Katso-palvelu loppuu – siirry käyttämään Suomi.fi-palvelua

9.10.2020

Katso-palvelun käyttö loppuu tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa 31.12.2020. Ota käyttöön Suomi.fi-valtuudet jo nyt ja varmista pääsy tulorekisteriin myös ensi vuonna.

Tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttö Katso-tunnisteella ja Katso-valtuuksilla estyy 1.1.2021 lähtien.

Tunnistaudu jatkossa verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla

Tunnistaudu tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai organisaation varmennekortilla.

Varmista, että jokin näistä tunnistautumistavoista on käytössä kaikilla oman organisaatiosi henkilöillä, jotka käyttävät tulorekisterin sähköistä asiointipalvelua. Ota nämä tunnistautumistavat käyttöön jo seuraavalla kirjautumiskerralla.

Lue lisää tunnistautumisvaihtoehdoista.

Katso-käyttäjä: tee uudet valtuudet Suomi.fi-valtuuksissa

Jos toinen organisaatio tai henkilö asioi organisaation puolesta tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa, tarvitaan valtuutus. Katso-palvelussa tehdyt valtuudet on tehtävä uudestaan Suomi.fi-valtuuksissa ennen kuin Katso-palvelu suljetaan 31.12.2020.

Suomi.fi-valtuudet kannattaa tehdä mahdollisimman pian.

Tee tulorekisterin valtuudet uudestaan palvelussa Suomi.fi-valtuudet, jos organisaatiosi on käyttänyt Katso-palvelussa näitä valtuuksia:

  • Palkkatietojen ilmoittaminen
  • Palkkatietojen katselu

Etuuden maksajat käyttävät valtuuksia etuustietojen ilmoittaminen tai etuustietojen katselu.

Valtuutta voi myös pyytää. Esimerkiksi tilitoimisto voi pyytää uutta valtuutta Suomi.fi-valtuuksissa. 

Suurin osa organisaatioista voi myöntää Suomi.fi-valtuudet itsenäisesti Suomi.fi-valtuuspalvelussa.

Lue lisää: Yritys: valtuuta tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttäjät.

Jos itsenäinen valtuutus ei ole mahdollinen, käytä valtuushakemusta

Ne tahot, jotka eivät pysty tekemään sähköisiä valtuutuksia itsenäisesti Suomi.fi-valtuuksissa, voivat valtuuttaa hakemuksella.

Valtuushakemuksella valtuuksia tekevät esimerkiksi organisaatiot, joiden edustajaa ei ole rekisteröity kaupparekisteriin tai yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Valtuushakemuksella voi antaa kolmenlaisia valtuuksia: valtuutusoikeuden, edustajan valtuutusoikeuden tai asiointivaltuuden.

Lue lisää:

Valtuushakemuksella voi antaa Suomi.fi-valtuuksia.

Siirry myöntämään valtuuksia valtuushakemuksella (suomi.fi).

Yhdistykset: valtuuta yksin itsenäisesti tai kaksi yhdessä valtuushakemuksella

Jos sinulla on oikeus edustaa yhdistystä yksin, voit tehdä valtuutukset omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa. Jos yhdistyksen nimenkirjoitussäännön mukaan yhdistystä edustaa kaksi tai useampi henkilö yhdessä, käytä valtuushakemusta.

Jos sinulle on merkitty yhdistysrekisteriin oikeus edustaa yhdistystä yksin, mutta et siitä huolimatta pysty valtuuttamaan yhdistyksen puolesta Suomi.fi-valtuuksissa, lähetä tarkistuspyyntö yhdistysrekisteriin PRH:n palautelomakkeella.

Lomakkeella täytyy valita kohta Yhdistykset ja kirjoittaa tekstikenttään seuraavat tiedot:

  • "Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu"
  • yhdistyksen Y-tunnus
  • henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu
  • sähköpostiosoite vastausta varten.

Ulkomainen toimija: ota käyttöön FA-tunnistuspalvelu ja Suomi.fi-valtuudet

Ulkomaan kansalaiset voivat tunnistautua tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun avulla. Ulkomaisen yrityksen ulkomainen edustaja voi asioida yrityksen puolesta tulorekisterissä, jos hänellä on käytössään Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu sekä Suomi.fi-valtuus.

Sovelluksella tunnistautuminen korvaa käytöstä poistuvan Katso-tunnistautumisen. Sovellus on tarkoitettu vain Katso-tunnistusta hyödyntäneille ulkomaalaisille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja jotka eivät voi tunnistautua suomalaisilla tunnistusvälineillä. Finnish Authenticator ja Katso-tunniste toimivat tulorekisterissä rinnakkain vuoden 2020 loppuun, jonka jälkeen Katso-tunniste poistuu.

Lue lisää:

Sivu on viimeksi päivitetty 9.10.2020