Ilmoittamisen kanavat: usein kysyttyä

Mitä kanavia pitkin tiedot voidaan ilmoittaa tulorekisteriin?

Tiedot voi ilmoittaa tulorekisteriin eri kanavia pitkin.
Tietojen ilmoittamisen kanavat ovat:

1. tekninen rajapinta

  • reaaliaikainen Web Service -rajapinta
  • viivästetty Web Service -rajapinta
  • SFTP-rajapinta

2. sähköinen asiointipalvelu

  • latauspalvelu
  • verkkolomake

3. paperilomake (erityisestä syystä)

Mistä siirrytään tulorekisterin latauspalveluun?

Latauspalveluun siirrytään tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun etusivulta, joka avautuu tulorekisteriin tunnistautumisen jälkeen. Valitse etusivulla vaihtoehto: Latauspalvelu.

Ennen latauspalveluun siirtymistä ei valita sitä, kenen puolesta asioidaan. Jos käyttäjä lähettää tietoja yrityksen tai organisaation puolesta, palvelu tarkistaa valtuudet lähetetyn tiedoston perusteella.

Katso ohje tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun etusivusta

Voiko sama ilmoittaja käyttää eri ilmoituskanavia, kuten teknistä rajapintaa ja sähköistä asiointipalvelua?

Kyllä voi. Teknistä rajapintaa käyttäessään tietojen ilmoittajan ei tarvitse erikseen kirjautua palveluun ja tunnistautua henkilökohtaisesti. Teknisen rajapinnan käyttöä varten tarvitaan varmenne. Tulorekisterin varmennepalvelussa muodostettu varmenne annetaan joko yritykselle itselleen tai sen puolesta asioivalle tilitoimistolle tai muulle palkkahallinnon kumppanille.
Sähköisessä asiointipalvelussa voi toimittaa tietoja tulorekisteriin kahdella tavalla: lataamalla tiedostoja tai syöttämällä yksittäisen ilmoituksen tiedot verkkolomakkeella. Sähköiseen asiointipalveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuksella.

Minulla on käytössäni tekninen rajapinta ja ilmoitukset lähtivät onnistuneesti. Minulla ei kuitenkaan ole valtuuksia nähdä ilmoitusta sähköisessä asiointipalvelussa. Mistä tiedän, ovatko ilmoitukseni varmasti perillä?

Suosittelemme hakemaan valtuutusta, jotta voit tarkistaa itse asian suoraan asiointipalvelusta.

Ilmoitukset menevät teknisen rajapinnan kautta. Mm. poissaolot eivät toistaiseksi tulostu palkkatietoilmoitukselle, tulevat myöhemmin keväällä nähtävästi. Onko nämä nyt sitten erikseen ilmoitettava jollain muulla tavalla? Sähköisen asiointipalvelun kautta? Kyseessä Katso-tunniste eikä käytössä Suomi.fi-tunnusta.

Poissaolotietojen ilmoittaminen on vapaaehtoista. Tiedot voi ilmoittaa sähköisen asiointipalvelun kautta, mutta tämä edellyttää suomi.fi- tai katso-tunnistetta. Vapaaehtoisesti annettavia tietoja ei voi ilmoittaa paperilomakkeella.