Tunnistautuminen: usein kysyttyä

Miten tulorekisteriin tunnistaudutaan?

Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun tunnistaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Ulkomaiset toimijat käyttävät Katso-tunnistetta.

Miten henkilö tunnistautuu tulorekisteriin, jos ei ole henkilötunnusta?

Mikäli henkilö on ulkomaalainen eikä hänellä ole suomalaista henkilötunnusta, voi hän kirjautua tulorekisteriin Katso-tunnisteilla lisätietoa osoitteesta https://yritys.tunnistus.fi .

Miten tunnistaudun, en halua käyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia työasioissa?

Jos henkilö ei halua käyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia työasioissa, voi tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun tunnistautumisessa käyttää mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.

Ilmoitan satunnaisen työntekijän palkan tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa, tarvitsenko varmenteen?

Et tarvitse. Varmenne liittyy teknisen rajapinnan käyttöön.

Loppuuko Katso-tunnisteen käyttö ja jos loppuu niin milloin?

Tulorekisteri tulee käyttämään Suomi.fi-tunnistautumista. Katso-palvelu on tarkoitus ajaa alas vuoden 2019 loppuun mennessä. Katso-tunnisteet poistuvat käytöstä vuoden 2019 loppuun mennessä.

Miten tulorekisteriin tunnistaudutaan kunnassa, joka hoitaa myös kahden naapurikunnan palkanlaskennan?

Kunnan A palkanlaskenta (kunnan Y-tunnus) on valtuutettu toimimaan kunnan B ja kunnan C puolesta. Tämä valtuutus tehdään Katso-palvelussa, ei siis palvelussa Suomi.fi-valtuudet. Valtuuskoodi on Palkkatietojen ilmoittaminen. Tulorekisteriin voi tunnistautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Katso-palvelussa ei voi tunnistautua tulorekisteriin. Jos ilmoittamisessa käytetään teknistä rajapintaa, erillistä tunnistautumista ei tarvita, koska varmenne korvaa tunnistautumisen.

Voiko kunnan työntekijät tunnistautua tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun Katso-tunnisteella?

Eivät voi. Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Olen kuolinpesän osakas, jolla on ollut Katso-tunnisteet. Millä tunnuksilla voin nyt kirjautua ilmoittamaan tietoja tulorekisteriin?     

Katso-tunnisteilla ei voi ilmoittaa tulorekisteriin tietoja sähköisessä asiointipalvelussa. Kuolinpesä käyttää Suomi.fi-tunnistautumista. Kuolinpesien valtuutus hoidetaan Katso-palvelussa.

Onko tulorekisteriin kirjautumiseen pakko käyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia?             

Teknisen rajapinnan käytössä verkkopankkitunnuksia ei tarvita, mutta sähköisen asiointipalvelun latauspalvelun ja verkkolomakkeen käyttö vaatii Suomi.fi-tunnistautumisen. Suomi.fi-palvelussa voi tunnistautua verkkopankkitunnuksien lisäksi myös varmennekortilla tai mobiilivarmenteella.  

Jos minulla on tiedossani työkaverini henkilötunnus, pystynkö katsomaan hänen tietonsa tulorekisteristä?              

Et pysty. Tulorekisterissä voi tarkastella vain omia tietojaan, sillä järjestelmään kirjaudutaan henkilökohtaisilla Suomi.fi-tunnistusmenetelmillä.

Voiko tietoja toimittaa tulorekisteriin Katso-tunnisteilla?

Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun (latauspalvelu ja verkkolomake) kirjaudutaan julkishallinnon yhteisellä Suomi.fi-tunnistuksella. Tietojen ilmoittajan on tunnistauduttava Suomi.fi-palvelussa verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Lisäksi ilmoittajalla pitää olla riittävät valtuudet asioida edustamansa organisaation puolesta.
Suomi.fi-tunnistus korvaa Katso-tunnisteet, eivätkä Katso-tunnisteet ole käytössä yksityisillä työnantajilla. Kuitenkin esimerkiksi ulkomaiset yritykset, julkishallinnon toimijat ja muut erityisryhmät, kuten verotusyhtymät, säätiöt ja yhdistykset, valtuuttavat henkilöitä Katso-palvelussa.

