Yhdistysrekisteri uudistuu: Jatkossa myös yhdistykset voivat ilmoittaa tulorekisteriin sähköisesti

19.9.2019

Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteri uudistui 18.9.2019. Tällöin kaikki yhdistysrekisteriin merkityt yhdistykset ja uskonnolliset yhdyskunnat saavat automaattisesti Y-tunnuksen. Tämän jälkeen yhdistykset voivat ilmoittaa maksamansa palkat, palkkiot ja korvaukset sähköisesti tulorekisteriin. Maksetut palkat ja muut tulot on pitänyt ilmoittaa tulorekisteriin 1.1.2019 alkaen.

Yhdistyksen Y-tunnuksen voi tarkistaa yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä tai uudesta yhdistysrekisterin tietopalvelusta.

Jos yhdistyksellä on jo Y-tunnus, sama tunnus on voimassa jatkossakin. Yhdistysrekisterin uudistus ei tällöin muuta tulorekisteriin ilmoittamista mitenkään.

Ilmoittaminen tulorekisteriin verkkolomakkeella tai palkkahallinto-ohjelmasta

Sähköinen ilmoittaminen tulorekisteriin edellyttää yhdistykseltä Y-tunnusta. Sähköisesti tulorekisteriin voi ilmoittaa verkkolomakkeella asiointipalvelussa (tulorekisteri.fi) tai suoraan palkkahallinnon ohjelmistosta, josta on rajapinta tulorekisteriin. Yhdistykset voivat käyttää esimerkiksi maksutonta Palkka.fi-palkanlaskentaohjelmaa.

Yhdistysrekisterin uudistuksen jälkeen ne yhdistykset, jotka ovat aikaisemmin antaneet ilmoitukset tulorekisteriin paperilomakkeella, voivat ilmoittaa sähköisesti. Sähköinen ilmoittaminen on nopeampaa ja vaivattomampaa kuin paperi-ilmoittaminen.

Paperi-ilmoittamiseen tulorekisteriin tarvitaan erityinen syy. Koska jatkossa kaikilla yhdistyksillä on Y-tunnus, ei niillä ole enää erityistä syytä käyttää paperilomaketta.

Käytä uutta Y-tunnusta, kun ilmoitat tulorekisteriin

Kun yhdistys on saanut Y-tunnuksen, sen on käytettävä tämän jälkeen Y-tunnustaan, kun yhdistys ilmoittaa tietoja tulorekisteriin. Y-tunnukset ovat käytössä 18.9.2019 alkaen.

Korjaa aiemmat ilman Y-tunnusta annetut ilmoitukset paperilomakkeella

Yhdistys on voinut ilmoittaa tietoja tulorekisteriin paperilomakkeella ennen kuin se on saanut Y-tunnuksen. Jos näitä paperi-ilmoituksia on tarve jälkeenpäin korjata, korjaus pitää tehdä paperilomakkeella ilman Y-tunnusta.

Valtuuta yhdistyksen asiainhoitaja asiointipalvelun käyttöön

Yhdistys tarvitsee tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa asiointiin Katso-tunnisteen.

Yhdistys voi valtuuttaa henkilöitä tai yrityksiä asioimaan yhdistyksen puolesta tulorekisterissä. Yhdistykset tekevät valtuutukset toistaiseksi Katso-palvelussa. Valtuutuksen tekee yhdistyksen Katso-pääkäyttäjä tai Katso-rinnakkaispääkäyttäjä. Myöhemmin yhdistysten valtuutukset siirtyvät palveluun Suomi.fi-valtuudet. Muutoksen aikataulusta tiedotetaan erikseen.

Valtuuttamisen yhteydessä henkilölle tai yritykselle määritellään valtuuskoodit. Valtuuskoodi määrittelee sen, mitä asioita valtuutettu henkilö voi yhdistyksen puolesta hoitaa tulorekisterissä.

Tulorekisterin valtuuskoodit ovat palkkatietojen ilmoittaminen ja palkkatietojen katselu. Palkkatietojen ilmoittaminen -valtuus sisältää myös palkkatietojen katselu -valtuuden.

Lue lisää tulorekisterin valtuuskoodeista