistön mukainen ammattinimike, rekisteröinnin peruste, Kevan ilmoittajakoodiston mukainen maksajan aliorganisaatio, päättymissyy): palvelussuhderekisteri@keva.fi

Kunta-alan ammattinimikkeiden haku

Näin löydät oikean ammattiluokan

Näiden kahden vaiheen avulla löydät oikean ammattiluokan.

  1. Hae ammattia ja ammattiluokkaa Tilastokeskuksen luokitusekspertin (www.stat.fi) avulla. Valitse luokitukseksi: Ammattiluokitus 2010. 
  2. Tarkista, että se täsmää tulorekisterin käytössä olevaan tilastoon. Tulorekisterissä on käytössä oma ammattiluokkakoodisto (www.stat.fi).

Tukea ja ohjeita Tilastokeskuksen ammattiluokan TK10 valintaan saat tarvittaessa omalta tapaturmavakuuttajaltasi.

Virheellinen tai puutteellinen ilmoitus pitää korjata viipymättä

Jos ammattiluokka on ilmoitettu virheellisesti, korjaa ilmoittamasi virheellinen tai puutteellinen tieto, kun virhe on huomattu. Jos tulonsaaja huomaa tiedoissaan virheen, hänen on pyydettävä korjausta suorituksen maksajalta.

Ammattiluokka-tieto korjataan antamalla korvaava ilmoitus tulorekisteriin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ammattiluokkien ilmoittamisesta

Usein kysyttyjä kysymyksiä vakuuttamistiedoista

* Uutista on päivitetty 17.2.2020