Tulorekisterin toteutus etenee - etuustietojen rajapintakuvaukset julkaistu

13.6.2018

Tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019 ja sinne ilmoitetaan ensivaiheessa palkkatiedot ja vuodesta 2020 alkaen myös etuus- ja eläketiedot. Kansallisen tulorekisterin perustamishanke (KATRE) on edennyt pitkälle ja julkaisee nyt rajapintakuvaukset, jotka liittyvät etuustietojen toimittamiseen tulorekisteriin. Palkkatietoihin liittyvät rajapintakuvaukset julkaistiin jo kesällä 2017.

Uuden julkistuksen myötä ohjelmistokehittäjät pääsevät valmistelemaan etuuksien ja eläkkeiden ilmoittamista tulorekisteriin omien ohjelmistojensa avulla. Etuustietojen rajapintadokumenttien julkaisu liittyy tulorekisterin toiseen käyttöönottovaiheeseen vuoteen 2020, jolloin etuustiedot ilmoitetaan tulorekisteriin.

Tulorekisterin keskeinen tavoite on automatisoida tietojen siirtäminen yritysten ja viranomaisten välillä

Tekniset rajapinnat mahdollistavat tietojen siirtymisen sovelluksien välillä automaatiossa. Näin ilmoittamiseen liittyvät manuaaliset toiminnot vähenevät. Tulorekisterin myötä etuustietojen ilmoittaminen ja tietojen hyödyntäminen muuttuu reaaliaikaisemmaksi.

Vuonna 2020 tulorekisterin tietojen käyttäjät voivat hyödyntää tulorekisteristä saatuja palkka-, etuus- ja eläketulotietoja kattavasti ja ajantasaisesti esimerkiksi etuuspäätöksen teossa tai asiakasmaksujen määräämisessä. Asiointi viranomaispalveluissa nopeutuu ja yksinkertaistuu ja kansalaisten etuuspäätökset perustuvat ajantasaisempaan tietoon.

Vuonna 2019 tulorekisterin tietoja hyödyntävät Verohallinto, Kela, työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus (ETK) sekä Työttömyysvakuutusrahasto. Vuonna 2020 tulorekisterin käyttäjäkunta laajenee ja mukaan tulevat esimerkiksi kunnat, työtapaturmavakuutusyhtiöt ja työttömyyskassat.

Tulorekisterijärjestelmän testaus vuoden 2019 palkkatietojen käyttöönottoon on parhaillaan käynnissä. Tulorekisterin etuustietojen rajapintapalveluiden testaaminen käynnistyy 27.3.2019, jolloin ohjelmistokehittäjät voivat testata omien järjestelmiensä rajapintojen toimivuutta testausympäristössä.

Etuustietojen toimittamiseen liittyvät rajapintakuvaukset

Tulorekisterin valmistelut pitkällä - palkkojen lisäksi myös etuustiedot ilmoitetaan tulorekisteriin (lehdistötiedote 13.6.2018)