Poistuvatko Katso-tunnisteet kokonaan vai korvaako Suomi.fi-tunnistus jatkossa Katso-tunnisteet?

Suomi.fi-tunnistus on tulorekisterin käytössä vuoden 2019 alusta lukien. Tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa käytetään Suomi.fi-tunnistusta (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti). Katso-palvelun on suunniteltu loppuvan julkishallinnossa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Tarkoittaako Katso-palvelun loppuminen myös sitä, että palkanmaksu Palkka.fi-palvelun kautta vaatii Suomi.fi-tunnistusta? Käyvätkö Katso-tunnisteet enää mihinkään?

Suomi.fi-tunnistus tulee korvaamaan Katso-tunnisteet. Katso-tunnisteiden käytön on suunniteltu loppuvan julkishallinnossa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Korvaako Suomi.fi-tunnistus Katso-tunnisteet vai pitääkö jatkossa käyttää molempia?

Suomi.fi-tunnistus korvaa Katso-tunnisteet. Kuitenkin esimerkiksi ulkomaiset yritykset, julkishallinnon toimijat ja muut erityisryhmät, kuten verotusyhtymät, säätiöt ja yhdistykset, valtuuttavat henkilöitä Katso-palvelussa.

Onko sähköisissä asiointipalveluissa (esim. Tyvi-palvelut) ainoa hyväksyttävä tunnistautumistapa Suomi.fi-tunnistus, vai kelpaako myös Katso-tunnistus niin kauan, kuin Katso-palvelu on Verohallinnossa käytössä (marraskuuhun 2019 saakka)?

Tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa käytetään Suomi.fi-tunnistusta.
Ulkomaisilla asiakkailla säilyvät Katso-tunnisteet.

Tilitoimisto hoitaa osakeyhtiömme varsinaisen palkanlaskun ja sen myötä tulevat ilmoitukset. Matkakustannusten korvauksia emme kuitenkaan maksa sitä kautta, joten meidän on ilmoitettava ne itse. Onko tässä jotain erityistä huomattavaa? Ilmeisesti voimme kirjautua palveluun Katso-tunnuksilla?

Kyllä, voitte kirjautua Katso-tunnisteella tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun ja ilmoittaa maksetut kustannusten korvaukset verkkolomakkeella. Katso-tunnisteet ovat käytössä vuoden 2019 loppuun saakka.

Maksan palkkoja säätiölle. Säätiölle ei ollut vielä mahdollista saada Suomi.fi-tunnisteita. Tuleeko minun vuoden 2019 maksetuista palkoista toimia kuten vuonna 2018 eli ilmoittaa Katso-tunnisteen avulla oma-aloitteiset verot ja tehdä vuosi-ilmoitus vanhaan tapaan?

Maksetut palkat tulee ilmoittaa tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella. Vuosi-ilmoitus ja oma-aloitteisten verojen veroilmoitus eivät ole enää palkoista käytössä. Sähköiseen asiointipalveluun voi tunnistautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Tietyt yritysmuodot valtuuttavat vielä Katso-palvelussa, jossa tulorekisterin valtuuskoodit ovat palkkatietojen ilmoittaminen tai palkkatietojen katselu.

Miten pääsen kirjautumaan Katso-tunnisteilla tulorekisterin sivuilta, kun kyseessä säätiö, jolla ei ole mahdollisuutta käyttää Suomi.fi-tunnistautumista? Haluaisin tehdä palkkatietoilmoituksen.

Katso-tunnisteella voi kirjautua sähköiseen asiointipalveluun täältä.