Tunnistautuminen: usein kysyttyä

1. Miten tulorekisteriin tunnistaudutaan?

Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun tunnistaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Ulkomaiset toimijat käyttävät Katso-tunnistetta.

2. Miten henkilö tunnistautuu tulorekisteriin, jos ei ole henkilötunnusta?

Mikäli henkilö on ulkomaalainen eikä hänellä ole suomalaista henkilötunnusta, voi hän kirjautua tulorekisteriin Katso-tunnisteilla lisätietoa osoitteesta https://yritys.tunnistus.fi .

3. Miten tunnistaudun, en halua käyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia työasioissa?

Jos henkilö ei halua käyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia työasioissa, voi tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun tunnistautumisessa käyttää mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.

4. Ilmoitan satunnaisen työntekijän palkan tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa, tarvitsenko varmenteen?

Et tarvitse. Varmenne liittyy teknisen rajapinnan käyttöön.

5. Loppuuko Katso-tunnisteen käyttö ja jos loppuu niin milloin?

Tulorekisteri tulee käyttämään Suomi.fi-tunnistautumista. Katso-palvelu on tarkoitus ajaa alas vuoden 2019 loppuun mennessä. Katso-tunnisteet poistuvat käytöstä vuoden 2019 loppuun mennessä.

6. Miten tulorekisteriin tunnistaudutaan kunnassa, joka hoitaa myös kahden naapurikunnan palkanlaskennan?

Kunnan A palkanlaskenta (kunnan Y-tunnus) on valtuutettu toimimaan kunnan B ja kunnan C puolesta. Tämä valtuutus tehdään Katso-palvelussa, ei siis palvelussa Suomi.fi-valtuudet. Valtuuskoodi on Palkkatietojen ilmoittaminen. Tulorekisteriin voi tunnistautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Katso-palvelussa ei voi tunnistautua tulorekisteriin. Jos ilmoittamisessa käytetään teknistä rajapintaa, erillistä tunnistautumista ei tarvita, koska varmenne korvaa tunnistautumisen.

7. Voiko kunnan työntekijät tunnistautua tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun Katso-tunnisteella?

Eivät voi. Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.